Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Boekpresentatie Brutopia van Pascal Verbeken

Anna Luyten ondervraagt de auteur
Brussel-Centraal

Brussel is de meest gehate stad van België en de Europese Unie. De Europese hoofdstad roept beelden op van verval, chaos en bureaucratie. ‘It’s like a hellhole’, verklaarde Donald Trump.

Maar Brussel is ook de broedplaats van utopieën, urbanistische experimenten en grote maatschappelijke vergezichten. In Brutopia volgt Pascal Verbeken het spoor van de dromenjagers. Hij verkent Europese salons en achterbuurten, luistert naar denkers, daklozen, prostituees, politieke leiders en nieuw aangespoelde plannenmakers. Anna Luyten ondervraagt Pascal Verbeken over het boek en zijn haat-liefdeverhouding met Brussel.


Gratis. Reserveren aanbevolen.

MEER OVER HET BOEK

Brutopia

Brussel is de meest gehate stad van België en de Europese Unie. De hoofdstad van een half miljard Europeanen roept beelden op van verval, armoede, chaos en bureaucratie. ‘It’s like a hellhole,’ verklaarde Donald Trump. Maar Brussel is ook de onvermoede broedplaats van utopieën, urbanistische experimenten en Grote Maatschappelijke Vergezichten. Karl Marx schreef er zijn Communistisch Manifest, salafisten broeden er op de vestiging van een religieuze heilstaat en de EU bouwt er aan het meest ambitieuze politieke project sinds de Tweede Wereldoorlog. Brussel toonde zich bovendien een toevluchtsoord voor dissidente hemelbestormers en artistieke vrijbuiters zoals Charles Baudelaire, de grootste Brusselhater aller tijden. Sommige dromen veranderden de wereld, andere vielen stuk op de Brusselse kasseien. 


In Brutopia volgt Pascal Verbeken het spoor van de dromenjagers. Hij verkent Europese salons en achterbuurten, luistert naar denkers, daklozen, prostituees, politieke leiders en nieuw aangespoelde plannenmakers. Verbeken leidt de lezer op magistrale wijze door deze geschiedenis van de Brusselse dromen en legt zo de hedendaagse ziel bloot van deze mysterieuze stad.

 

Lees hier een fragment uit het boek

 

MEER OVER PASCAL VERBEKEN

© Michiel Hendryckx

Pascal Verbeken

Gent, 1965. Reporter. Werkt voor De StandaardDe MorgenKnack, Humo, VRT, RTBF. Redacteur De Standaard (1998) en Humo (1999-2010), voordien freelancer De Gentenaar, De Standaard.

 

BOEKEN

Arm Wallonië (2007), uitg. Meulenhoff-Manteau, 6de druk.
La terre promise, Les éditions Le Castor Astral. Vertaling van Arm Wallonië:  Anne-Laure Vignaux.
Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land (2012), uitg. De Bezige Bij Antwerpen.
Tranzyt Antwerpia. In het spoor van de Red Star Line (2013), uitg. De Bezige Bij Antwerpen.
Miavoye (2014), uitg. De Bezige Bij Antwerpen.
Duistere wegen.  Vincent van Gogh in de Borinage (2015), uitg. De Bezige Bij Antwerpen
Brutopia. De dromen van Brussel (mei 2019), uitg. De Bezige Bij


LONGREADS

Somewhere City (uitg. VAI)
Eurowash 2000 (citybooks deBuren)

Organisatie: deBuren en uitgeverij De Bezige Bij.
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op vrijdag 3 mei 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Uitverkocht! vrijdag 3 mei 2019 19:30 - 21:00