Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Hoe groot is de kans dat een virus de mensheid uitroeit?

Lezing door hoogleraar virologie Marion Koopmans
© Bram Saeys

Er zijn talloze Hollywoodfilms gemaakt over virussen die de mensheid dreigen uit te roeien. Doorgaans loopt het met een sisser af dankzij doortastend optreden van heldhaftige actiehelden en medici. Maar hoe wetenschappelijk verantwoord zijn dergelijke films?

Hoe groot is de kans dat een gemuteerd of nieuw virus ooit het voortbestaan van de mens zal bedreigen? Of de mensheid  decimeert, zoals in de Middeleeuwen gebeurde met de pestepidemieën? Waarom is er nog geen vaccin tegen ebola of HIV?

 

Prof. dr. Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Viroscience aan het Erasmus MC Rotterdam, geeft in haar lezing antwoord op deze en andere vragen. Meer info in de korte biografie hieronder.


Tickets: €8 basisprijs | €6 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden). Inclusief lunch!

© Bram Saeys

Marion Koopmans

Prof. dr. Marion Koopmans studeerde diergeneeskunde en deed promotieonderzoek naar virusziekten bij runderen. Daarbij werd ze gegrepen door de fascinerende wereld van de virologie, en vertrok naar de Verenigde Staten om zich verder te bekwamen in virusonderzoek, nu bij mensen. Ze was vanaf 1994 tot 2014 hoofd van het laboratorium infectieziekten bij het RIVM en werkt nu als afdelingshoofd van de afdeling Viroscience bij het Erasmus MC Rotterdam, waar ze onderzoek doet naar nieuwe virusziekten die steeds vaker lijken op te duiken, zoals het Zikavirus, vogelgriep, SARS en de Mexicaanse griep. Zij is gespecialiseerd in voedselvirussen, de verspreiding van virussen tussen dieren en de overdracht ervan van dieren op mensen. In 2018 won ze de nieuwe Stevinpremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze kreeg de prestigieuze prijs voor haar rol bij het indammen van uitbraken van de gevaarlijke infectieziekten ebola en zika.

Organisatie: deBuren
Lunch bij deBuren
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op vrijdag 8 maart 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

Lunch, cultuur en kennis!

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! vrijdag 8 maart 2019 12:30 - 13:30