Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Gezichten van Münster

Fototentoonstelling van Sofie Knijff in Münster
portret Andrea Klic © Sofie Knijff

Fotografe Sofie Knijff maakte voor citybooks een stadsportret van Münster. Geïnspireerd door de geschilderde portretten in de Vredeszaal van het stadhuis besloot ze een hedendaags tableau van de Münsteranen te maken.

Haar krachtige, ingetogen portretten laten de bezoeker kennismaken met een veelzijdige dwarsdoorsnede van de inwoners van deze stad. Soldaten naast studenten, kelners naast een kapelaan, een sociaal werker naast een neurochirurg. De krachtige, ingetogen portretten laten de bezoeker kennis maken met een veelzijdige dwarsdoorsnede van de inwoners van deze stad.


De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Vernissage : woensdag 20 juni 2018 om 17:00

Openingstijden: weekdagen 12:00– 18:00, weekend 10:00 – 16:00.

Tot en met 22 juli 2018 te bezoeken in Münster.

Over de tentoonstelling

 

In 2018 is het 500 jaar geleden dat de vrede van Münster getekend in het stadhuis. De tentoonstelling fungeert als een soort echokamer van de Vredeszaal. In de statig geposeerde foto's resoneert dezelfde kunsthistorische portretgeschiedenis, en de stijl van de tentoonstellingsruimte draagt hieraan bij. Knijff geeft er echter een eigentijdse interpretatie aan. In de Vredeszaal krijgt de bezoeker in een oogopslag een overzicht van 'Münster'. Zo'n eenduidig overzicht is voor het huidige Münster niet mogelijk. Dat vertaalt zich in de expo in het bewerkstelligen van een individuele ontmoeting met de geportretteerden. De bezoeker beweegt zich tussen de individuele portretten en de geportretteerden bevinden zich op ooghoogte. Dezelfde achtergrond, belichting en uitsnede geven de reeks een strakke uniformiteit, maar via kleding, houding en vooral hun blik stralen de individuele persoonlijkheden op subtiele maar sprekende manier door die uniformiteit heen.

citybooks Münster © Sofie Knijff

Over Sofie Knijff

 

Sofie Knijff (België, 1972) studeerde in 2007 af aan de Fotoacademie Amsterdam na een carrière in de wereld van het theater. Ze woont en werkt in Nederland en reist de wereld rond voor diverse fotoprojecten waarin ze steeds de grens van documentaire en geënsceneerde fotografie aftast. Verbeelding speelt daarbij een belangrijke rol. Zo maakte ze voor de reeks Translations portretten van kinderen in onder meer India, Mali en Europa die hun toekomstdroom acteren. Het in eigen beheer uitgegeven Asnoix (2015) is een intrigerende fotoboek over een dorp in de Belgische Ardennen. Haar werk was te zien in tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ze won onder meer de Photo Academy Award 2007, de Foto8 People’s Choice Award in 2009, de Theaterafficheprijs 2015 en werd genomineerd voor de Harry Penningsprijs in 2011 en Best Photobook Kassel in 2015.

 

 

Over citybooks Münster

 

In samenwerking met FBM16 (Flanders & the Netherlands Guest of Honour Frankfurter Buchmesse 2016) en met de lokale partners Literaturverein Münster en Institut für Niederländische Philologie werden naast Sofie Knijff ook de  Nederlandse dichter Erik Lindner en de jonge Vlaamse auteur Carmien Michels uitgenodigd om twee weken in Münster te gast te zijn. De Duits-Kroatische Alida Bremer schreef een citybook over haar thuisstad. Deze verhalen en gedichten zijn te lezen en te beluisteren in het Nederlands, Engels en Duits op www.citybooks.eu.

 

Organisatie: deBuren, Institut für Niederländische Philologie, Literaturverein Münster.

Dit evenement vond plaats op zondag 22 juli 2018

Haus der Niederlande, Zunftsaal, Westfälische Wilhelms-Universität Münster., Alter Steinweg 6-7, Münster

Vertel het verder: