Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

deBuren Boekt XL: Omega Minor

Drie jubilea, één groot feest!
(c) Corbis

Op donderdag 23 mei vieren we drie jubilea: deBuren bestaat vijftien jaar, net zoals Omega minor, de epische roman van de naar Atlanta uitgewerken Vlaamse schrijver Paul Verhaeghen. Literair-kritisch platform deReactor viert dit jaar zijn tienjarig bestaan.

 

We zouden dus kunnen stellen dat Omega minor hét boek is dat deReactor heeft gemist. En dat is bijzonder jammer, omdat we vermoeden dat het een match made in heaven is. 

 

In 614 bladzijden en in een barokke, bijwijlen zelfs opgezwollen taal voert Verhaeghen een parade vol kleurrijke personages op en zet hij verschillende verhaallijnen uit, die uiteindelijk samenkomen in een hoogst originele, alternatieve vertelling van de 20ste eeuw met de Tweede Wereldoorlog als uitgangspunt.

 

Time Magazine vergeleek Paul Verhaeghen met W.G. Sebald, Thomas Pynchon en Richard Powers. Die laatste vatte Omega minor dan weer samen als ‘de gehele twintigste eeuw in één roman’. The Independent beschreef het boek als ‘een ongewoon intellectuele, weidse en bevredigende ervaring’.

 

Samen met literair-kritisch platform deReactor, een podiumpanel en het aanwezige publiek herlezen we het boek en houden we het tegen het licht van onze tijd.

 

Vaststaat dat Matthijs de Ridder gastheer is van dienst (naar eigen zeggen fanboy van het eerste uur) en dat Paul Verhaeghen speciaal voor de gelegenheid de oceaan oversteekt. Harold Polis, uitgever van het boek vijftien jaar geleden, leidt de avond in; schrijver Gustaaf Peek en literair criticus Sofie Gielis maken een statement over het boek en gaan met Paul Verhaeghen in gesprek. 

 

Kersvers Parijsresident Mohamed Ouaamari beantwoordde de vraag 'waar staat de mensheid over 15 jaar' en deelt met ons zijn toekomstinzicht. 

 

De Koeweitse dichteres Mona Kareem, die in de Lage Landen is op uitnodiging van Poetry International, brengt poëzie die sterk geïnspireerd is door haar eigen stateloosheid als ‘bidoun'. In haar poëzie klinkt een sterke vrouwelijke stem die politieke en maatschappelijke, maar ook persoonlijke problematiek overtuigend verwoordt, waarbij ook plaats is voor humor en lyriek. 

 

De onvolprezen Bert Dockx zorgt voor de soundtrack van de avond.

 

Er zal ook zeker geborreld worden. Maak je op voor een bijzondere literaire avond!

Ik lees mee!

Bestel nu je ticket inclusief boek én lees mee ter voorbereiding van de publieksavond!

 

deBuren organiseert 5 ophaalmomenten in Brussel, Antwerpen en Amsterdam. Stuur een mailtje naar ellen@deburen.eu voor meer informatie.

Ik neem deel aan de leesclub!

Tickets: 25 euro (inclusief boek) | 5 euro reductieprijs (zonder boek) | 10 euro voor oud-Parijsresidenten en (gewezen) literaire critici van deReactor (inclusief boek)

Het volledige programma van Omega Minor 

 • 19u30  Deuren open
 • 20u00  Gastheer Matthijs de Ridder heet welkom
 • 20u05  Inleiding & terugblik op Omega minor door Harold Polis
 • 20u15  Harold Polis & Paul Verhaeghen over hoe het boek is tot stand gekomen
 • 20u25  Statement/reflectie over Omega minor door Gustaaf Peek 
 • 20u35  Gesprek Gustaaf Peek & Paul Verhaeghen
 • 20u50  Toekomstinzicht Parijsresident Mohamed Ouaamari
 • 20u55  Statement/reflectie over Omega minor door Sofie Gielis
 • 21u05  Gesprek Sofie Gielis, Gustaaf Peek en Paul Verhaeghen 
 • 21u30  Performance dichteres Mona Kareem
 • 21u40  Bert Dockx
 • 22u00  Paul Verhaeghen leest voor uit Omega minor
 • 22u10  Borrel
Organisatie: deBuren & deReactor
deBuren Boekt
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op donderdag 23 mei 2019

Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, Antwerpen

Dit event maakt deel uit van het thema:

Toekomst in zicht

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! donderdag 23 mei 2019 19:30 - 21:30