Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Leegstandsproza in Verhalenhuis Belvedère (Rotterdam)

Zes schrijvers vangen de verhalen van de Almondestraat (Rotterdam): kom luisteren naar het resultaat!

Voor Leegstandsproza vingen drie Friese en drie Vlaamse schrijvers de verhalen van de Almondestraat, een straat die binnenkort wordt gesloopt in Rotterdam. 

In de Almondestraat moeten 52 sociale woningen over ruim een jaar allemaal plaats maken voor nieuwe appartementsgebouwen en andere projectontwikkelaarsideeën. De sociale woningen worden gesloopt of heel ingrijpend gerenoveerd in verband met funderingsproblemen.

 

In juli, augustus en september organiseerde deBuren samen met Stad in de Maak en Explore the North een schrijversresidentie. Zes schrijvers kregen de opdracht om de verhalen van de wijk te vangen door een tweetal weken op te trekken met één van de vertrekkende bewoners. 

 

Samen met de bewoners bereidden de schrijvers een tekst én een performance voor, die ze samen opvoeren tijdens twee feestelijke presentatiemomenten op 22 november tijdens het Explore the North Festival in Leeuwarden en op 14 december in het Verhalenhuis Belvedère in Rotterdam.


Tickets zijn €15, inclusief driegangenmenu en welkomstdrankje. Reservatie via Verhalenhuis Belvedère.

Anke Verschueren & Ted

Anke Verschueren (1994) neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast. Ze heeft een masterdiploma Nederlands en studeert nu Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In haar vrije tijd bewerkt ze Middelnederlandse literatuur tot luisterverhalen, doet ze stemmenwerk voor reclamespotjes en zingt ze. Tijdens de zomer van 2018 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

 

Anke tekende het verhaal op van Ted, die haar een inkijk gaf in zijn klein museum van grote herinneringen. 

Sabrine Ingabire & Marina

Sabrine Ingabire is columnist, journalist, mensenrechtenactivist en public speaker. Sabrine is geboren in Rwanda en naar België gevlucht toen ze vier was. Ze groeide op tussen Brussel en Vlaanderen. Sabrine schrijft al heel haar leven: ze schreef een boek op haar veertiende en leverde in 2018 een bijdrage aan de bloemlezing Zwart (Atlas Contact). In 2017 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Haar artikels en columns verschenen onder meer in De MorgenMO*Charlie Magazine en De Correspondent. Op dit moment werkt Sabrine voor NRC in Nederland.

 

Sabrine tekende het verhaal op van Marina, die aan Sabrine vertelde over hoe ze uit Kaapverdië in Rotterdam belandde met haar kinderen. 

Marrit Jellema & Aad

Marrit Jellema is begonnen als dichter en draagt regelmatig voor op het podium. In 2013 kwam haar eerste bundel Liefde, lust en een gebroken hart uit, gevolgd door een tweede bundel Van die dingen. Ze gebruikt het leven om haar heen als inspiratiebron en vangt hiermee de mooiste verhalen.

 

Marrit trok twee weken op met Aad, in de wijk bekend als DJ Aad, die samen met zijn vrouw al meer dan veertig jaar in de Almondestraat woont en de wijk door de jaren heen heeft zien transformeren.

Younes van den Broeck & Idris

Younes van den Broeck a.k.a. Spitler (1991) is beeldend kunstenaar en schrijver. Zijn maatschappelijk engagement zet hij om in kunst, woord en beeld. In 2018 werd Younes door Vlaams-Nederlands huis deBuren geselecteerd voor de Parijsresidentie. In mei 2018 ontving hij de Koningin Mathildeprijs in samenwerking met Commusaic vzw voor het project 'Beats and bars'. Hiervoor gaf hij workshops in gevangenissen in New York en België.

 

Younes zou oorspronkelijk een portret maken van de bloemenoma, maar het liep anders. Op straat sloot hij vriendschap met Idris, die al jaren de fietsjes repareert van de kinderen uit de buurt. Younes nam de stad en de straat als personage en schreef er een pakkende tekst over.

Obe Alkema & Claudia (en Sylvia)

Obe Alkema (1993) publiceerde in de afgelopen jaren in/op diverse bladen en platforms en debuteerde in november 2018 met de poëzieglossy Obelisque, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs 2019. In de zomer van 2019 nam hij deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

 

Obe trok twee weken op met operazangeres Claudia en kreeg er meteen een extra bewoner bij: Claudia en haar boezemvriendin Sylvia zijn namelijk onafscheidelijk. Obe schreef een mysterieus portret van een bijzondere vrouw.

Wessel de Vries en Brigitte

Wessel de Vries schrijft toneelstukken en filmscenario's. In 2017 studeerde hij af aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU in Utrecht. Hij werkt (onder andere) voor Tryater, Meeuw Jonge Theatermakers, Theater Sonnevanck, Kameroperahuis, Skoft&Skiep en Natte Haring.

 

Wessel volgde Brigitte, een alleenstaande moeder van vier kinderen, die als jonge vrouw in de Almondestraat kwam wonen en er haar kinderen zag opgroeien. Ze is al vertrokken uit de straat, maar nog altijd begaan met de buren.

Leegstandsproza is een samenwerking van deBuren, Explore the North, Stad in de Maak en LNVT
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op zaterdag 14 december 2019

Verhalenhuis Belvedère, Rechthuislaan 1, 1, Rotterdam

Dit event maakt deel uit van het thema:

Talentontwikkeling

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Tickets via Verhalenhuis Belvedère zaterdag 14 december 2019 18:00 - 22:00