Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Nacht van de Fiets

Met Bieke Purnelle, Jeroen Dirks, Marco te Brömmelstroet, Eva van Eenoo, Thalia Verkade en Pieter-Jan de Smet
© Mike Carremans

Pak de straat terug! Toen het verkeer luwde tijdens de lockdown, ontstond een stevig debat over het gebruik van de openbare ruimte. Hoe vanzelfsprekend is het eigenlijk dat we alles op de auto hebben ingericht? Dat debat is nog lang niet klaar, maar de uitkomst is er al wel. In tal van Nederlandse binnensteden verdelen de auto en de horeca de beschikbare ruimte - fietsers worden geweerd. In Vlaamse steden, Brussel voorop, is juist bewust gekozen voor fietsers en voetgangers.

Met de Nederlandse fietsprofessor Marco te Brömmelstroet (UvA) over de strijd om de openbare ruimte en de rol van de fietser ("In Nederland hebben fietsers last van de wet op de remmende voorsprong"). Met de Vlaamse onderzoekster Eva van Eenoo (VUB) over de alledaagse keus van mannen én vrouwen voor een vervoersmiddel en de impact die zo'n keuze heeft op de stedelijke omgeving ("Ik heb best empathie met autogebruikers"). En met onderzoeksjournalist Thalia Verkade die zich voor haar boek Het Recht van de snelste verdiepte in het taalgebruik van beleidsmakers - waarin de fiets slechts wordt gezien als een oplossing voor 'het fileprobleem'. Thalia probeerde deze zomer zelf de straat terug te pakken in haar eigen Rotterdam.

 

Op de Tweede Nacht van de Fiets wordt ook het 25-jarig bestaan van de Fietsersbond gevierd. Ter gelegenheid daarvan worden ook de nieuwe directeur van de Belgische Fietsersbond en haar/zijn collega in Nederland voorgesteld.

 

Moderatoren zijn Bieke Purnelle en Jeroen Dirks.

 

Met live-muziek van fietser en muzikant Pieter-Jan de Smet.


Tickets: gratis. Reserveren is verplicht. 

Organisatie: deBuren, Fietserbond, de Nederlandse Ambassade, Jeroen Dirks en Bieke Purnelle
Politiek & samenleving

vrijdag 25 september 2020

20:00 - 21:30

De Nederlandse ambassade, Kortenberglaan 4-10, Brussel

Reserveren verplicht (gratis)
Vertel het verder:
Reserveren verplicht (gratis) vrijdag 25 september 2020 20:00 - 21:30