Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Leesatelier Bezette Stad/ Besmette Stad | Week 3

Live vanuit de woonkamer van de familie Van Ostaijen met toonaangevende kunstenaars

In Bezette Stad kijkt Paul van Ostaijen terug op de Eerste Wereldoorlog vanuit een zelfgekozen quarantaine in Berlijn. In zijn spoor lanceren we het multimediale project Besmette Stad, waarin een keur aan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een hedendaags artistiek antwoord zoeken op Van Ostaijens bundel. En daar hoort ook een leesatelier bij.

 


Iedereen kent Bezette Stad van slogans als ‘Boem paukeslag’, van de springerige typografie, of van beelden zoals het woord zeppelin in de vorm van een zeppelin. Maar wat staat er  nu eigenlijk?

 

Dat onderzoeken we, gedicht per gedicht, in deze derde golf interactieve leesateliers. Matthijs de Ridder, die op dit moment werkt aan de biografie van Paul van Ostaijen, nodigt je virtueel uit in de woonkamer van de familie Van Ostaijen. Vanuit die historische kamer leidt hij je door de gedichten en vertelt honderduit over het leven van zot polleken. Ook de kunstenaars die zich door de gedichten uit Bezette Stad laten inspireren, schuiven aan en denken hardop mee na. 

 

De eerste gedichten van de bundel bespraken we al in eerdere ateliers, maar je kunt moeiteloos aansluiten bij deze vervolgsessies. Matthijs geeft je in deze video alvast een kleine inleiding in dit avant-gardistische meesterwerk. 

 

'Een stem uit het verleden vertelt iets over het heden en klonk nooit zo luid en duidelijk als nu. In dit verhelderende leesatelier krijgt hij een podium, maar gaan we vooral in gesprek. Heerlijk.' An Blommaert, deelnemer aan de eerste sessie leesateliers.


Prijs: 3 euro per atelier; 15 euro voor de bundel van 6 ateliers; 50 euro voor de hele cyclus (5 x 6 ateliers); gratis voor studenten, kunstenaars en leden van het Paul van Ostaijengenootschap. Wie nog twijfelt, kan voor de optie 'eerste atelier gratis' kiezen en een avond proefdraaien.

Tickets: binnenkort beschikbaar

Praktisch: van maandag tot en met zondag van 19:00 - 20:00 via ZOOM. Op dinsdag vindt uitzonderlijk geen leesatelier plaats. 

Het volledige programma en tickets

 

 

1. Sous les ponts de Paris 1 en 2 | 18 mei

Paul van Ostaijen heeft ons gedicht na gedicht door het bezette Antwerpen geleid. Maar wat gebeurt er nu? Zijn we ineens in Parijs beland met zijn vele bruggen over de Seine? En wie is die ‘Gij’ die voortdurend wordt aangesproken? Is dat de verlosser zelve?

>> Deelnemende kunstenaars: Ward Zwart en Iduna Paalman

>> Tickets


2. Rouwstad | 20 mei

We hadden het kunnen weten: verlossing is moeilijk te verkrijgen in deze bezette stad. Van Ostaijen opent zijn ogen en ziet een stad in rouw, maar anders dan in een aantal van de andere gedichten kijkt de stad niet langer bewegingloos toe. De donkerte, de trams en de maskers (!) bewegen op de klanken van moderne muziek door de stad. Maar gaan ze ook ergens heen?

>> Deelnemende kunstenaars: Shamisa Debroey, Pete Wu en Nele Eeckhout 

>> Tickets


3. Banale dans | 21 mei

Het is een vreemd gezicht. De rouwende stad is in beweging gezet en hoe banaal het ook moge lijken, de stad lijkt zelfs te dansen. Maar het is geen vreugdedans. Verre van. En houdt die stad dit eigenlijk wel vol?

>> Deelnemende kunstenaars: Willy Organ, Lisette Ma Neza 

>> Tickets

 


4. Huis Stad Ik | 22 mei

In een oorlog staan mensen altijd onder spanning. Elk moment kan er een vliegtuig of een zeppelin overkomen. En je weet nooit welke verordening er nu weer zal worden uitgevaardigd om het leven nog net dat tikkeltje onprettiger te maken. Maar hoezeer de mensen ook op hun hoede moeten zijn voor wat er hier en nu gebeurt, dat wat ze niet weten, knaagt misschien nog wel veel meer aan hun gemoed. De oorlog is vaak vooral bang afwachten.

>> Deelnemende kunstenaars: Malika SoudaniCharlotte Peys en Erik Spinoy

>> Tickets


5. Goed nieuws | 23 mei

Ook in een crisis valt er her en der nog wel eens wat goed nieuws te rapen. En dat is… nu ja… goed nieuws. Ook al is dat nieuws een tikkeltje onwaarschijnlijk. Dan nog is het goed nieuws, toch? Zelfs al is het ook een weinig hypocriet, niet waar?

>> Deelnemende kunstenaars: Spinvis en Saartje Van Camp

>> Tickets


6. Grote Zirkus van de H. Geest | 24 mei

Je hebt goed nieuws, heel goed nieuws en dan heb je nog regelrechte succesverhalen. Of beter nog: lachsuccesverhalen. Vanavond treedt het wereldberoemde trio Godsdienst&Vorst&Staat voor u op, geheel belangeloos, uiteraard. Bestel uw kaarten tijdig en geef uw ziel af bij de garderobe. 

>> Deelnemende kunstenaars: Eleni Debo en Bauke van der Laan

>> Tickets

Besmette Stad
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats van maandag 18 mei 2020 t/m zondag 24 mei 2020

Vanuit uw kot, ONLINE

Vertel het verder:
TICKETS maandag 18 mei 2020 00:00 - 00:00