Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Holt de politiek de rechterlijke macht uit?

Boekpresentatie & discussie met Paul Bekaert en Winnie Sorgdrager

Bij de opening van het Belgisch parlementair jaar presenteren we i.s.m. uitgeverij Lannoo De sluipende staatsgreep, het nieuwe boek van de bekende mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert. In het boek waarschuwt hij voor ondermijning van de rechterlijke macht door de politiek. Bij deBuren gaat hij in discussie met Winnie Sorgdrager, o.a. voormalig Nederlands minister van Justitie.

De rechtstaat steunt op de scheiding der machten, maar die sokkel wankelt ernstig. De uitvoerende en wetgevende macht krimpen de bevoegdheden van de rechterlijke macht steeds meer in. Rechters krijgen een tweederangsrol toebedeeld en pseudorechters kapen de hoofdrol weg. De politiek gebruikt justitie om haar tegenstanders te bestrijden en waagt het zelfs om rechters persoonlijk aan te vallen vanwege hun uitspraken

Paul Bekaert, de bekende mensenrechtenadvocaat, is een man met een missie. Hij strijdt vurig voor de rechten van verdediging, vrijheid van meningsuiting en privacy. Hij verdedigde de Turkse militante Fehriye Erdal en het Baskische echtpaar Moreno-García in ruige terrorismezaken. In de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie trad hij op voor onder meer Carles Puigdemont. Met De sluipende staatsgreep waarschuwt hij voor een coup die stilaan vorm krijgt. De auteur, die vroeger nog stafhouder en plaatsvervangend vrederechter was, herinnert ons aan het belang van de scheiding der machten, toont aan waarom het evenwicht vandaag zoek is, en reikt uitwegen aan.

Bij deBuren gaat hij in discussie met Winnie Sorgdrager. Sorgdrager was officier van justitie en procureur-generaal en daarna minister van Justitie in het kabinet-Kok I (1994-1998). Ze wist belangrijke wetgeving tot stand te brengen, zoals de reorganisatie van het Openbaar Ministerie. Na haar ministerschap was ze o.a. 12 jaar lid van de Raad van State en voorzitter van de Raad voor Cultuur. Sinds 2018 is Sordrager een van de zeven Ministers van Staat.


Tickets: Gratis.

Organisatie: deBuren en uitgeverij Lannoo
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op dinsdag 8 oktober 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Ik reserveer mijn gratis ticket! dinsdag 8 oktober 2019 19:30 - 21:00