Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

In naam van de waarheid

Rashif El Kaoui, Joke Hermsen en Tessel Veneboer

Over waarheid en Multatuli, met onder anderen Peter De GraefRashif El KaouiJoke Hermsen en Tessel Veneboer.

Wat verstaan we onder waarheid? Kan waarheid veranderen? Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Is fake news gevaarlijk voor de democratie? Vanuit deze vragen maken Theater Malpertuis en Victoria Deluxe een reeks voorstellingen naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Eduard Douwers Dekker, beter bekend als Multatuli. Twee waarheidssprekers brengen telkens een persoonlijke rede over een waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek. Acteur en levenskunstenaar Peter De Graef staat stil bij de obstructies die de waarheid in Multatuli's tijd en die van ons belemmeren. Jongeren krijgen het woord in een videoportret en een schrijfresident van deBuren verhoudt zich tot Multatuli's streven naar onbelemmerde waarheid.

 

Rashif El Kaoui, Joke Hermsen en Tessel Veneboer

WO 28.10.20, 20:30 – MALPERTUIS, TIELT

 

Aminata Demba, Gaea Schoeters en Pelumi Adejumo

DO 19.11.20, 20:15 – ARENBERG, ANTWERPEN

 

Bas Heijne, Manon Uphoff en Betül Sefika

WO 09.12.20, 16:00 en 20:00 – GENT

 

Alicja Gescinska, Thijs Lijster en Jens Meijen

DO 10.12.20, 20:30 – BRAKKE GROND, AMSTERDAM

 

Thomas Bellinck, Warda El-Kaddouri en Chris Lomans

WO 27.01.21, 20:00 – UNIE DER ZORGELOZEN, KORTRIJK


© auteur

Tessel Veneboer

Tessel Veneboer (1994) verruilde jaren geleden Amsterdam voor Brussel om te gaan studeren. In Brussel werkt ze nu als programmamaker bij Internationaal Literatuurhuis Passa Porta en publiceert regelmatig over literatuur en kunst, onder andere voor de Nederlandse Boekengids en tijdschrift voor hedendaagse kunst De Witte Raaf.

Rashif el Kaoui

Rashif el Kaoui (1988) behaalde zijn Masterdiploma in Woordkunst aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen. Hij is verbonden aan het theaterensemble KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg). In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs binnen de categorie proza. In 2018 werkte El Kaoui samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat aan De Man is lam, een project over het man-zijn vandaag. Tegenwoordig werkt hij vooral als rapper, acteur, schrijver en podcastmaker. Hij pakt net die onderwerpen aan waar velen liefst van wegblijven omdat ze moeilijk zijn. Hij wil inspireren met zijn kwetsbaarheid, omdat hij gelooft dat andere mensen niet bijten.

Joke Hermsen (1961) is een Nederlandse schrijfster en filosofe. Na haar studies literatuur en filosofie in Parijs en Amsterdam, werkte ze als docent en onderzoeker aan de Letterenfaculteit en faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, Tilburg en Utrecht. In haar werken is ‘tijd’ een belangrijk thema, want we leven op gespannen voet met tijd. De gevolgen hiervan zijn dat angst, onrust en onzekerheid toenemen. Stil de tijd (2009), Windstilte van de Ziel (2010) en Kairos zijn voorbeelden van boeken waar ‘tijd’ centraal staat. In haar laatste werk Het tij keren stelt Hermsen dat het denken begint met twijfelen en ‘nee’ durven zeggen. Denken is behalve kritische vragen stellen ook de draad spannen tussen, verleden en toekomst, teneinde beter voorbereid te zijn op de mogelijkheden die in het heden verscholen liggen. Ze is sterk geïnteresseerd in het leven en denken van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt.

Theater Malpertuis en Victoria deLuxe i.s.m deBuren en Multatulihuis. Met steun van Literair Grensverkeer (Literatuur Vlaanderen, de Nederlandse Taalunie en het Nederlands Letterenfonds).
Podium & muziek

woensdag 28 oktober 2020

20:30 - 22:00

Theater Malpertuis, Stationstraat 25, Tielt

Ik koop mijn ticket!
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! woensdag 28 oktober 2020 20:30 - 22:00