Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Festival van de Gelijkheid | Wie bepaalt waar je thuis is?

Gesprek over opgroeien in twee culturen met Naima Charkaoui, Jurriaan Omlo, Ikrame Kastit, Glenn Helberg en Nahid Shaikh

Een gesprek over opgroeien, biculturaliteit en racisme met onder meer politicoloog Naima Charkaoui (11.11.11), praktijkgericht onderzoeker, trainer en auteur Jurriaan Omlo en jeugdwelzijnswerker en co-coordinator van Uit De Marge vzw Ikrame Kastit en jeugdpsychiater Glenn Helberg. Documentairemaker en reporter Nahid Shaikh (VRT) modereert.

In Nederland en Vlaanderen stellen jongeren die opgroeien in twee culturen zich steeds vaker de vraag waar ze thuishoren. Kan je Nederlander én iets anders zijn? Of is er altijd een moment waarop je moet kiezen? Voel je je nog Belg als er mensen zijn die zeggen dat je er niet thuishoort? Hoe kunnen ouders hun kinderen met dit soort vragen ondersteunen? Hoe kan onderwijs en jeugdwerk een ondersteunende rol spelen? 


Tickets: gratis, via www.festivalgelijkheid.be

Naima Charkaoui

Naima Charkaoui is politicoloog en werkt rond mensenrechten en diversiteit. Ze stond in het verleden aan het hoofd van het Minderhedenforum en werkte daarna 5 jaar rond kinderrechten, waarbij ze in 2019 enkele maanden kinderrechtencommissaris ad interim was. Momenteel werkt ze bij 11.11.11. Dit jaar verscheen van haar hand Racisme. Over wonden en veerkracht, waarin zij een pleidooi houdt voor ondersteuning van slachtoffers van racisme, met een focus op weerbarheid en hoop.

Jurriaan Omlo

Jurriaan Omlo studeerde Algemene Sociale Wetenschappen (Universiteit Utrecht) en Politicologie (Universiteit van Amsterdam). In 2011 promoveerde hij op een onderzoek naar het perspectief van Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen op integratie en hun ervaringen met processen van in- en uitsluiting. Hij heeft als wetenschappelijk adviseur een aantal jaren voor de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) de Nederlandse regering geadviseerd over welzijn, participatie van burgers, veiligheid en sociale cohesie. In 2012 richtte hij Bureau Omlo op. Vanuit dit onderzoeks- en adviesbureau doet hij onder meer onderzoek naar discriminatie en coping strategieën, maatschappelijke spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen en armoede.

Ikrame Kastit

Ikrame Kastit jeugdwelzijnswerker en co-coördinator van Uit De Marge VZW, het Vlaams steunpunt en netwerk voor jeugdwerk en jeugdbeleid met en voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Daarnaast is zij bestuurder van de Kinderrechtencoalitie. Ikrame schreef ook columns en opiniestukken over de rechten van kinderen en jongeren, diversiteit, armoede en discriminatie voor MO* Magazine en VRT.

Nahid Shaikh

Nahid Shaikh (Brussel, 1978) is een Belgische documentairemaakster en reporter. Ze studeerde aan de KUL, waar ze een master klassieke filologie en Italiaanse studies behaalde. Na een passage bij de BBC ging ze aan de slag bij CANVAS. Ze werkte er samen met onder meer Rudi Vranckx, voor Bonjour Congo, en Phara de Aguirre. Shaikh ging voor haar reeks Amazones samen met De Aguirre op zoek naar vrouwen die de wapens opnemen. Het duo werkte onlangs ook samen voor de driedelige Canvas-reeks BLANCO, waarin ze op zoek gingen naar landgenoten die niet meer of blanco stemmen. Momenteel werkt zij aan een lange documentaire over haar Pakistaanse vader, over wie ze eerder een kort portret maakte voor de Canvasreeks 4x7.

Organisatie: deBuren en Curieus tijdens het Festival van de Gelijkheid
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op zaterdag 30 november 2019

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Dit event maakt deel uit van het thema:

Keurslijf/keuslijf

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik reserveer mijn gratis ticket! zaterdag 30 november 2019 13:30 - 15:00