Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wat na de opstand?

Denk- en debatavond i.k.v. Semaine Dar't

Jeugdhuis Dar neemt deBuren over, en dat de hele herfstvakantie lang! Eén avond die we gezamenlijk invullen kijkt verder dan opstand en revolutie: wat erna en hoe verder?

Na opstand en revolutie volgen vaak impasse en verwarring. Mensen weten vaak goed waartégen ze als groep zijn, maar een gedeelde toekomstvisie realiseren is makkelijker gezegd dan gedaan. 

 

Ter gelegenheid van de door JHMJ Dar gecureerde Semaine Dar't organiseert het jeugdhuis i.s.m. de tijdschriften nY en Lava een debatavond met als thema "Na de opstand". In het kielzog van de Belgische regionale verkiezingen willen ze een brug slaan tussen artistieke discussies over de politieke rol van de kunst en de artistieke rol van politiek.

 

Moderatie door Anton Jäger, met o.a. dr. Saskia Pieterse (docent moderne letterkunde aan de Universiteit Utrecht), auteur Jeroen Theunissen en filmmaker Pieter-Jan De Pue. Poëtische interventies door Nguyễn Thị Mai en Frank Keizer.

 

Organisatie: jeugdhuis Dar i.s.m. deBuren.

Pieter-Jan De Pue

Pieter-Jan De Pue is onafhankelijk filmmaker. In 2016 bracht hij de geprezen docu-fictie Land of the Enlightened uit op het Sundance Festival en momenteel werkt hij aan zijn tweede lange documentaire Four Brothers, over de oorlog in Oost-Oekraïne en zijn effecten op familiebanden. Hiernaast werkt hij aan een eerste fictie film Une Ardeur d'Avance, over een illegale jachtbende in België tijdens de jaren tachtig.

Saskia Pieterse

Saskia Pieterse is literatuurwetenschapper, assistent-professor en postdoctoranda aan de Universiteit van Utrecht. Zij specialiseert zich onder meer in kritische economische wetenschappen en imagologie. Ze ontving een Veni-beurs voor het onderzoeksproject Economic Tropes, National Identity and the Dutch Novel

Jeroen Theunissen

Jeroen Theunissen is Germanist en docent aan het RITCS in Brussel. Sinds 2004 publiceerde hij tien boeken, waaronder drie dichtbundels en de romans Een vorm van vermoeidheid (2008), De stolp (2010), De omwegen (2013), Onschuld (2014) en Jouw huid (2018).

(c) Koen Broos

Frank Keizer

Frank Keizer is dichter en essayist. Zjn bundel Onder normale omstandigheden (2016) werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee. Hij is redacteur bij nY en richtte samen met Maarten van der Graaff het online no budget tijdschrift Samplekanon op, dat werd bekroond met de Lokienprijs. Zijn gedichten werden vertaald naar het Engels, Duits, Frans, Turks, Roemeens en Portugees. In 2019 verschijnt zijn nieuwe bundel Lief slecht ding.

Nguyễn Thị Mai

Nguyễn Thị Mai is een Vietnamese dichter. Haar gedicht 'I fell in love with a wolf' verscheen op The Felt, het online magazine van de schrijfopleiding van het Pratt Institute in New York. Belangrijke thema's in haar werk zijn sensuele observaties, pogingen tot gemeenschappelijke genezing en het verlangen naar rituelen. nY publiceerde twee van haar gedichtenreeksen: het juiste aandeel ultraviolet en als witte mannen hun bek houden gaat de revolutie sneller.

Anton Jäger

Anton Jäger is doctorandus aan de Universiteit van Cambridge, waar hij een dissertatie schrijft over de geschiedenis van het Amerikaanse populisme.

Buren in opstand
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op woensdag 31 oktober 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

deBuren in opstand

Bekijk het thema
Vertel het verder: