Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Hoe kunnen we onze taal dekoloniseren?

Moeilijk Dingen Makkelijk Uitgelegd met Raf Njotea

Taal wordt gevormd door het heersende perspectief op ons wereldbeeld. Tegelijkertijd vormt taal ons wereldbeeld en houdt dat ook in stand. Dat is gevaarlijk voor minderheidsgroepen omdat die groepen het risico lopen bestendigd te worden in een sociaal zwakkere positie.

Het dekoloniseren van taal betekent dat je ervoor zorgt dat de taal die je gebruikt geen structuren in stand houdt die nadelig zijn voor minderheidsgroepen. Aan de hand van sprekende voorbeelden legt taal- en letterkundige Raf Njotea uit hoe we onze taal kunnen dekoloniseren. Daarna volgt een gesprek met Selma Franssen en is er ruimte voor vragen uit het publiek.

 

Moeilijke dingen makkelijk (online) uitgelegd 

 

Complexe topics in tien minuten uitgelegd door experten, dat is Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. En kennis verspreiden, dat kan gelukkig ook online. In oktober organiseren we opnieuw vier afleveringen via Facebook Live. Op woensdagen in oktober duiden onze experten om 19:30 via Facebook Live een complex onderwerp, daarna is er tijd voor jouw vragen. Van elke explainer publiceren we in de week volgend op de livesessie een podcastversie in het online magazine, voor wie liever geen Facebook gebruikt.

 

Heb je een vraag voor Raf Njotea? Stel ze via de Facebook chat tijdens de livesessie of stuur ze vooraf door naar info@selmafranssen.nl.


Volg deze talk live via de Facebookpagina´s van deBuren, Curieus en Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd. Wie niet op social media zit, kan achteraf ook de podcast van maker Yelena Schmitz beluisteren.

© Sofie Silbermann

Raf Njotea

De van huis uit taal- en letterkundige Raf Njotea werkt als scenarist, journalist en moderator. Hij schreef twee jaar voor Familie. Nu werkt hij mee aan één-reeks Dertigers en buigt zich over een documentairereeks voor Canvas. Njotea schrijft ook opiniestukken en spreekt op workshops en debatten, veelal over diversiteit, identiteit en taal.

Organisatie: deBuren, Curieus, Selma Franssen en Yelena Schmitz
Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op woensdag 7 oktober 2020

Via Facebook Live, ONLINE

Vertel het verder:
Volg de lezing hier via Facebook Live! woensdag 7 oktober 2020 19:30 - 20:00