Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Wie stopt fake news op sociale media?

Met o.a. Tim Pauwels, Alexander Pleijter & Bette Dam

Het debat over nepnieuws op sociale media laait de afgelopen tijd almaar vaker op. Wat is ertegen te doen, wie is verantwoordelijk en waar staan we nu?

Sociale media presenteren zich als platformen met zeer beperkte verantwoordelijkheid voor inhoud, terwijl veel mensen er hun nieuws halen. De EU riep Facebook, Twitter en Google meermaals op snel actie te ondernemen tegen fake news en desinformatie, anders dreigen maatregelen. De vraag is of er al genoeg gebeurt. Onlangs nog trok nieuwsmedium Nu.nl zich terug als laatste factcheckpartner van Facebook in Nederland omdat het factchecken van politici niet werd toegestaan. Wie is verantwoordelijk voor het bestrijden van nepnieuws op sociale media? Hoe garandeer je tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting? Welke rol speelt de journaliek?

Dominique Deckmyn (De Standaard, redacteur Cultuur en Media) leidt de discussie met o.a. Tim Pauwels (ombudsman VRT NWS), Alexander Pleijter (expert online journalistiek en factchecking, Universiteit Leiden) en journalist Bette Dam. (Voor uitgebreidere info over de sprekers, zie hieronder)


Tickets: gratis

Tim Pauwels

Tim Pauwels is ombudsman van VRT NWS. Eerder was hij bij Vlaamse openbare omroep onder meer verslaggever Wetstraat bij Terzake en De Zevende Dag, en (samen met Katleen Cools) presentator van het opinieprogramma Morgen Beter (Canvas). Vanaf 2010 volgde hij Ivan De Vadder op als politiek verslaggever van Het Journaal. Vanaf september 2014 presenteerde hij het actualiteitsprogramma de Zevende Dag, waarna hij werd gevraagd voor de post van ombudsman. Pauwels steunt het platform Factcheck.Vlaanderen.

Alexander Pleijter

Alexander Pleijter is docent aan de Universiteit Leiden en expert in online journalistiek en factchecking. Hij onderzoekt de impact die nieuwe media hebben op de manier waarop journalisten werken en hoe nieuwe technologie de journalistiek beter kan maken. Ook is hij coördinator van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden.

 

(c) de Bezige Bij

Bette Dam

Bette Dam is freelance journalist. Ze werkte onder meer jarenlang als correspondent voor NRC Handelsblad en de Wereldomroep in Afghanistan. Daarnaast publiceert ze in The Guardian en Vrij Nederland. Ze doceert aan de École de Sciences Politiques in Parijs. In 2019 verscheen haar boek Op zoek naar de vijand, waarin ze onder meer analyseert hoe nepnieuws en desinformatie over Afghanistan massaal kon worden verspreid via de massamedia.

Organisatie: deBuren i.s.m. Zebrastraat, VVOJ, SDVJ, Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten, Medianet en Journalismfund.eu.
Mediacafé
Media

Dit evenement vond plaats op donderdag 5 maart 2020

Zebrastraat, Zebrastraat 32, Gent

Vertel het verder:
Ik reserveer mijn gratis ticket! donderdag 5 maart 2020 20:00 - 21:30