De canon: Nederlandse lessen voor Vlaanderen

... en wat Vlaanderen kan leren van de invoering in Nederland

Ruim tien jaar geleden organiseerde deBuren in samenwerking met BOZAR een programmareeks naar aanleiding van de invoering van de Canon van Nederland, getiteld Tot nut van ’t algemeen. Nu Vlaanderen ook een canon wil invoeren kijken we terug en blikken we vooruit.

Over de plannen voor een Canon van Vlaanderen is veel debat. Tijdens deze avond staan twee vragen centraal:

is de Vlaamse canon een goed idee?kan Vlaanderen iets leren van de Nederlandse ervaring?

PROGRAMMAHet programma is opgebouwd uit drie onderdelen. Moderator van de avond is Simon Demeulemeester (redacteur Knack).Vlaamse academici spreken zich uitWe geven we eerst het woord aan Vlaamse academici. Wat vinden zij van het idee een Canon van Vlaanderen vast te leggen? Wat zijn de mogelijke voordelen van een officieel vastgelegd cultureel en historisch referentiekader en welke bedenkingen kun je erbij maken? Hoe zou de canon tot stand moeten komen, gesteld dat hij wordt ingevoerd? Sprekers:

 

Marc Boone,  hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis, Universiteit Gent Wim Vandenbussche, gewoon hoogleraar Nederlandse en algemene taalkunde, Vrije Universiteit Brussel, KANTL Kevin Absillis, hoofddocent moderne Nederlandse letterkunde en algemene literatuurwetenschap, Universiteit Antwerpen

De Canon van Nederland: voorbeeld of niet? 

Nadat de Vlamingen zich hebben uitgesproken geven we het woord aan enkele Nederlandse sprekers die direct betrokken zijn of waren bij de Canon van Nederland. Kan Vlaanderen iets leren van de Nederlandse ervaringen met het invoeren en het gebruik van de canon? De Nederlandse sprekers zijn: 

Frits van Oostrom, Voorzitter Canoncommissie (2005-2006), Universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht. Gerben Graddesz Hellinga, auteur van Geschiedenis van Nederland: de canon van ons vaderlands verleden). Lotte Jensen, lid Herijkingscommissie Canon van Nederland (2019 - ), hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen.

Discussie & conclusiesTijdens het derde luik van de avond komen Vlaamse en Nederlandse gasten samen op het podium om in discussie te gaan over argumenten pro en contra de canon, en om zin en onzin van de vergelijking met Nederland te bespreken. 

Tickets:  5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden).