Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Zin in waanzin II

Gesprek over de definitie van waanzin als stoornis van een individu

‘Pure waanzin in het Witte Huis’. Een uitspraak uit het publieke debat. Maar wat is waanzin eigenlijk?

Tijdens de tweede avond van de reeks zin in waanzin worden er kritische voetnoten aangereikt bij de definitie van waanzin als stoornis van een individu. Met filosoof, taalwetenschapper en schrijver van o.a. Filosofie van de waanzin Wouter Kusters, die zelf tot twee keer toe een psychotische episode meemaakte en Zeno Van Duppen, filosoof en psychiater in opleiding. Moderator van dienst: Lies Steppe (Klara).


Tickets: €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden) | Studenten gratis. Inclusief drankje nadien.

Wereldondergang: in waanzin en werkelijkheid

 

Wouter Kusters zal de ervaringen en gevoelens van ‘wereldondergang’ beschrijven zoals die in de waanzin, in de psychose, voorkomen. Wat is die ‘wereld’ die ten onder gaat in de waanzin? Wat blijft er over na de ondergang? Hoe zien nieuwe waanzinnige werelden eruit?

 

Daarna schetst hij hoe deze transitie van oude naar nieuwe werelden ook van toepassing kan zijn op onze gedeelde wereld, in onze tijd van crisis. Wat kunnen we leren van de geslaagde en gefaalde pogingen in de waanzin om nieuwe werelden te bouwen, voor onze eigen toekomst van ondergang en opbouw?

 

 

Over de reeks 

 

Voor dit najaar werkte deBuren samen met beGeesterd en Cinema Zuid de nieuwe reeks Zin in waanzin uit. Tijdens de twee debatavonden en de filmvertoning vormt het concept waanzin het centrale thema.

 

Meer over de reeks

 

 

Over de sprekers

Wouter Kusters is filosoof en schrijver. Hij werkt voor de Stichting Psychiatrie en Filosofie en is redacteur bij enkele uitgeverijen. In 2004 schreef hij Pure waanzin. Op zoek naar de psychotische ervaring en in 2014 verscheen Filosofie van de waanzin. Fundamentele en grensoverschrijdende inzichten. Voor beide werken ontving hij de Socratesbeker voor het beste, meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek van het jaar.

Zeno van Duppen is een Vlaamse filosoof en psychiater in opleiding. In zijn doctoraat ‘Schizophrenia: A Disorder of Intersubjectivity’, betoogt hij dat schizofrenie niet zozeer een op zichzelf betrokken zelfstoornis is, als wel een relationele oftewel intersubjectieve stoornis.

Organisatie: deBuren en beGeesterd.
Zin in waanzin
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op donderdag 25 oktober 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Koop je ticket! donderdag 25 oktober 2018 19:30 - 21:30