Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

In naam van de waarheid

Met Joke Hermsen en Rashif El Kaoui, Peter de Graef, Tessel Venneboer, Selma Franssen en Jonas Meersmans

Over waarheid en Multatuli, met Joke Hermsen en Rashif El Kaoui, Peter de Graef, Tessel Venneboer, Selma Franssen en Jonas Meersmans.

Wat verstaan we onder waarheid? Kan waarheid veranderen? Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Is fake news gevaarlijk voor de democratie? Vanuit deze vragen maken Theater Malpertuis en Victoria Deluxe een reeks voorstellingen naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Eduard Douwers Dekker, beter bekend als Multatuli. Twee waarheidssprekers brengen telkens een persoonlijke rede over een waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek. Acteur en levenskunstenaar Peter De Graef staat stil bij de obstructies die de waarheid in Multatuli's tijd en die van ons belemmeren. Jongeren krijgen het woord in een videoportret en een schrijfresident van deBuren verhoudt zich tot Multatuli's streven naar onbelemmerde waarheid.

 

do 21 januari 2021 - 20u30
Live streaming vanuit Theater Malpertuis – Tielt

Met Joke Hermsen en Rashif El Kaoui, Peter de Graef, Tessel Venneboer, Selma Franssen en Jonas Meersmans

 

wo 27 januari 2021 - 20u00
Live streaming vanuit Unie der Zorgelozen - Kortrijk

Met Thomas Bellinck en Warda El-Kaddouri, Peter de Graef, Chris Lomans, Selma Franssen en Brecht Ameel

 

zo 21 februari 2021 - 15u00
Live streaming vanuit NTGent - Gent
Met Bas Heijne en Manon Uphoff, Peter de Graef, Betül Sefika, Selma Franssen en Geoffrey Burton

 

wo 24 februari 2021 - 20u30
Live streaming vanuit De Brakke Grond - Amsterdam

Met Thijs Lijster en Alicija Gescinska, Jens Meijen en Fiep van Bodegom

 

zo 21 maart 2021 - 20u15
Live streaming vanuit Arenberg - Antwerpen
Met Aminata Demba en Gaea Schoeters, Peter de Graef, Pelumi Adejumo Fiep van Bodegom  en Laryssa Kim


Deze voorstelling stond oorspronkelijk geprogrammeerd op 28.10.2020 maar werd omwille van de coronamaatregelen verplaatst naar 21.01.2021

© auteur

Tessel Veneboer

Tessel Veneboer (1994) verruilde jaren geleden Amsterdam voor Brussel om te gaan studeren. In Brussel werkt ze nu als programmamaker bij Internationaal Literatuurhuis Passa Porta en publiceert regelmatig over literatuur en kunst, onder andere voor de Nederlandse Boekengids en tijdschrift voor hedendaagse kunst De Witte Raaf.

Rashif el Kaoui

Rashif el Kaoui (1988) behaalde zijn Masterdiploma in Woordkunst aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen. Hij is verbonden aan het theaterensemble KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg). In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs binnen de categorie proza. In 2018 werkte El Kaoui samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat aan De Man is lam, een project over het man-zijn vandaag. Tegenwoordig werkt hij vooral als rapper, acteur, schrijver en podcastmaker. Hij pakt net die onderwerpen aan waar velen liefst van wegblijven omdat ze moeilijk zijn. Hij wil inspireren met zijn kwetsbaarheid, omdat hij gelooft dat andere mensen niet bijten.

Joke Hermsen (1961) is een Nederlandse schrijfster en filosofe. Na haar studies literatuur en filosofie in Parijs en Amsterdam, werkte ze als docent en onderzoeker aan de Letterenfaculteit en faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, Tilburg en Utrecht. In haar werken is ‘tijd’ een belangrijk thema, want we leven op gespannen voet met tijd. De gevolgen hiervan zijn dat angst, onrust en onzekerheid toenemen. Stil de tijd (2009), Windstilte van de Ziel (2010) en Kairos zijn voorbeelden van boeken waar ‘tijd’ centraal staat. In haar laatste werk Het tij keren stelt Hermsen dat het denken begint met twijfelen en ‘nee’ durven zeggen. Denken is behalve kritische vragen stellen ook de draad spannen tussen, verleden en toekomst, teneinde beter voorbereid te zijn op de mogelijkheden die in het heden verscholen liggen. Ze is sterk geïnteresseerd in het leven en denken van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt.

Theater Malpertuis en Victoria deLuxe i.s.m deBuren en Multatulihuis. Met steun van Literair Grensverkeer (Literatuur Vlaanderen, de Nederlandse Taalunie en het Nederlands Letterenfonds).
In naam van de waarheid
Podium & muziek
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op donderdag 21 januari 2021

Theater Malpertuis, Stationstraat 25, Tielt

Vertel het verder:
Ik koop een ticket! donderdag 21 januari 2021 20:30 - 22:00