Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Speech Battle VII | Nacht van de Dictatuur

Schrijf een speech voor een dictator!

De Speech Battle is de (half)jaarlijkse wedstrijd speechschrijven van deBuren. Deze keer is de Battle onderdeel van de Nacht van de Dictatuur in De Balie, Amsterdam.

Acteur Sabri Saad El Hamus leest de speeches van de finalisten voor, we gaan in gesprek over de vraag of leiders als Trump of Orban een gevaar vormen voor de democratie en er is een mini-masterclass speechschrijven. Het publiek kiest zoals altijd de winnaar van de Speech Battle!

De opdracht sluit uiteraard aan bij het thema van de Nacht: schrijf een speech voor een dictator! (lees hier de precieze opdracht). Want wie de trucs van dictators herkent, wapent zich tegen autoritaire ontwikkelingen.


Tickets: €7,50 basisprijs | €5 reductieprijs (Student/CJP/Stadspas) | €5 De Balie Cultuurpas. Via www.debalie.nl.

Programma 

(biografieën sprekers, zie onderaan)

 

  • Inleiding door moderator Nathan de Groot.

  • Gesprek met speechschrijver Frank van Hoorn (Vuil van de reis. Op dictatour door Europa)Marlies Glasius (hoogleraar internationale betrekkingen UvA) en rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema (auteur Weerbare democratie). Anno 2018 staat democratie in veel democratische landen onder druk. Regeringsleiders in de Verenigde Staten, Hongarije, Polen en Turkije vallen de pers en in sommige gevallen zelfs de onafhankelijke rechtspraak aan. Vertonen leiders als Trump, Erdogan of Orban dictatoriale trekjes in hun acties, gedrag en speeches en zo ja: welke? Hoe wapent een democratie zichzelf tegen autoritaire ontwikkelingen?

  • Mini-masterclass speechschrijven door jurylid en speechschrijver Renée Broekmeulen.

  • Acteur Sabri Saad El Hamus kruipt in de huid van dictator en leest de speeches van de drie finalisten voor.

  • Het publiek kiest de winnaar van de zevende Speech Battle

  • Prijsuitreiking en voorlezen juryrapport door speechschrijver/jurylid Kristof Geutjens

De Nacht van de Dictatuur

De Nacht van de Dictatuur is ontstaan als tegenhanger van de Dag van de Democratie, die door de VN is uitgeroepen op 15 september. De Nacht van de Dictatuur is in het leven geroepen om op een andere manier aandacht te besteden aan vrijheid, democratie en rechtsstaat. Dit op allerlei manieren: van debat en lezing tot Speech Battle en van filmvertoning tot interview.

 

www.nachtvandedictatuur.nl

De schrijfopdracht
 

Burenië, 13 september 2025

 

De radicaal-linkse dictator Karl Engels is vijf jaar eerder aan de macht gekomen na een bloedige volksopstand tegen de christelijk-rechts-liberale regering die er weer niet in slaagde een verlammende economische crisis te voorkomen. Om dat moment te herdenken en om zijn volgende Grote Vijfjarenplan Voor De Toekomst Van Het Volk Van Burenië uit de doeken te doen, spreekt de dictator via een nationale televisie-uitzending zijn volk toe. Schrijf zijn speech!

 

 

Meer informatie over de schrijfwedstrijd.

De jury & sprekers

Sabri Saad El Hamus

Sabri Saad El Hamus (Caïro, 1957) groeide op in Egypte en studeerde daar economie. In 1978 vertrok hij naar Nederland waar hij in Amsterdam de Toneelacademie deed. In 1984 kreeg hij zijn eerste theaterrol, twee jaar later speelde hij al bij het Ro Theater en Toneelgroep Amsterdam. Hij combineert toneel van meet af aan met rollen in films en tv-series zoals Pleidooi en Spangen. Van 2007 tot 2017 was hij artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam. Daar maakte hij de vijfdelige serie Pax Islamica, over de vijf zuilen van de islam: geloofsbelijdenis, rituele gebeden, aalmoezen, ramadan en pelgrimstocht naar Mekka. Daarna volgde Pax Hominis, geschreven door Arnon Grunberg, gevolgd door Pax Deus, het evangelie volgens Pilatus, naar het boek van Eric-Emmanuel Schmitt. Hij speelt ook regelmatig in België, dit jaar nog was hij één van de hoofdrolspelers in het stuk Drarrie in de nacht van de KVS (Brussel).

Bastiaan Rijpkema

Bastiaan Rijpkema (1987) is rechtsfilosoof en als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden. In 2015 publiceerde hij Weerbare democratie, waarvoor hij de Prinsjesboekenprijs 2016 en de New Scientist Wetenschapstalent-prijs 2017 won. Hij geeft regelmatig commentaar op de actualiteit voor Nieuws & Co (NPO Radio 1) en is onderdeel van het Filosofisch Elftal van Trouw. Zijn artikelen verschenen in onder meer NRC Handelsblad en De Volkskrant.

Marlies Glasius

Marlies Glasius is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze leidt momenteel een groot door de European Research Council gesponsord project over autoritair bestuur en mondialisering. Glasius is sinds 2008 verbonden aan de afdeling Politicologie van de UvA, daarvoor was ze onderzoeker en docent bij de London School of Economics and Political Science (LSE). In eerder onderzoek hield ze zich bezig met activisme, internationale strafhoven, en burgers in conflictsituaties. Ze is auteur van onder meer The International Criminal Court: A Global Civil Society Achievement (2006) en Human Rights and Foreign Policy: Its Influence on Indonesia under Soeharto (1999).

Frank van Hoorn (spreker en jurylid)

Frank van Hoorn schreef jarenlang speeches voor bestuurders in de politiek en het bedrijfsleven. Ook schreef hij een reisboek over Europese dictators: Vuil van de reis. Op dictatour door Europa. Wat ligt er dus meer voor de hand dan hem op te nemen in de jury van de Speech Battle in de Nacht van de Dictatuur? Karl Engels van Burenië is gewaarschuwd.

Nathan de Groot (moderator)

Nathan de Groot was ooit beroepstwijfelaar: dagvoorzitter, redacteur of toch (speech)trainer? Hij besloot het ten langen leste te combineren. Ooit was hij campusdichter van Tilburg University, nu is hij redacteur bij De Speld. Sinds 2010 heeft Nathan veel politici, wetenschappers, ondernemers en TEDx-sprekers getraind om inspirerende speeches te geven. In 2012 nam hij deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

Renée Broekmeulen (jurylid)

Renée Broekmeulen schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder andere Wouter Bos, Roger van Boxtel) en staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO’s van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties, en geeft in binnen- en buitenland trainingen en lezingen over het vak. Renée is vanaf de eerste editie betrokken bij de organisatie van de Speech Battles.

Kristof Geutjens (jurylid)

Na enkele jaren op de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU ging Kristof Geutjens in 2011 aan de slag als speechschrijver en communicatieadviseur bij toenmalig Vlaams minister-president Kris Peeters. Na de regeringsformatie in 2014 volgde hij Kris Peeters naar de federale regering waar die vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten werd. Kristof schrijft vandaag nog steeds de toespraken van Kris Peeters en leidt sinds december 2016 als Directeur Communicatie ook de communicatiecel van de vice-eersteminister.

Organisatie: deBuren, de Balie en speechschrijver Renée Broekmeulen
Politiek & samenleving
Podium & muziek

Dit evenement vond plaats op donderdag 13 september 2018

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Dit event maakt deel uit van het thema:

deBuren in opstand

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Koop je ticket! donderdag 13 september 2018 19:30 - 21:30