Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Leesatelier Bezette Stad/ Besmette Stad | Week 4

Live van vanaf 19:00 vanuit de woonkamer van de familie Van Ostaijen met toonaangevende kunstenaars

In Bezette Stad kijkt Paul van Ostaijen terug op de Eerste Wereldoorlog vanuit een zelfgekozen quarantaine in Berlijn. In zijn spoor lanceren we het multimediale project Besmette Stad, waarin een keur aan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een hedendaags artistiek antwoord zoeken op Van Ostaijens bundel. En daar hoort ook een leesatelier bij.

 


Iedereen kent Bezette Stad van slogans als ‘Boem paukeslag’, van de springerige typografie, of van beelden zoals het woord zeppelin in de vorm van een zeppelin. Maar wat staat er  nu eigenlijk?

 

Dat onderzoeken we, gedicht per gedicht, in deze vierde golf interactieve leesateliers. Matthijs de Ridder, die op dit moment werkt aan de biografie van Paul van Ostaijen, nodigt je virtueel uit in de woonkamer van de familie Van Ostaijen. Vanuit die historische kamer leidt hij je door de gedichten en vertelt honderduit over het leven van zot polleken. Ook de kunstenaars die zich door de gedichten uit Bezette Stad laten inspireren, schuiven aan en denken hardop mee na. Bijzonder aan deze reeks is dat  iedereen een interpretatie van 'Music Hall 2' kan inzenden. Bekijk hier de open call.

 

De eerste helft van de bundel bespraken we al in eerdere ateliers, maar je kunt moeiteloos aansluiten bij deze Music-hall sessies. Matthijs geeft je in deze video alvast een kleine inleiding in dit avant-gardistische meesterwerk. 

 

 

Verslavend dit. (Frank Keizer) 

 

Ik vond het heel spannend om met zoveel aandacht zo’n bijzonder werk te bestuderen, met als dubbele agenda het bestuderen van het hier en nu. (Lucky Fonz III) 


Prijs: 3 euro per atelier; 15 euro voor de bundel van 6 ateliers; 50 euro voor de hele cyclus (5 x 6 ateliers); gratis voor studenten, kunstenaars en leden van het Paul van Ostaijengenootschap. Wie nog twijfelt, kan voor de optie 'eerste atelier gratis' kiezen en een avond proefdraaien.

Praktisch: van maandag tot en met vrijdag van 19:00 - 20:00 via ZOOM. 

Volledige programma en tickets

Music-Hall 1 | 1 juni 2020

In een stad vol mensen met ‘gespannen nerven’ is het belangrijk dat men zich van tijd tot tijd een beetje kan ontspannen. En dus gaan vanavond de café’s weer open. We gaan meteen naar een music-hall. We kunnen haast niet wachten, want na zo’n lange tijd van onthouding staan we haast niet voor onszelf in.

>>Deelnemende kunstenaars: Mandula Bashu van den Berg en Sassafras De Bruyn

>>Tickets 

 

 

Music-Hall 2 | 2 juni 2020 | OPROEP BOEM! PAUKESLAG! 

Kom snel binnen, want de film is al begonnen. Al heb je nog niet echt iets gemist. De films herken je wellicht nog van vroeger en anders helpt de muziek je wel op weg, want alle emoties worden eigenlijk door het orkest voorgeschreven. Zeker als het einde van de film nadert, de dirigent de aandacht van zijn muzikanten vraagt, alvast in de richting van de paukenist kijkt en dan… Nee, laten we dat voor vanavond bewaren.

>>Deelnemende kunstenaars: Leo van Maaren en Tom Van Bauwel 

>>Tickets

 


Music-Hall 3 | 3 juni 2020

Het doek gaat dicht en schuift weer open. Knipperend proberen we de duisternis uit onze ogen te verdrijven. Maar waar kijken we nu ineens naar? Is hier wel samenhang in te ontdekken?

>>Deelnemende kunstenaars: Jaap Blonk en Neil Akenzua (in samenwerking met De Brakke Grond)

>>Tickets


Music-Hall 4 | 4 juni 2020

Alles gebeurt nu tegelijkertijd. Iedereen buitelt over elkaar en het orkest jaagt de artiesten op het podium nog eens extra op. En wij? Wat gebeurt er met ons in het publiek?

>>Deelnemende kunstenaars: Babs Gons, Maud Vanhauwaert en Fulco Ottervanger (in samenwerking met De Brakke Grond)

>>Tickets


Music-Hall 5 | vrijdag 5 juni 2020

Het licht is weer uit. Achterin de zaal ratelt de filmprojector. De ene meesterboef na de andere legt zijn wil op aan de wereld. De mensen zwaaien met hun vuisten naar het scherm. Maar niet iedereen laat zich zo gemakkelijk meesleuren in de illusie. Sommigen hebben daar een beetje hulp bij nodig.

>>Deelnemende kunstenaars: Dean Bowen, Jaouad Alloul (in samenwerking met De Brakke Grond)Max Urai en Elsbet De Pauw

>>Tickets

Besmette Stad
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats van maandag 1 juni 2020 t/m vrijdag 5 juni 2020

Online, vanuit uw kot

Vertel het verder:
TICKETS! maandag 1 juni 2020 00:00 - 20:00