Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

WeMakeThe.City 2019: Antwerpen gaststad

Wat kan Amsterdam leren van de Antwerpse burgerbeweging?

WeMakeThe.City – het festival dat steden beter maakt – nodigt iedereen uit om steden meer leefbaar, veilig, rechtvaardig, duurzaam, bereikbaar en inclusief te maken.

Van 17 t/m 23 juni staat Amsterdam weer in het teken van urgente stedelijke vraagstukken én oplossingen: er staan talloze conferenties, meet-ups, hackathons en exposities op het programma, met als centrum Pakhuis de Zwijger. deBuren is medeorganisator van een dagvullend programma waarin Antwerpen centraal staat. Wat kan Amsterdam leren van de succesvolle Antwerpse burgerbeweging?


Tickets: www.dezwijger.nl. Vanaf 10 euro.

Avondprogramma: Guest City Antwerpen

 

Tien jaar lang discussieerde Antwerpen over een geplande snelwegviaduct, tot in 2015 de boeg werd omgegooid. Sindsdien bouwen burgers, experts en ambtenaren samen aan een droom, met als kroonstuk: het overkappen van de volledige Antwerpse ring. Sleutelspelers in dit succesvolle co-creatietraject delen hun ervaringen. Andere sprekers geven een inkijkje in uiteenlopende bottom-up ontwikkelingen in de Vlaamse havenstad.

Als gaststad van WeMakeThe.City 2019 deelt Antwerpen haar inzichten, ervaringen en uitdagingen, in het bijzonder op het gebied van co-creatie en participatie. Wat kan Amsterdam leren van deze Vlaamse havenstad? Avondprogramma rondom co-creatie, participatie en de burgerbeweging in Antwerpen. Gecureerd door Manu Claeys, essayist, burgeractivist, voorzitter van bewonerscollectief StRaten-generaal.


20:00 - 21:00 → Het Antwerpse Toekomstverbond 2030

 • Het Tiende District: de Droom
  Met Peter Vermeulen, ingenieur-architect en ruimtelijk planner, mede-oprichter en projectleider van de burgerbeweging Ringland; en Nele Samson, architect, burgeractivist bij stRaten-generaal en in opleiding als lifecoach.

 • Burgerwetenschap: Curieuzeneuzen en Straatvinken
  Met Huib Huyse, hoofd onderzoeksgroep duurzame ontwikkeling, HIVA-KU Leuven; en Sven Augusteyns, stedenbouwkundig ontwerper met specifieke expertise in co-creatie bij OMGEVING.

 • Overkapping Antwerpse Ring: het Proces
  Met Alexander D’Hooghe, oprichter van ORG Permanent Modernity, visiting professor aan MIT en UAntwerpen, intendant voor de overkapping van de Antwerpse ring.

21:00 - 22:00 → Uur van Onderop

 • Therapie voor jongeren
  Met Ingrid de Jonghe, juriste, criminologe, orthopedagoge, psychologe en psychotherapeute, initiatiefneemster van TEJO (Therapeuten voor jongeren), een laagdrempelige, therapeutische hulpverleningsorganisatie voor jongeren.

 • De Klimaatrobuuste wijk
  Met Nora Danko, landschapsarchitect, coördinator ecostadsprojecten voor de stad Antwerpen vanuit het EcoHuis, het adviescentrum voor duurzaam stadsleven; Koen Wynants, voorzitter van Commons Lab Antwerpen en zelfstandig ondernemer, focust op het versterken van burgercollectieven, P2P en nieuwe commons-strategieën; en Jos Thijs, kartrekker Klimaatrobuust Sint-Andries.

Dagprogramma | 09:30 - 16:30

Common Ground: How can co-creation serve an inclusive city that benefits all?
Voertaal Engels.


>> Zie hier voor meer informatie over het dagprogramma

 

 

Organisatie: deBuren en Pakhuis de Zwijger.
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op dinsdag 18 juni 2019

Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam

Dit event maakt deel uit van het thema:

Toekomst in zicht

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 18 juni 2019 09:30 - 22:00