Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Muidhond | De worstelende mens

Gesprek met Patrice Toye, Inge Schilperoord, Jules Mulder en Ted van Lieshout
© Marnik Boekaarts

In Muidhond – die op 26 januari (NL) tijdens International Film Festival Rotterdam in première gaat – vertelt regisseur Patrice Toye over de strijd van een man die worstelt met pedofiele gevoelens. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord.

Naar aanleiding van de film praten Patrice Toye en Inge Schilperoord met forensisch psycholoog Jules Mulder en schrijver en dichter Ted van Lieshout over de worstelende mens en de zoektocht naar een menselijkere visie op een maatschappelijk zeer delicate en relevante kwestie. Linda Duits (sociaal wetenschapper en auteur) modereert. 

 

Organisatie: deBuren en IFFR in samenwerking met deAuteurs en Luca School of Arts


 

Tickets: 6 euro basisprijs |  5 euro reductieprijs (kortingspas).

 

 

Patrice Toye

Filmregisseur Patrice Toye studeerde film aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel, waar ze afstudeerde in 1982. Ze heeft diverse korte films, documentaires en televisieprogramma's geregisseerd. In 1990 realiseerde ze haar eerste kortfilm Tout ce qu'elle veut en in 1998 haar eerste langspeelfilm Rosie, die meteen een aantal prijzen haalde (Prix André-Cavens en prijs voor Beste Regie op het Film Fest Gent). Met haar vierde langspeler Muidhond – gebaseerd op het gelijknamige boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord – won zij in het najaar van 2019 op het Film Fest Gent de publieksprijs.

© Keke Keukelaar

Inge Schilperoord

Forensisch psycholoog en auteur Inge Schilperoord publiceerde o.a. in NRC Handelsblad, Psychologie Magazine en Crossing Border Magazine. Ze werkt als forensisch psycholoog bij onder andere het Pieter Baan Centrum. Van haar debuut Muidhond werden de Franse, Engelse, Italiaanse, Turkse, Noorse, Spaanse en Catalaanse vertaalrechten verkocht. Muidhond won de Bronzen Uil 2015 en stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs 2016, de Fintro Literatuurprijs 2016, Opzij Literatuurprijs en de ANV Debutantenprijs. En in 2019 werd het boek verfilmd door Patrice Toye.

Linda Duits

Linda Duits is auteur en werkt als onafhankelijk sociale wetenschapper. Ze geeft les aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. In 2010 richtte zij samen met Cem Gömüsay Diep Onderzoek op, een bureau gespecialiseerd in populaire cultuur. Daarnaast maakt zij de podcastseries Onder Mediadoctoren en Geeky Dingen. Duits publiceerde de boeken Seks op z´n Duits (2018), Meisjes Kijken (2013) en Dolle Mythes (2017) en schreef artikelen en opinies voor Folia, Brainwash, Wings, Het Parool, de Volkskrant en NRC Handelsblad. In een recente opinie op Brainwash pleitte zij voor een humanere visie op pedofilie, een standpunt waarop zij in de afgelopen jaren veel kritiek heeft gekregen.

 

Jules Mulder

Forensisch psycholoog Jules Mulder was meer dan 30 jaar werkzaam in de forensische psychiatrie. Hij schreef meerdere artikelen en boeken over pedofilie, huiselijk geweld en de ambulante forensische behandeling. Na een aantal jaren in de Van der Hoevenkliniek stond hij vanaf 1992 twintig jaar aan het hoofd van de forensische polikliniek de Waag. Hij is initiatiefnemer en voorzitter van Stop it Now!, een preventief programma voor mensen met pedofiele gevoelens en hun families. In 2015 ging hij met pensioen waarbij hij tot Officier in de orde van Oranje-Nassau werd benoemd. Sindsdien blijft hij actief met het geven van lezingen over de behandeling van zedendelinquenten.

© Ben Kleyn

Ted van Lieshout

Auteur, illustrator en grafisch ontwerper Ted van Lieshout studeerde Beeldende Kunsten en Vormgeving  aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is erg veelzijdig: naast gedichten schrijft hij ook prentenboeken, boeken over (beeldende) kunst, verhalen, boeken voor beginnende lezers, romans, liederen, toneelstukken, scènes voor Sesamstraat, Het Klokhuis en andere televisieseries. Hij won meerdere prijzen voor zijn werk, waaronder de Gouden Griffel voor Begin een torentje van Niks (1995) en De Grote Poëzieprijs Jongerenjury 2019 voor Ze gaan er met je neus vandoor. In 2012 en schreef hij de roman Mijn meneer en in 2017 Schuldig kind waarin hij beschrijft hoe zijn relatie als elfjarige jongen met een pedofiel zijn verdere leven heeft gekleurd.

Organisatie: deBuren en IFFR in samenwerking met deAuteurs en Luca School of Arts.
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op maandag 27 januari 2020

Hilton Rotterdam, Weena 10, Rotterdam

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! maandag 27 januari 2020 20:30 - 22:00