Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

In naam van de waarheid

Met Thijs Lijster en Alicija Gescinska, Jens Meijen en Fiep van Bodegom

Over waarheid en Multatuli, met onder anderen Peter De Graef, Alicja GescinskaThijs Lijster en Jens Meijen.

Wat verstaan we onder waarheid? Kan waarheid veranderen? Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Is fake news gevaarlijk voor de democratie? Vanuit deze vragen maken Theater Malpertuis en Victoria Deluxe een reeks voorstellingen naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Eduard Douwers Dekker, beter bekend als Multatuli. Twee waarheidssprekers brengen telkens een persoonlijke rede over een waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek. Acteur en levenskunstenaar Peter De Graef staat stil bij de obstructies die de waarheid in Multatuli's tijd en die van ons belemmeren. Jongeren krijgen het woord in een videoportret en een schrijfresident van deBuren verhoudt zich tot Multatuli's streven naar onbelemmerde waarheid.

 

do 21 januari 2021 - 20u30
Live streaming vanuit Theater Malpertuis – Tielt

Met Joke Hermsen en Rashif El Kaoui, Peter de Graef, Tessel Venneboer, Selma Franssen en Jonas Meersmans

 

wo 27 januari 2021 - 20u00
Live streaming vanuit Unie der Zorgelozen - Kortrijk

Met Thomas Bellinck en Warda El-Kaddouri, Peter de Graef, Chris Lomans, Selma Franssen en Brecht Ameel

 

zo 21 februari 2021 - 15u00
Live streaming vanuit NTGent - Gent
Met Bas Heijne en Manon Uphoff, Peter de Graef, Betül Sefika, Selma Franssen en Geoffrey Burton

 

wo 24 februari 2021 - 20u30
Live streaming vanuit De Brakke Grond - Amsterdam

Met Thijs Lijster en Alicija Gescinska, Jens Meijen en Fiep van Bodegom

 

zo 21 maart 2021 - 20u15
Live streaming vanuit Arenberg - Antwerpen
Met Aminata Demba en Gaea Schoeters, Peter de Graef, Pelumi Adejumo Fiep van Bodegom  en Laryssa Kim


Deze voorstelling stond oorspronkelijk geprogrammeerd op 10.12.2020 maar werd omwille van de coronamaatregelen verplaatst naar 24.02.2021.

© Catherine Lemblé

Jens Meijen (1996) is afgestudeerd als letterkundige en werkt als doctoraatsonderzoeker in de politieke wetenschappen aan de KU Leuven. Daarnaast is hij journalist en recensent bij HUMO en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en kernredactielid bij het literair tijdschrift DW B. In 2016 werd hij de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Zijn poëziedebuut Xenomorf (2019, De Bezige Bij) werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs in 2020. In 2021 verschijnt bij dezelfde uitgeverij zijn debuutroman De Lichtjaren.

Alicja Gescinska

Alicja Gescinska (1988) werd geboren in Polen maar vluchtte met haar ouders naar België. Deze ervaring heeft haar persoonlijkheid en werk gevormd. Ze studeerde moraalwetenschappen in Gent alvorens te doctoreren en te publiceren. Onder haar werken bevinden zich romans zoals Een soort van liefde (2016) en filosofische essays, onder andere Thuis in muziek: Een oefening in menselijkheid (2018). Ook presenteerde ze Wanderlust op Canvas, waar ze filosofische gesprekken voert met haar gasten.

Thijs Lijster

Thijs Lijster (1981) is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, en als postdoc onderzoeker aan het Culture Commons Quest Office van de Universiteit van Antwerpen. Zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts . Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld (Bezige Bij) werd genomineerd voor de Socrates wisselbeker en bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. In 2019 verschenen de essaybundel Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie (Bezige Bij) en het pamflet Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw (Prometheus). Hij publiceert verder regelmatig in kranten en tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M.

Theater Malpertuis en Victoria deLuxe i.s.m deBuren, Multatulihuis en de Brakke Grond. Met steun van Literair Grensverkeer (Literatuur Vlaanderen, de Nederlandse Taalunie en het Nederlands Letterenfonds).
In naam van de waarheid
Podium & muziek
Filosofie & religie

woensdag 24 februari 2021

20:30 - 22:00

de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam

Tickets via de Brakke Grond
Vertel het verder:
Tickets via de Brakke Grond woensdag 24 februari 2021 20:30 - 22:00