Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het is klasse suffie, niet identiteit!

Ewald Engelen in debat met Warda El-Kaddouri en Marc Swyngedouw

Links verliest door zijn obsessie met culturele identiteit uit het oog waar het zich écht druk om zou moeten maken: de klassenstrijd. Dat betoogt Ewald Engelen in zijn recente pamflet Het is klasse, suffie, niet identiteit!

Niet verrassend volgde op deze stelling een stortvloed van kritiek vanuit progressieve kringen. Een van Nederlands felste polemisten komt mede op uitnodiging van denktank Minerva naar deBuren voor een debat met Vlaamse gastsprekers.

 

Islamisering en genderneutrale rompertjes

 

Al vijftien jaar staart links zich blind op het debat over islamisering, hoofddoekjes, dubbele nationaliteiten, genderneutrale rompertjes, de onverenigbaarheid van de islam met “onze” waarden, en de vraag wie wij zijn - aldus Ewald Engelen. De échte oorzaken van het electorale ongenoegen - o.a. stagnerende inkomens, stijgende woonlasten en onbetaalbare zorg - blijven daardoor onbenoemd. In Het is klasse suffie, niet identiteit! pleit Engelen daarom voor eerherstel van de aloude klassenstrijd om de groeiende kloof tussen burger en elite te overbruggen en Nederland een links-populistische toekomst in te voeren.


Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden.

Debat met Vlaamse gastsprekers

 

Wordt er op links inderdaad teveel gesproken over (culturele) identiteit en te weinig over sociaaleconomische ongelijkheid? Of is dit een grove onderschatting van de allesbepalende invloed van identiteit op de positie van mensen in de samenleving? Is de situatie in Vlaanderen wat dat betreft gelijk aan die in Nederland? Ewald Engelen gaat in debat met Warda El-Kaddouri en Marc Swyngedouw (hoogleraar Politieke Sociologie KU Leuven) onder leiding van Jan-Frederik Abbeloos (chef politieke redactie de Standaard).

 

 

Meer over de sprekers

Warda El-Kaddouri

Warda El-Kaddouri (1990) studeerde Engelse en Duitse Taal- en Letterkunde en Europese Studies. Als onderzoeker literatuurwetenschappen aan de Universiteit Gent werkt ze momenteel aan een proefschrift over de vraag hoe hedendaagse Duitse schrijvers met een moslimachtergrond sinds 9/11 omgaan met religie en religieuze identiteiten. Van 2015-2016 was ze VN-jongerenvertegenwoordiger voor de Vlaamse Jeugdraad. Warda is geboeid door religie, taal, diversiteit, onderwijs en duurzame ontwikkeling en schreef over deze thema's opiniestukken en columns voor MO* Magazine, Apache.be, OIKOS, De Reactor en De Morgen.

Ewald Engelen

Ewald Engelen (1963) is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Als professor met een uitgesproken mening schrijft hij scherpe columns voor De Groene Amsterdammer en Het Parool en is hij vaste gast en commentator bij programma’s als Buitenhof, Pauw & Witteman en BNR nieuwsradio. Engelen schreef eerder onder meer de boeken Het bange Nederland (2008), Een ongeluk in slowmotion (2012), De schaduwelite (2014) en De kanarie in de kolenmijn (2016).

Marc Swyngedouw

Marc Swyngedouw (1956) is hoogleraar Politieke Sociologie en Methodologie aan de KU Leuven. Hij is directeur van het Institute of Social and Political Opinion research (ISPO). Zijn onderzoek en onderwijs gaan over kwantitatieve en kwalitatieve methodologie, etnische minderheden, politieke sociologie, stedelijke sociologie en publieke opinie. Hij is de belangrijkste opiniepeiler voor Belgische verkiezingen sinds 1991. Swyngedouw publiceerde over o.a. Belgische politiek, extreemrechtse partijen, etnische minderheden, integratie, Euroscepticisme, kwantitatieve en kwalitatieve sociaal-wetenschappelijke methodologie en politieke sociologie. 

Jan-Frederik Abbeloos (moderator)

Jan-Frederik Abbeloos is chef Politiek bij dagblad de Standaard. Hij studeerde Geschiedenis, Economie en Bedrijfskunde en Journalistiek aan de Universiteit Gent.

Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op donderdag 7 maart 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

Toekomst in zicht

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! donderdag 7 maart 2019 19:30 - 21:00