Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spraakmakend Nederlands?

Hoe we het Nederlands in de 21ste eeuw relevanter dan ooit maken

De Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Nederlands Letterenfonds, Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw, de Taalunie en het Vlaams Fonds voor de Letteren nodigen u van harte uit voor een inhoudelijke netwerkavond in Den Haag op donderdag 10 oktober, vanaf 17.00 uur.

 

Omdat Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking verrijkend is, buigen we ons dit jaar over de staat van het Nederlands met een gerenommeerd academisch panel. Marc van Oostendorp, Els Snick en Henriëtte Louwerse stellen, elk vanuit hun eigen discipline, hun toekomstpad voor het Nederlands voor met een kort betoog. Nadien gaan zij met elkaar in gesprek, onder leiding van Tomas Vanheste. En hoe beter de kracht van het Nederlands te bewijzen dan met poëzie? U mag een verrassingsoptreden van een opkomende dichter verwachten. 

 

Bovendien krijgt u de kans om voor het programma het Humanity House te bezoeken, een museum dat ruimte biedt aan het menselijke verhaal achter rampen en conflicten in de wereld.

 


Dit was een besloten evenement op persoonlijke titel.

 

MEER OVER HET PROGRAMMA

17:00-19:00   Welkomstdrankje en buffet (+ bezoek Humanity House)

19:00-19:15   Welkomstwoorden door Filip D’havé en Frederiek Biemans
19:15-20:15   Statements en debat onder leiding van Tomas Vanheste

 

  • Marc van Oostendorp | 'Een neerlandistiek die niet met taalgebruikers spreekt, is geen neerlandistiek.’
  • Els Snick | 'Voor jonge vertalers wordt de kloof tussen Vlaanderen en Nederland steeds groter en alleen meer wederzijdse belangstelling kan dat verhelpen’
  • Henriëtte Louwerse | ‘Kleindenken beperkt het potentieel van het Nederlands in internationale context.’

20:15-20:25   Poëtische verrassing
20:25-20:30   Slotwoord door Hans Bennis 
20:30-22:00   Borrel

Meer over de sprekers 

Henriƫtte Louwerse

Henriëtte Louwerse is Director of Studies en hoofddocent Nederlandse taal en letterkunde aan de University of Sheffield in Groot-Brittannië. Ze is ook voorzitter van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN).

Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is een Nederlandse taalkundige en esperantist die zich onder meer richt op de dialectologie en interlinguïstiek. Sinds 1999 is hij senior-onderzoeker aan het Meertens Instituut en tussen 2007-2017 bekleedde hij aan de Universiteit Leiden de functie van hoogleraar Fonologische Microvariatie.

Els Snick

Els Snick is een Vlaams vertaler en literatuurwetenschapper. Snick studeerde Germaanse filologie en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Zij doceert Duits en vertaling aan het Departement Vertalen, Tolken en Communicatie van de Universiteit Gent.

Tomas Vanheste

Tomas Vanheste is journalist bij De Correspondent en adjunct-hoofdredacteur bij de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel

Wetenschap & geschiedenis
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op donderdag 10 oktober 2019

Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag

Vertel het verder:
Ik reserveer mijn gratis ticket donderdag 10 oktober 2019 17:00 - 22:00