Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Brainwash Talks

Filosofen, wetenschappers en schrijvers over hun essentiële waarden

Welke plek heeft lijden en ongeluk in onze samenleving, hoe ontdek je je seksualiteit als die op gespannen voet staat met je geloof en wat betekent kunstmatige intelligentie voor de menselijke geest? 

Tijdens Brainwash Talks gaan de meest inspirerende wetenschappers, filosofen en kunstenaars uit Nederland en België in steeds 12 minuten aan de slag met deze en vele andere grote vragen van nu. Een dag vol onverwachte inzichten, nieuwe ideeën en vooral veel stof tot nadenken.

 

Met onder meer Marleen Stikker, Jim van Os, Warda El-Kaddouri, Maarten BoudryNowelle Barnhoorn, Peter-Paul Verbeek, Pete Wu, Irene van Staveren, Glenn Helberg, Jaouad Alloul, Miranda Ntirandekura Aerts en An Beazar.


Tickets: brainwashfestival. 15 euro per blok | Dagticket 25 euro | 50 procent korting met code: vriendvanhuman.

Dagoverzicht

 

Ochtendprogramma
11:00 – 12:00 – Toekomstvisies & grensverkenners
12:00 – 12:30 – Pauze
12:30 – 13:30 – Worden wie je bent
 
Middagprogramma
14:30 – 15:30 – Leven & lijden
15:30 – 16:00 – Pauze
16:00 – 17:00 – Een nieuwe wereld

 

OCHTENDPROGRAMMA

Toekomstvisies en grensverkenners


Kunstmatige intelligentie, kolonies op Mars en techgiganten die meer over je weten dan jijzelf. Hoe ziet menselijk leven eruit in de nabije toekomst? Zijn er grenzen aan wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen? En hoe kan de wetenschap helpen om onze wereld beter te begrijpen?

David Eelbode

David Eelbode studeerde wiskunde aan de UGent. In 2001 begon hij aan  zijn PhD en behaalde die in 2004. Daarna werd hij docent  aan de UA in 2008 en is daar tot op heden actief.  Voornamelijk als lesgever, waarbij hij al zeven keer de studentenprijs "Het Gobelijntje" heeft gewonnen voor beste prof van de FacWetenschappen. Als onderzoeker is hij voornamelijk bezig met vergelijkingen die uit de quantumwereld komen. Momenteel focust hij zich op wetenschapscommunicatie: science comedy (o.a. Science Comedy Night in Technopolis, Bright Club in Brussel, Nationale Wiskunde Dagen in Nederland), Universiteit van Vlaanderen en mijn boek (FUNdamental Mathematics: a voyage into the quirky universe of maths and jokes). Daarnaast is hij verslaafd aan muziek (van de hardere soort: denk Graspop en aanverwanten), Japan (zowel het eten, het land als de taal) en craft beer.

Marleen Stikker

Het internet is stuk, stelt internetpionier Marleen Stikker. Het grote geld en techreuzenhebben de digitale ruimte volledig overgenomen en tasten onze democratie en identiteit aan. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd en geleefd. Het ergste van alles: we hebben het zelf laten gebeuren. In Brainwash Talks vraagt ze zich af hoe we onze digitale soevereiniteit kunnen heroveren.

Peter-Paul Verbeek

Mag alles wat kan, of zijn er morele grenzen aan wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen? Met die vraag houdt Peter-Paul Verbeek zich bezig. Hij is universiteitshoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente en voorzitter van de ethische commissie voor technologische ontwikkelingen van Unesco. In zijn Brainwash Talk vraagt hij zich af wat kunstmatige intelligentie betekent voor de toekomst van de menselijke geest.

Lucas Ellerbroek

Zijn we alleen in het heelal? Steeds meer wetenschappers zijn naarstig op zoek naar een antwoord op die vraag. We weten inmiddels dat er meer planeten dan sterren zijn, maar buitenaards leven hebben we nog niet ontdekt. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek laat in zijn Brainwash Talk zien hoe ver we zijn en vraagt zich af waar onze nieuwsgierigheid vandaan komt. Wat betekent het voor de mensheid als we niet alleen zijn?

 

Worden wie je bent


Worden wie je bent. Dat dat lastiger is dan het op het eerste oog lijkt, dat wist Friedrich Nietzsche 130 jaar geleden al. Maar hoeveel moeilijker is dat geworden in deze tijden van extremen, in een wereld waarin vooral oog lijkt te zijn voor tegenstelling en conflict?

Selm Wenselaers

Selm Wenselaers (Edegem, 1983) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Na de studies vertrok hen naar Berlijn om het boek 'De laatste Belgen. Een geschiedenis van de Oostkantons' (Meulenhoff/Manteau) te schrijven en het Vlaams-Nederlands festival Flachlandfest uit de grond te stampen. In 2008 keerde Selm terug naar Antwerpen en richtte er 'Geheugen Collectief' op, een eigentijds historisch onderzoeksbureau dat naam maakte met het onderzoek naar het oorlogsverleden van Willy Vandersteen.. Daarop volgde 'De kleine Expeditie', een creatief projectbureau dat projecten voor o.a. Antwerpen Kunstenstad, Red Star Line Museum, MAS en het Rubensmuseum realiseerde. Selm werkte verder als freelance onderzoeker en productieleider voor musea, productiehuizen en podiumkunstenaars.

 

Hen schrijft artikels voor o.a. De Oorlogskranten, EOS Magazine, Trouw en Knack. In 2014 was Selm vaste gast in het Radio 1 programma 'De bende van Einstein met wekelijkse bijdragen over utopisten. Voor Vlaams-Nederlands Huis deBuren treedt hen regelmatig op als moderator bij nagesprekken. Met theatermaakster Suzanne Grotenhuis maakte Selm de voorstellingen 'Zwarte Woud Forever' (2012), 'De Ark Trilogie' (2015) en 'On Ice' (2016). In het verlengde hiervan volgde een samenwerking met De Nwe Tijd.

 

In 2017 verhuisde Selm naar Amsterdam en ging daar aan de slag bij Frascati als dramaturg en programmeur. In 2018 maakte hen de overstap naar Productiehuis Theater Rotterdam voor de functie van artistiek coördinator. Sinds april 2019 is Selm verbonden aan Museum Arnhem als stadsconservator en doet 'dat wat nodig is' voor SoAP Maastricht. Daarnaast werkt Selm als zelfstandig dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker. 

Pete Wu

Spleetogen trekken, ‘Hankie Pankie Shanghai’ zingen en vragen hoe lang een Chinees is: het lijken misschien onschuldige grapjes, maar schrijver en journalist Pete Wu weet beter. Het zijn stereotyperende opmerkingen die Chinese Nederlanders echt iets doen. In zijn Brainwash Talk legt hij die vooroordelen bloot, laat hij zien waarom niemand daar ooit iets over zei en waarom dat nu eindelijk aan het veranderen is.

Warda El-Kaddouri

Religie en wetenschap gaan in de westerse traditie moeilijk samen. Toch gelooft literatuurwetenschapper en journalist Warda El-Kaddouri dat ze verzoenbaar zijn. Als wetenschapper inspiratie putten uit je geloof: in haar Brainwash Talk zoekt ze uit hoe dat mogelijk is.

Jaouad Alloul

Hoe kun je je seksualiteit ontdekken als die op gespannen voet staat met je geloof? Voor theatermaker, zanger, drag-artiest, homo en moslim Jaouad Alloul is die vraag actueler dan ooit. Volgens hem rust er een groot taboe op seksualiteit en bestaan er veel misverstanden over de rol van religie. In zijn Brainwash Talk vraagt hij zich af hoe het anders kan.

 

MIDDAGPROGRAMMA

 

Een nieuwe wereld


De klimaatcrisis, groeiende economische ongelijkheid en onzekerheid: wie is er verantwoordelijk voor het oplossen van de grote problemen van deze tijd? En: hoe doen we dat? Blijven we aanmodderen binnen het huidige bestel, of moeten politiek en kapitalisme grondig op de schop?

Stefan Rummens

Stefan Rummens is hoogleraar politieke filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven (België). Hij onderzoekt de uitdagingen waar onze democratie vandaag mee geconfronteerd wordt en focust daarbij onder meer op de gevaren van het populisme, op de mogelijkheden van een meer deliberatieve democratie en op het democratisch tekort binnen de Europese Unie. Hij is auteur van ​Wat een theater! Politiek in tijden van populisme en technocratie (Pelckmans Pro, 2016).

Maarten Boudry

Na twee eeuwen van vooruitgang leven we welvarender, gezonder en vrediger dan ooit. Maar niet overal, want de wereld kampt nog altijd met grote problemen. Wat doen we daar aan? Filosoof Maarten Boudry is een optimist en ziet dat de mogelijkheden om de wereld te verbeteren nooit eerder zo groot waren. In zijn Brainwash Talk gaat hij op zoek naar de meest rationele en effectieve manier om armoede, ziekte en honger de wereld uit te helpen.

An Beazar

Klimaatverandering tegenhouden kost geld, maar het zal ook veel geld opleveren. Steeds meer mensen worden met dit argument overgehaald om te investeren in een duurzame toekomst. Topondernemer en energieadviseur An Beazar vraagt zich in haar Brainwash Talk af wat overheden en instanties nog meer kunnen doen om de strijd tegen klimaatverandering te stimuleren.

Irene van Staveren

Het is tijd voor een nieuw economisch model dat past bij de grote uitdagingen van deze tijd. Maar hoe moet dat eruit zien? In haar Brainwash Talk gaat hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie Irene van Staveren gaat op zoek naar antwoorden. Gelukkig hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden, stelt ze, maar kunnen we te rade gaan bij onterecht vergeten en verguisde economen uit de vorige eeuw.

 

Leven en lijden


Het gaat goed met ons. We zijn rijker, socialer, veiliger en gezonder dan ooit. Tegelijk geven we miljarden euro’s per jaar uit aan geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen en worden depressie en burn-out in rap tempo volksziekte nummer één. Waar gaat het mis?

Nowelle Barnhoorn

Vijf jaar lang worstelde schrijver en journalist Nowelle Barnhoorn met een burn-out en een depressie, tot ze alle adviezen aan de kant gooide en begon te accepteren hoe ellendig ze zich voelde. In haar Brainwash Talk leert ze je jezelf onder ogen te komen, ook de kanten die je liever niet wilt zien.

Jim van Os

Er is grote verwarring over wat psychisch lijden is, stelt psychiater Jim van Os. Is het een reactie op een minder dan ideale, te veeleisende samenleving, of hoort het simpelweg bij het leven, als reactie op tegenslag? Aan de hand van actuele wetenschappelijke ontwikkelingen en ervaringskennis gaat hij in zijn Brainwash Talk op zoek naar een antwoord op deze vraag: wat is psychisch lijden, en hoe pak je het aan?

© E. Renaud

Glenn Helberg

Glenn Helberg is psychiater en gespecialiseerd in transculturele therapie. Hij verdiept zich in hoe er buiten het Westen gedacht wordt over ziekte en (geestelijke) gezondheid en mengt zich met regelmaat in maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld racisme en (seksuele) diversiteit. In Brainwash Talks gaat hij op zoek naar een nieuw soort menselijkheid. Eén waar niet alleen plek is voor de ratio, maar met name ook voor emotionaliteit.

Miranda Ntirandekura Aerts

Miranda Ntirandekura Aerts was vijf toen ze geadopteerd werd en van Rwanda naar België verhuisde. Als klinisch psycholoog onderzoekt ze de enorme impact van (inter)landelijke adoptie. Hoe ontwikkel je een identiteit als je geadopteerd bent, vraagt ze zich af in haar Brainwash Talk, en hoe ziet de gevoelswereld van adoptiekinderen eruit?


Brainwash Talks is een programma van Human en komt voort uit de samenwerking met Brainwash Festival, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren en Human. Brainwash Talks worden later in 2020 uitgezonden op NPO2.
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op zondag 8 maart 2020

de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam

Vertel het verder:
UITVERKOCHT! zondag 8 maart 2020 11:00 - 17:30