Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het jaar in taal

De woordenschat van het publieke debat

Een jaaroverzicht waarbij we 2018 fileren aan de hand van taal: welke woorden domineerden het publieke debat het afgelopen jaar? En welke evolutie zit er in de manier waarop we spreken over zaken als werk en privé, veiligheid, gezondheid, ecologie en cultuur? 

Na een geslaagde editie in 2017 brengen deBuren en het Instituut voor de Nederlandse Taal de woorden in kaart die dit jaar het publieke debat domineerden. Welke markante evoluties zitten er in ons taalgebruik? En welk neologisme gaat de geschiedenis in als hét woord van 2018?

 

Gastvrouw Frieda Van Wijck toetst de wetenschap aan de praktijk met Vivien Waszink van het Instituut voor Nederlandse Taal.

 

Vier experten sluiten aan vanuit hun vakgebied:

 

  • Ben jij bekend met woorden als checklistdaten, primarkdaten, gewonigheidsfilosofen en/of liefdesnomaden? Relatietherapeute en schrijfster Rika Ponnet toetst de emotionele logica achter onze relaties aan de manier waarop we erover spreken.
  • Socioloog en auteur Dirk Geldof neemt o.a. de evolutie van het woord 'transitmigrant' onder de loep.
  • Hadjar Benmiloud, schrijfster en oprichtster van het Nederlandse online platform Vileine.com, geeft duiding bij woorden als 'influencer', 'trollenboerderijen' en 'trollenlegers'.
  • Historica en journaliste Tine Hens wikt en weegt de woorden die het klimaatdebat domineren.

 

Schrijver Joost Oomen aanschouwt de avond met 'helikopterblik' en komt tot conclusies. 


Tickets: €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden).

Organisatie: deBuren, het Instituut voor de Nederlandse Taal en De Standaard.

Frieda Van Wijck

Journaliste en televisiepersoonlijkheid Frieda Van Wijck werkte voor verschillende media en televisieprogramma's. Ze werkte mee aan verschillende nieuws- en duidingsprogramma's, zoals Het journaalPanorama, Terzake en De Zevende Dag. Daarnaast presenteerde ze o.a. De Laatste Show en De klas van Frieda op Eén. 

(c) Carmen De Vos

Rika Ponnet

Rika Ponnet is seksuologe en leidt al jaren, samen met haar man Mark Boeykens (psycholoog) het relatiebemiddelingsbureau Duet. Als therapeute begeleidde ze talloze singles en koppels. Ze is een veelgevraagd relatie-expert in de media. In haar bestseller Blijf bij mij (2012) pleitte ze voor een andere manier om naar relaties te kijken, in haar meest recente boek Alleen met jou (2018) toont ze waarom het hoog tijd is dat we de romantische liefde in ere herstellen, en hoe we alleen kunnen liefhebben als we ook durven loslaten. 

 

(c) Dries Luyten

Dirk Geldof

Dirk Geldof is doctor in de politieke- en sociale wetenschappen (1999) en docent aan de Universiteit Antwerpen, het Hoger Instituut Gezinswetenschappen en de Karel de Grote-Hogeschool. In Zijn focus ligt op superdiversiteit, vluchtelingen, stadsbeleid, armoede. In 2013 publiceerde hij Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert., dat in 2015 werd geactualiseerd en in 2017 voor de zevende keer werd herdrukt. 

Tine Hens

Tine Hens is historica, journaliste en auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is. Voor MO*Magazine schrijft ze onder andere over klimaat en ecologie.

Hadjar Benmiloud

Hadjar Benmiloud is 26, multicultureel, intersectioneel, en intergalactisch feminist. Ze groeide op in Amsterdam, Parijs, Hollywood en Zutphen en kon pas praten toen ze 1,5 was, maar is daarna niet meer gestopt. Ze heeft sinds 2005 geschreven voor verschillende media, waaronder o.a. NRC, Oneworld, de Volkskrant, Viva, FHM, Oh, Opzij, selecteerde talenten bij BNN en heeft met radio en televisie gewerkt voor de NPS, BNN/VARA, Endemol, Radio 1 en RamBam. Maar de status quo is saai. Daarom begon ze in 2013 met het definiëren van de nieuwe informele feministische golf, een project dat wegens complicaties met het patriarchaat een beetje uit de hand liep en waar ze dus de hulp van 50 Vileine vrouwen bij nodig had. Meer info: www.vileine.com

(c) Marianne Hommersom

Joost Oomen

Joost Oomen (1990) is schrijver en dichter. Hij publiceerde de poëziebundels Vliegenierswonden (2011) en De Stort (2012), maakte de vinylsingle Joost Oomen en schreef het chapbook De zon als hij valt (2016). Hij werd geselecteerd voor het Europese talentontwikkelingstraject CELA. Joost is een gedreven performer en trad op van Vlieland tot Pisa en van de kerk tot het kippenhok.
www.joostoomen.com 

Media

Dit evenement vond plaats op dinsdag 18 december 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Koop je ticket! dinsdag 18 december 2018 19:30 - 21:30