Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

ROZSYPNE | virtual reality beleving

Voorpremière literaire VR-productie op Passa Porta Festival

De oorlog in Oost-Oekraïne beleeft in 2019 zijn lustrum. Een uitgelezen moment om het dagelijks leven in dit gebied van dichtbij te bekijken.

ROZSYPNE is een literaire non-fictievertelling, gebaseerd op een werk van de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda die in 2016 deelnam aan de schrijfresidentie van deBuren. In ROZSYPNE brengt Studio ZZZAP je terug naar de zomer van 2014, het moment waarop het gewapende conflict stevig op gang kwam. Je stapt de wereld van de oude Nina binnen. Zij probeert zo goed en kwaad als het gaat haar dagelijks leven op de rit te houden. Nina vraagt je een moment mee te draaien in haar huishouden, aan de vooravond van de MH17-crash.


Er zijn vier sessies per uur. Je kunt een sessie (op voorhand) reserveren door naar deBuren te komen en je naam op de lijst te zetten. Op vrijdag draait de installatie voor het eerst en kun je van 10:00 tot 18:00 gratis deelnemen, in het weekend kun je alleen binnen met een bandje van het Passa Porta Festival en is de installatie geopend van 12:00-20:00 (zaterdag) en van 10:00-18:00 (zondag). Je kunt bij deBuren een dag- of weekendpas voor het hele festival kopen.

Meer over ROZSYPNE

 

Het dorp Rozsypne is de plek waar Nina opgroeide, naar school ging, verliefd werd en haar eigen huis bouwde. Ze kent alle mensen uit het dorp, heeft haar dagelijkse route naar de lokale supermarkt en thuis zorgt ze voor de gewassen in haar tuin. ROZSYPNE is een literaire non-fictievertelling en is gebaseerd op INDEXEN VOOR VERWIJTBAARHEID (De Revisor, 2016): een kort werk van de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda die in 2016 een van de deelnemers was aan de schrijfresidentie van deBuren. Haar werk is een reactie op de soms eenzijdige, Westers georiënteerde verslaggeving rondom de MH17-crash en de huidige situatie in Oost-Oekraïne, waar vrij weinig aandacht voor is in Europa.

 

Voor de realisatie van ROZSYPNE werkte Studio ZZZAP samen met jonge Oekraïners, die het land als geen ander kennen. Het team reisde begin 2018 af naar het platteland rondom Kiev, waar zij de leefomgeving van lokale bewoners vastlegden en digitaal in kaart brachten. Het team gebruikte daarnaast materiaal van familieleden van Weeda, die in het oorlogsgebied wonen, en deed uitgebreid achtergrond- en beeldonderzoek. Tijdens de research ontdekten de makers ook dat de naam van het dorp Rozsypne in het Oekraïens verstrooid betekent; een vertaling die op meerdere niveaus van grote betekenis is in het verhaal.

Meer over Studio ZZZAP

 

De vier makers van Studio ZZZAP delen het sterke geloof en ervaring in cross-overproducties, waarin het verhaal centraal staat. Daarvoor zetten zij hun uiteenlopende expertises in. Voor de uiteindelijke installatie werkten zij met photogrammetry, motion capture en 3D sound design. ROZSYPNE kenmerkt zich als virtual reality-installatie door de ruimtelijke vorm: als deelnemer beweeg je vrij op een oppervlak van vier bij drie meter en kan je soms interageren met fysieke objecten. Het verhaal ontvouwt zich langzaam om je heen.

 

 

Lisa Weeda (1989) schrijft, maak literair programma bij Mooie Woorden in Utrecht en was co-host bij de literaire podcast Ondercast. Ze modereert, interviewt en geef les transmedia storytelling en non-fictie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en identiteit & identificatie op de Rockacademie. Haar proza verscheen onder meer in Das Magazin, Tirade online, De Revisor, Volkskrant, Theaterkrant, Vice, De Optimist en Hard//Hoofd. In de zomer van 2016 nam ze deel aan de residentie van deBuren naar Parijs.

 

Transmedia producer Nienke Huitenga (1984) ontwikkelt digitale concepten, van onafhankelijk geproduceerde media strategieën tot interactieve en immersieve verhalen. Voor filmmaker Floris Kaayk ontwikkelt ze sinds 2010 campagnestrategie voor o.a. Human Birdwings (2011) en The Modular Body (2015). In 2016 werd The Modular Body bekroond met het allereerste Gouden Kalf voor Beste Interactive. Tot en met 2018 was ze docent bij de opleiding Communicatie & Multimedia Design aan Avans Hogeschool waar ze o.a. hoofd was van het Immersive Story programma.

 

Frank Bosma (1981) studeerde in 2003 af met een 3D multi-user game als eerste lichting van de opleiding Mediatechnologie aan de HU, waar hij zowel de 3D visuals en animaties ontwierp als de netwerksoftware. Sinds 2007 is hij front end ontwikkelaar in dienst van de VPRO waar hij aan de wieg stond van sites, apps en interactieve documentaires, waaronder het Spin Award winnende Super Stream Me (2016), het Prix Italia winnende Nederland van Boven (2012) en het voor een Gouden Kalf geselecteerde De laatste dagen van Standing Rock (2017).

 

Hans van Arken (1984) studeerde na een opleiding ICT af als Interactie Ontwerper aan Kunstacademie St. Joost. Naast dat Hans zijn dagen vult met een voortdurende stroom aan experimenten, is hij sinds 2013 werkzaam als docent Creative Technology bij de opleiding Communication and Multimedia Design van Avans Hogescholen (Breda) en begeleidt hij hackathons als coach bij Hackastory.

Een literaire virtual reality-productie van Studio ZZZAP. ROZSYPNE kwam tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds, Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Passa Porta Festival.
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op vrijdag 29 maart 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Gratis op vrijdag 29 maart! vrijdag 29 maart 2019 10:00 - 18:00