Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Belgische vrouwendag (online)

Met o.a. hoogleraar Ethiek van Instellingen Ingrid Robeyns en musicus Manou Gallo

Ook dit jaar organiseert Furia met vele partners de Belgische Vrouwendag op 11 november. Omwille van de coronacrisis gaat het event dit jaar volledig online door via een handige online eventpagina. Via deze inschrijvingspagina kan je je nu registeren voor alle onderdelen van het programma. Enkele dagen voor het event ontvang je een e-mail met alle praktische informatie. 

Het belang van zorgarbeid (‘reproductieve arbeid’) stond vorig jaar al hoog op de agenda van de jaarlijkse Vrouwendag. Dit jaar maakt de coronacrisis extra zichtbaar hoe cruciaal en waardevol dat werk is. Meer aandacht daarvoor mag geen zorg van morgen zijn. We moeten nu werk maken van de zorg van morgen. Nu beginnen zorgen voor morgen.

 

Reproductieve arbeid is levensnoodzakelijk. Het gaat om alle emotionele, koesterende en zorgende arbeid die nodig is voor ons welzijn en onze gezondheid. Toch krijgt het zelden dezelfde waardering, verloning of omkadering als ‘productieve arbeid’: veel van die zorg wordt weinig of niet betaald. Zowel thuis als professioneel is dit werk nog steeds in sterke mate een vrouwenzaak - dat blijkt weer eens in tijden van corona. En ook hier vind je tal van ongelijkheden, bijvoorbeeld de oververtegenwoordiging van kortgeschoolde vrouwen en vrouwen van kleur in de meest precaire zorgjobs.

 

Deze Vrouwendag gaat over het belang van een zorgzame en gelijke samenleving, een samenleving die zorg voor mensen, voor het leefmilieu en voor toekomstige generaties centraal stelt.

 

Een greep uit het programma


In de voormiddag gaat centrale spreekster Ingrid Robeyns, (Universiteit Utrecht) dieper in op het belang van reproductieve arbeid, de impact van covid-19 en hoe zorgarbeid een prominentere plaats kan krijgen in onze economie en samenleving. Professor Robeyns doctoreerde bij de beroemde ongelijkheidseconoom Amartya Sen rond genderongelijkheid. Ze werkt reeds geruime tijd rond de vraag waartoe onze economie dient, wat het doel ervan moet zijn, en vooral het belang van duurzaamheid en rechtvaardigheid hierin.

 

Na het plenair moment met inspiratie voor verandering en actie kan je in de namiddag deelnemen aan werkwinkels, lezingen en andere activiteiten over: 

 

- de leefwereld van alleenstaande moeders
- de wereldwijde zorgketting: wie zorgt voor wie, en onder welke omstandigheden?
- feminisme en antiracisme
- sekswerk
- ecofeminisme

 

Artistiek wordt het genieten van Manou Gallo, die om 20u het avondprogramma in De Centrale verzorgt. 


Meer info over inkom (vrije bijdrage), inschrijven en het programma op furiavzw.be

 

Organisatie: Furia in samenwerking met lokale organisaties van Gentse vrouwen, Gelijke Kansen Vlaanderen, deBuren en Stad Gent.
Who´s afraid of the F-word?
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op woensdag 11 november 2020

Via Zoom, ONLINE

Vertel het verder:
Inschrijven (met vrije bijdrage) woensdag 11 november 2020 10:30 - 19:00