Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Leesatelier Bezette Stad / Besmette Stad | Week 1

Live vanuit de woonkamer van de familie Van Ostaijen met toonaangevende kunstenaars

Honderd jaar geleden verwerkte Paul van Ostaijen zijn ervaringen van de Eerste Wereldoorlog in Bezette Stad (1921). Nu een groot deel van de wereld door het coronavirus in lockdown zit, roept zijn avant-gardistische meesterwerk veel herkenning op. Onze stad is natuurlijk niet bezet, maar wel besmet. De straten zijn weer leeg, de dood ligt op de loer en we ervaren aan den lijve hoe kwetsbaar ons bestaan eigenlijk is. deBuren lanceert daarom het multimediale project Besmette Stad, waarin een keur aan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars naar een hedendaags artistiek antwoord zoeken op Van Ostaijens boek.

Iedereen kent Bezette Stad van slogans als ‘Boem paukeslag’, van de springerige typografie, of van beelden zoals het woord zeppelin in de vorm van een zeppelin. De bundel heeft als meest omvangrijke vormexperiment uit de internationale avant-garde iconische waarde gekregen. Van Ostaijen vatte zijn stukgeslagen tijd in een wervelend boek vol stukgeslagen poëzie, lezen we dan in de handboeken.

           

Maar wat staat er eigenlijk?

 

Dat onderzoeken we in het interactieve Leesatelier Bezette Stad. De komende maanden krijg je de kans om telkens een week lang iedere avond een gedicht te lezen. Matthijs de Ridder, die op dit moment werkt aan de biografie van Paul van Ostaijen, nodigt je virtueel uit in de woonkamer van de familie Van Ostaijen. Virtueel wil zeggen dat jij achter jouw computer plaatsneemt. Matthijs zit daadwerkelijk in de zitkamer van het huis waar Van Ostaijen in 1896 geboren werd. Vanuit die historische kamer leidt hij je door de gedichten en vertelt honderduit over het leven van zot polleken. We beperken het aantal deelnemers per avond tot 20, zodat iedereen die dat wil ook echt mee kan praten en getuige kan zijn van de ontstaansgeschiedenis van Besmette Stad. 

 

Ook de kunstenaars die zich door de gedichten uit Bezette Stad laten inspireren, schuiven aan en denken hardop mee na. De kunstenaars die deze week beurtelings deelnemen aan de ateliers:

Ilja Leonard Pfeijffer (o.v.), Annelies Verbeke, Sanneke Van Hassel, Lucky Fonz III, Jeroen Olyslaegers, Mauro Pawlowski, Louis van der Waal,  Aafke Romeijn, Maarten van der Graaff, Betül Sefika Özdemir,  Lieke Marsman, Lies Van Gasse, Anke Verschueren, Maxime Garcia Diaz,  Gaea Schoeters en Frank Keizer.


Tickets: 15 euro voor de bundel van 6 ateliers; 50 euro voor de hele cyclus (5 x 6 ateliers); gratis voor studenten, kunstenaars en leden van het Paul van Ostaijengenootschap. Wie nog twijfelt, kan voor de optie 'eerste atelier gratis' kiezen en een avond proefdraaien.

Praktisch: van dinsdag tot en met zondag van 19:00 - 20:00 via ZOOM. 

Het volledige programma per dag

 

1. Opdracht aan Mijnheer Zoënzo | 14 april

‘U zal veel worden vergeven / want / gij hebt veel films gezien.’ Zo begint Bezette Stad. Van Ostaijen leidt ons binnen in de wereld van vóór de Eerste Wereldoorlog. Het is een wereld die evenzeer wordt getekend door de fantasie uit de films als door de lamentabele toestand waarin Europa zich bevindt. De ingrediënten voor een grote omwenteling lijken aanwezig. Maar komt het ook zo ver?

>> Deelnemende kunstenaars: Ilja Leonard Pfeijffer (onder voorbehoud), Annelies Verbeke en Sanneke Van Hassel

 

2. Bedreigde stad | 15 april

De oorlog breekt uit. De Duitse legers steken bij Visé de grens over en rukken snel op naar Antwerpen en verder naar Parijs. De gebeurtenissen stapelen zich op. De krantenberichten vliegen iedereen om de oren. Zie daar nog maar eens een samenhangend verhaal van te maken.

>> Deelnemende kunstenaars: Lucky Fonz IIIJeroen Olyslaegers, Mauro Pawlowski, Louis van der WaalAafke Romeijn

 

 

3. De Obus over de stad | 16 april

Van Ostaijen zoomt verder in op Antwerpen en beschrijft, eerst rustig, dan met steeds stijgende beklemming hoe ‘Mijnheer Obus’ de stad in zijn greep krijgt. Mijnheer Obus (letterlijk: meneer projectiel) toont zich aanvankelijk ‘steeds elegant’, maar of dat zo blijft…

>> Deelnemende kunstenaars: Maarten van der Graaff  en Betül Sefika Özdemir 

 

4. Verlaten forten | 17 april

Antwerpen is gevallen. De forten die de stad hadden moeten beschermen, liggen er verlaten bij. Van Ostaijen dwaalt er rond tussen de lijken en het vernielde materieel. Waarom? Uit nieuwsgierigheid? Was het zijn taak als ambtenaar van de stad?

>> Deelnemende kunstenaars: Lieke Marsman en Lies Van Gasse 

 

5. Eenzame stad | 18 april

Dit gedicht is een rustpunt in de wervelende eerste pagina’s van de bundel. Noodgedwongen welteverstaan. Het is nacht, de stad is leeg en de dichter is van god en iedereen verlaten.

>> Deelnemende kunstenaars: Anke Verschueren en Maxime Garcia Diaz

 

6. Holle haven | 19 april

De dichter dwaalt door de Antwerpse haven en observeert hoe de dokken die ooit zo bedrijvig waren er onder de bezetting bijliggen. Ook hier ligt alles stil, al begint de haven in de verbeelding van de dichter al snel weer te leven. Zeker als hij ontdekt dat het nachtleven zich van het centrum naar de schimmige havencafés heeft verplaatst.

>> Deelnemende kunstenaars: Gaea Schoeters en Frank Keizer

 

Matthijs de Ridder

Matthijs de Ridder is schrijver en criticus. In zijn boeken is hij steevast op zoek naar creatieve manieren om het verhaal van onze tijd te vertellen. Rebelse ritmes is een jazzy cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw. In De eeuw van Charlie Chaplin bekeek hij diezelfde eeuw door lens van een filmicoon. Daarnaast schreef De Ridder uitgebreid over literatuur, bezorgde hij werk van Louis-Paul Boon, Gaston Burssens, Kurt Köhler en Paul van Ostaijen. Momenteel werkt hij aan de biografie van Paul van Ostaijen, die in 2021 zal verschijnen.

Besmette Stad
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats van dinsdag 14 april 2020 t/m zondag 19 april 2020

Vanuit uw kot, ONLINE

Vertel het verder:
IK KOOP MIJN TICKET! dinsdag 14 april 2020 19:00 - 20:00