Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Zijn de media voldoende kritisch in coronatijd?

Met Margo Smit (ombudsman NPO), Jaron Harambam (KU Leuven), Pol Deltour (VVJ) en Elke Cloots (UA)

Blijven media en journalistiek in Vlaanderen en Nederland voldoende kritisch en onafhankelijk tijdens de coronacrisis? Daarover gaan we in discussie tijdens dit Mediacafé.

Tijdens de lockdown voor de zomer was het veel lastiger voor journalisten om hun werk te doen, ook inhoudelijk was de impact groot. Het nieuws werd – en wordt nog altijd – volledig gedomineerd door corona. Overheid en wetenschappers werden belangrijkere bronnen. De ongebruikelijke situatie roept belangrijke vragen op, zoals:

 

 • Vervult de journalistiek haar functie van waakhond van de democratie nog naar behoren? Of fungeren de media teveel als doorgeefluik van overheidsmaatregelen?
 • Laten journalisten voldoende ruimte voor kritisch geluid? Of hebben actiegroepen een punt en is de berichtgeving te eenzijdig?
 • Heeft de coronacrisis invloed op het vertrouwen dat het publiek stelt in media en journalistiek en zo welke?
 • Zijn er verschillen aan te wijzen in de manier waarop Vlaamse en Nederlandse media over de crisis en de maatregelen berichten?

Over deze en andere vragen debatteren de volgende sprekers:

 

 • Margo Smit - ombudsman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO)
 • Jaron Harambam - socioloog, expert complottheorieën (KU Leuven/UvA)
 • Pol Deltour - Nationaal Secretaris Vlaamse Vereniging van Journalisten
 • Elke Cloots - advocate en docent Mediarecht, Universiteit Antwerpen

Moderator: Piet Depuydt (redacteur De Tijd)

Uitgebreidere info over de sprekers, zie hieronder.


 • Tickets: deburen.eu. Gratis.
 • Dit programma gaat online door.
 • Organisatie: deBuren i.s.m. Zebrastraat, VVOJ, SDVJ, Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten, Medianet en Journalismfund.eu.

Elke Cloots

Elke Cloots doceert Mediarecht aan de Universiteit Antwerpen. Ze is een prominente specialiste in het EU-recht, het grondwettelijk recht en het recht van de mensenrechten. Ze studeerde rechten aan de universiteiten van Leuven en Oxford, aan King’s College in Londen en aan het European University Institute te Firenze. Sinds 2017 is Elke lid van de Jonge Academie. Elke stond ook mee aan de wieg van het advocatenkantoor Demos Public Law. Als advocate treedt ze op voor de hoogste nationale en Europese rechtscolleges.

Pol Deltour

Pol Deltour is Nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Hij studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van 1990-98 was hij politiek en juridisch verslaggever bij dagblad De Morgen. Sinds november 1998 is hij nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de koepelvereniging Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB).

Jaron Harambam

Jaron Harambam is als interdisciplinair socioloog werkzaam aan het Instituut voor Media Studies van de KU Leuven en doet onderzoek naar complottheorieën, aanbevelingsalgoritmes en (social) media. Zijn proefschrift, waarop hij cum laude promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is gebaseerd op etnografisch onderzoek in het Nederlandse complotdenkersmilieu en verschaft een inlevend sociologisch perspectief van een gemarginaliseerde subcultuur. 

Margo Smit

Margo Smit is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en sinds 1 januari 2017 ombudsman voor de journalistieke programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Daarvoor, vanaf 1 augustus 2015, was ze ombudsman van de NOS (Nieuws, Sport en Evenementen). Tot 1 augustus 2015 was Smit directeur van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ. Daarvoor werkte ze o.a. tot juni 2009 als programmamaker voor de KRO-TV-programma's Reporter (onderzoeksjournalistieke documentaires) en Profiel (biografieën van bijzondere personen).

eBuren i.s.m. Zebrastraat, VVOJ, SDVJ, Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten, Medianet en Journalismfund.eu.
Mediacafé
Media

Dit evenement vond plaats op dinsdag 8 december 2020

ONLINE

Vertel het verder:
SCHRIJF JE HIER IN dinsdag 8 december 2020 20:00 - 21:30