Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Lancering audiowandeling door 'Het verdriet van België'

Een ochtend met Cees Nooteboom en Jan Vanriet
(c) Eddy Posthuma de Boer

In april 1983 wandelden Cees Nooteboom en Hugo Claus langs plekken die een rol spelen in Claus' Het verdriet van België. De gesprekken werden destijds voor Radio 2 opgenomen en nu omgezet in een audiowandeling, die gelanceerd wordt in aanwezigheid van Claus' vrienden Cees Nooteboom en Jan Vanriet.

Met Hugo Claus en Cees Nooteboom door Het verdriet van België

 

In 1983 liepen Hugo Claus en Cees Nooteboom twee volle dagen door het decor van Het verdriet van België in Kortrijk, langs plaatsen die een belangrijk rol spelen in de roman. Radiomaker Bob De Groof registreerde dit marathongesprek en maakte er een zesdelige radioreeks van, die destijds werd uitgezonden in het Radio 2-programma Het Vertoon.

 

deBuren en de stad Kortrijk gaven naar aanleiding van de vijfendertigste verjaardag van Het verdriet van België, in samenwerking met VRT, De Bezige Bij en Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen), aan radiomaker Eva Moeraert de opdracht om het universum van het hoofdpersonage Louis Seynaeve opnieuw tot leven te wekken in een audiowandeling, waarin Hugo Claus zelf, samen met gewaardeerde vriend en collega-schrijver Cees Nooteboom, de hoofdrol speelt.

 

Eva Moeraert ging met de bestaande opnames aan de slag en verrijkte ze met fragmenten uit de roman, voorgelezen door Wim Opbrouck, en verbond de plaatsen met elkaar in een echte stadswandelingJessie De Caluwe, die in 1983 ook Het Vertoon presenteerde, is gids van dienst.

 

 

Lancering met Cees Nooteboom en Jan Vanriet

 

  • Op 18 maart 2018 stellen we het resultaat van de audiowandeling Het verdriet van België voor het eerst voor aan het grote publiek, in aanwezigheid van een van de dramatis personae en zeer gewaarde vriend Cees Nooteboom.
  • Het Penhuis nodigt ook Jan Vanriet uit, die samen met Nooteboom herinneringen ophaalt aan zijn vriendschap met Hugo Claus, praat over het belang van Het verdriet van België in zijn oeuvre en de manier waarop de stad Kortrijk een rol speelt in het boek.
  • Kevin Absillis, hoofd van het Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen), leidt het gesprek in goede banen. 
  • We trakteren die dag de wandelaars langsheen de route op culinaire en literaire verrassingen.

 

 

2018 is Hugo Clausjaar

 

In 2018 wordt Hugo Claus met recht en reden uitgebreid gefêteerd. Niet enkel zal het op 19 maart 10 jaar geleden zijn dat de schrijver overleed, maar we vieren dit jaar ook de 35ste verjaardag van Het verdriet van België, zijn meest illustere roman.

 

deBuren en de stad Kortrijk wekken het universum van Louis Seynaeve, het hoofdpersonage uit Claus' magnum opus, opnieuw tot leven in een audiowandeling, die ja vanaf 18 maart 2018 gratis kunt downloaden via de website van de stad Kortrijk.

Een organisatie van Vlaams-Nederlands huis deBuren, stad Kortrijk, VRT, De Bezige Bij en Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen)

Audiowandeling gratis downloaden

Kun je er niet bij zijn? De audiowandeling is vanaf 18 maart ook gratis te downloaden via de websites van de stad Kortrijk en VRT.

Meer info vind je hier!
Hugo Claus
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op zondag 18 maart 2018

Budafabriek, Dam 2, Kortrijk

Vertel het verder:
Koop nu je tickets! zondag 18 maart 2018 10:30 - 17:00