Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

In naam van de waarheid

Alicja Gescinska, Thijs Lijster en Jens Meijen

Over waarheid en Multatuli, met onder anderen Peter De Graef, Alicja GescinskaThijs Lijster en Jens Meijen.

Wat verstaan we onder waarheid? Kan waarheid veranderen? Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Is fake news gevaarlijk voor de democratie? Vanuit deze vragen maken Theater Malpertuis en Victoria Deluxe een reeks voorstellingen naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Eduard Douwers Dekker, beter bekend als Multatuli. Twee waarheidssprekers brengen telkens een persoonlijke rede over een waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek. Acteur en levenskunstenaar Peter De Graef staat stil bij de obstructies die de waarheid in Multatuli's tijd en die van ons belemmeren. Jongeren krijgen het woord in een videoportret en een schrijfresident van deBuren verhoudt zich tot Multatuli's streven naar onbelemmerde waarheid.

 

Rashif El Kaoui, Joke Hermsen en Tessel Veneboer

WO 28.10.20, 20:30 – MALPERTUIS, TIELT

 

Aminata Demba, Gaea Schoeters en Pelumi Adejumo

DO 19.11.20, 20:15 – ARENBERG, ANTWERPEN

 

Bas Heijne, Manon Uphoff en Betül Sefika

WO 09.12.20, 16:00 en 20:00 – GENT

 

Alicja Gescinska, Thijs Lijster en Jens Meijen

DO 10.12.20, 20:30 – BRAKKE GROND, AMSTERDAM

 

Thomas Bellinck, Warda El-Kaddouri en Chris Lomans

WO 27.01.21, 20:00 – UNIE DER ZORGELOZEN, KORTRIJK


© Catherine Lemblé

Jens Meijen (1996) is afgestudeerd als letterkundige en werkt als doctoraatsonderzoeker in de politieke wetenschappen aan de KU Leuven. Daarnaast is hij journalist en recensent bij HUMO en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en kernredactielid bij het literair tijdschrift DW B. In 2016 werd hij de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Zijn poëziedebuut Xenomorf (2019, De Bezige Bij) werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs in 2020. In 2021 verschijnt bij dezelfde uitgeverij zijn debuutroman De Lichtjaren.

Alicja Gescinska

Alicja Gescinska (1988) werd geboren in Polen maar vluchtte met haar ouders naar België. Deze ervaring heeft haar persoonlijkheid en werk gevormd. Ze studeerde moraalwetenschappen in Gent alvorens te doctoreren en te publiceren. Onder haar werken bevinden zich romans zoals Een soort van liefde (2016) en filosofische essays, onder andere Thuis in muziek: Een oefening in menselijkheid (2018). Ook presenteerde ze Wanderlust op Canvas, waar ze filosofische gesprekken voert met haar gasten.

Thijs Lijster

Thijs Lijster (1981) is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, en als postdoc onderzoeker aan het Culture Commons Quest Office van de Universiteit van Antwerpen. Zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts . Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld (Bezige Bij) werd genomineerd voor de Socrates wisselbeker en bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. In 2019 verschenen de essaybundel Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie (Bezige Bij) en het pamflet Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw (Prometheus). Hij publiceert verder regelmatig in kranten en tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M.

Theater Malpertuis en Victoria deLuxe i.s.m deBuren en Multatulihuis. Met steun van Literair Grensverkeer (Literatuur Vlaanderen, de Nederlandse Taalunie en het Nederlands Letterenfonds).
Podium & muziek

donderdag 10 december 2020

20:30 - 22:00

de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam

Ik koop mijn ticket!
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! donderdag 10 december 2020 20:30 - 22:00