Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wie wint Het Rode Oor 2019?

Finale erotische schrijfwedstrijd met Lucas De Man, Katja Schuurman, Hanneke Last, Michaël Bloos, Elsa May Averill, Tijs Huys en Cast Glass!

Wat ons onderscheidt van elk ander organisme is ons vermogen tot erotische verbeelding. deBuren en Lucas de Man (Stichting Nieuwe Helden) zijn voor deze editie van Het Rode Oor op zoek naar erotische fantasieën.

We roepen schrijftalent in Nederland en Vlaanderen op om een literair erotisch kortverhaal te schrijven, een prikkelend verhaal om naar te luisteren. Seks mag, maar hoeft niet. 

 

De 8 beste verhalen worden geselecteerd door een vakkundige jury: Katja Schuurman (acteur, presentator en auteur), Mia Timiaan (auteur en winnaar van het Rode Oor 2017), Daan Borrel (auteur en journalist), Anne Moraal (auteur en eindredacteur VPRO Nooit meer slapenMelisa Can (Broadly) en Lara Taveirne (auteur en regisseur).

 

De 8 verhalen worden tegelijkertijd op een podium in Amsterdam en Antwerpen voorgedragen door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. In De Nieuwe Liefde in Amsterdam lezen acteurs Hanneke Last, Michaël Bloos, Elsa May Averill en Tijs Huys de verhalen voor.

Het publiek in beide steden kiest de winnaar van het Rode Oor 2019.

 

Lucas De Man is net als vorig jaar de gastheer van de finale in de Nieuwe Liefde.

 

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde i.s.m. Zuiderpershuis, Nooit meer slapen (VPRO), Charlie Magazine en Mijn Geheim. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden i.s.m. deBuren, De Nieuwe Liefde, Verkadefabriek, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.


Tickets: 11 euro basisprijs | 8,5 euro reductieprijs.

 

Pom Amsterdam © Eric van den Elsen

Katja Schuurman (jurylid)

Katja Schuurman is presentatrice, actrice en oprichter van Return to Sender. Jarenlang verbonden aan BNN en later als vast gezicht bij de KRO-NCRV waar ze programma’s als Bodyscan, Memories en Echt niet Ok presenteerde. Ook speelde zij in series als Nieuwe Buren en Vlucht HS13. In 2017 vertaalde haar liefde voor het geschreven woord zich in de bloemlezing Verboden Vruchten (Uitgeverij Prometheus) en in 2018 verscheen haar eerste reisboek Katja Was Hier (Uitgeverij momedia). In 2018 stapte ze over naar RTL, waar ze dit jaar in verschillende programma’s te zien zal zijn. In 2019 lanceerde ze haar eigen kledingcollectie POM by Katja.

© Gijsbert Smid

Lara Taveirne (jurylid)

Auteur en regisseur Lara Taveirne woont samen met haar man en twee kinderen in een scheefgezakt sluiswachtershuis. Voor haar debuutroman De kinderen van Calais (2014) won zij de debuutprijs. Het boek werd herwerkt voor theater en wordt momenteel verfilmd. Twee jaar na haar eersteling verscheen Hotel zonder Sterren en in 2018 Kerkhofblommenstraat, een roman over de verhalen die we niet vertellen. Lara schrijft bovendien voor Charlie Magazine.

© Paul van Bueren

Mia Timiaan (jurylid)

Mia Timiaan is schrijver van essays en korte verhalen. En writer in residence voor De Grote Kerk in Veere, een nieuw Zeeuws cultuurpodium. Timiaan was drie jaar lang culinair recensent, schreef theaterstukken voor jongeren en publiceerde proza en poëzie in onder meer NRC, Krakatau en Ballustrada. Haar korte verhaal Hey Joe werd uitgekozen voor de jubileumeditie van Nederland Leest. Mia Timiaan won in 2017 Het Rode Oor en schrijft sindsdien erotica in opdracht, onder een geheim pseudoniem. 

© Maeve Stam

Daan Borrel (jurylid)

Daan Borrel studeerde Literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance journalist en schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, nrc.next, Het Parool, ELLE Magazine, De Groene Amsterdammer en andere online magazines. Voor De Correspondent onderzocht Daan een jaar lang hoe we opener over seksualiteit kunnen praten. In het voorjaar van 2018 verscheen bij De Bezige Bij haar persoonlijke essay over verlangen onder de titel Soms is liefde dit, dat een intieme blik geeft in het hoofd én de onderbuik van een mens die in alle nuance probeert haar eigen seksualiteit te begrijpen.

© Jan Willem Kaldenbach

Anne Moraal (jurylid)

Anne Moraal is auteur en eindredacteur van het radioprogramma Nooit meer slapen (VPRO). Ze studeerde wetenschapsfilosofie, deed de Creative Writing Summer School aan de New York University en werkte een aantal jaren in het boekenvak. Haar debuut Honden huilen niet verschijnt in april bij Lebowski.

Melisa Can (jurylid)

Melisa is junior editor bij Broadly, het online platform voor ervaringen van vrouwen en LHBT+ers door VICE. Ze houdt zich met name bezig met onderwerpen rondom identiteit, cultuur, het vrouwelijk lichaam en seksueel geweld. 

Elsa May Averill (voordracht)

Maakster van theater, performatieve acties en collaboratieve collages met (on)beperkte mensen, schrijfster van gedichten, verhalen en theaterteksten.  Performer in theater, actrice in film,  Kok. Moeder.

Hobbytekenaar.

Michaël Bloos (voordracht)

Michaël Bloos studeerde aan de Toneelschool in Arnhem en speelde sinds zijn afstuderen in 2012 bij de Veenfabriek onder regie van Paul Koek en met Lucas De Man bij de Nieuwe Helden. Daarnaast speelde hij in Een dag in het jaar, een film die hij samen met Margot Schaap ontwikkelde. Michaël treedt daarnaast regelmatig op als presentator en hij is coördinator voor Stichting Buitenkunst.

Hanneke Last (voordracht)

Hanneke Last speelt, zingt en schrijft liedjesteksten. Ze studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2008 speelde ze in verschillende (muziek)theaterproducties als Intouchables, Bint, Onder de Groene Hemel, Hij gelooft in mij en De Gravin van Parma. Hanneke speelde ook in verschillende film- en televisieproducties als Het Klokhuis, Mannenharten, Retour Uruzgan en Papadag.

Tijs Huys

Na zijn opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam volgde Tijs Huys de Mime-opleiding in Amsterdam en de master muziektheater T.I.M.E. aan het Conservatorium van Den Haag. Hij is oprichter en vaste speler bij het Stadsgezelschap PSǀtheater in Leiden. Daarnaast is hij werkzaam bij Stichting Nieuwe Helden, Toneelmakerij, Bonte Hond, Zuidelijk Toneel, Tryater en Milieubende. Ook geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en de Amsterdamse Theaterschool.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde i.s.m. Zuiderpershuis, Nooit meer slapen (VPRO), Charlie Magazine en Mijn Geheim.
Het Rode Oor
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op dinsdag 30 april 2019

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 30 april 2019 20:00 - 22:00