Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Feit of fictie: het glazen plafond in de letteren

Een debat met Corina Koolen, Rachida Lamrabet, Annette Portegies en Roderik Six
© Willeke Brouwer

Hoe doorbreken we het glazen plafond dat in de weg zit van vrouwelijke schrijvers op hun weg naar de literaire top?

De Nederlandse literatuurwetenschapper Corina Koolen concludeerde begin dit jaar in haar promotieonderzoek dat de opmars van vrouwen in de literatuur een fabeltje is. Het literaire werk van vrouwen wordt nog altijd minder literair gevonden dan dat van een man. En dat ligt volgens Koolen niet alleen aan mannen. Ook vrouwen laten zich in hun beoordeling te veel beïnvloeden door stereotype-bevestigende elementen.

 

Corina Koolen vertelt eerst over haar onderzoek. Daarna gaat zij in gesprek met auteur Rachida LamrabetRoderik Six (auteur en literair journalist) en uitgever Annette Portegies (Querido) over de vraag hoe we het glazen plafond in de letteren kunnen doorbreken. Journalist Selma Franssen modereert.


Dit evenement is gratis, maar reserveren (aanbevolen) kan binnenkort via www.festivalgelijkheid.be

Corina Koolen

Corina Koolen heeft een achtergrond in Literatuurwetenschap, Boekenwetenschap en Taal en Kunstmatige Intelligentie. In haar promotie-onderzoek (Universiteit van Amsterdam) richtte zij zich op de vraag waar het verschil in waardering voor vrouwelijke en mannelijke auteurs vandaan komt. Het proefschrift deed in het voorjaar in Nederland en Vlaanderen veel stof opwaaien. Haar onderzoek was gelieerd aan het KNAW-project The Riddle of Literary Quality, waar Corina sinds 2017 postdoc-onderzoeker is.

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet is auteur en werkte jarenlang als jurist bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (het latere Unia). Het werk van Rachida Lamrabet is sterk geïnspireerd door thema’s als migratie en identiteit. Ze is auteur van romans (Vrouwland en De man die niet begraven wilde worden), verhalenbundels (Een Kind van God) en theaterteksten (Zetels van Goud en De handen van Fatma). In 2016 schreef ze de tekst voor de film Deburkanisation, die verscheen in 2017. In de nasleep van de politieke hetze over Deburkanisation verloor zij in 2017 haar job bij Unia. Haar ontslag was directe aanleiding voor de publicatie van Zwijg Allochtoon, een essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om de vrijheid, en onze bange samenleving.

© Studio Edelweiss

Roderik Six

Roderik Six is literair journalist en columnist bij het weekblad Knack. Zijn debuutroman Vloed werd bekroond met de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. In 2014 verscheen De Boekendokter, een veelgeprezen samenwerking met Thomas Blondeau. Daarnaast publiceerde hij korte verhalen in talloze literaire magazines in binnen- en buitenland.

© Marianne Hommersom

Annette Portegies

Annette Portegies is sinds 2005 directeur van uitgeverij Querido. Van haar hand verschenen bovendien verschillende artikelen in publicaties als Vooys, Ons Erfdeel en Tirade over Nederlandse literatuur, auteurs en het uitgeversvak.

Organisatie: deBuren en Curieus in samenwerking met Charlie Magazine
Politiek & samenleving
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op vrijdag 14 december 2018

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Dit event maakt deel uit van het thema:

deBuren in opstand

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Reserveer je gratis ticket! vrijdag 14 december 2018 13:30 - 15:00