Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het constitutionele recht anno 2018: Verenigd Koninkrijk

Groot-Brittannië is een buitenbeentje in Europa, ook op constitutioneel vlak.
Sven ’t Jolle, Global Empowerment 2002. Coll BPS22 Provincie Henegouwen. Tentoonstelling Superdemocratie, de Senaat, 1-31/10/2017. © Jan Kempenaers.

Groot-Brittannië is een buitenbeentje in Europa, ook op constitutioneel vlak. In tegenstelling tot de meeste Europese landen, heeft het land geen formele grondwet uit de 19e eeuw.

 

De Bill of Rights (1689), te danken aan de Nederlandse stadhouder Willem III, vormt samen met de Magna Carta (1215) de basis voor de Engelse democratie. Een tekort of een voordeel? Of gewoon: een alternatief?

 

Sprekers: Louise Hoon, Anton Jäger en Harry De Paepe. Moderator: Marco in 't Veld. Inleiding: Anouk Ouarar.

Lees alvast de introtekst van Marco in ´t Veld!

 

De wortels van Europa is een debatreeks over het constitutionele recht anno 2018.

 

De Belgische grondwet van 1831 werkte inspirerend voor tal van landen. In 2018 is het 170 jaar geleden dat de gewijzigde Nederlandse grondwet van 1848 van kracht werd. In het revolutionaire Europa van die tijd betekende dit een fluwelen omwenteling: Koning Willem II leverde op advies van Thorbecke vrijwillig een deel van zijn macht in. Van de achttien nieuwe artikelen waren er overigens tien letterlijk bij de zuiderburen geleend. Als het over grondwetten gaat, hebben we vanuit de Lage Landen historisch gezien dus recht van spreken in Europa.

 

Met een Europese grondwet loopt het evenwel lastig. In Frankrijk en Nederland wezen referenda in 2005 zulk een constitutie af. En inmiddels zijn we op weg naar een Brexit.

 

Hebben we nog een helder overzicht over de staat van ons continent? Moeten we een verlangende blik over de Oceaan heen werpen? In deze reeks bekijken we vier keer hoe het met het constitutionele recht anno 2018 is gesteld.

 

DO 15 maart – Het constitutionele recht anno 2018: Nederland

DO 29 maart – Het constitutionele recht anno 2018: Frankrijk

DO 26 april – Het constitutionele recht anno 2018: Verenigd Koninkrijk

DO 17 mei – Het constitutionele recht anno 2018: Verenigde Staten

 

Louise Hoon

Louise Hoon is politicologe aan de Vrije Universiteit Brussel, gespecialiseerd in politieke partijen en verkiezingen in de Europese Unie. Over deze onderwerpen vult ze geregeld de kolommen van de opiniepagina’s van grote Belgische kranten. Het euroscepticisme speelt een belangrijke rol in haar onderzoek. De ‘Brexit’ is een uitstekende casus om in te gaan op de gevolgen die dit euroscepticisme heeft voor nationaal en Europees recht en beleid.

© Ronald Giebel

Anton Jäger

Anton Jäger is filosoof aan de Universiteit van Cambridge. Daar werkt hij aan een proefschrift over de geschiedenis van het populisme in de Verenigde Staten. Binnenkort verschijnt zijn Kleine anti-geschiedenis van het populisme (2018). Populisme speelde een grote rol tijdens het Brexit-referendum. Jäger is de aangewezen persoon om te vertellen hoe het hiermee zit.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is leraar geschiedenis en redacteur voor het online magazine Doorbraak.be. Daarnaast is hij idolaat van het Verenigd Koninkrijk. Hij volgt de Britse politiek op de voet en schrijft daar geregeld over. Samen met Flip Feyten schreef hij het boek Stiff upper lips (2017) vol met anekdotes over Groot-Brittannië. Zijn de Engelsen écht zo anders dan de bewoners van het Europese vasteland? Hij is de aangewezen persoon om uit te leggen hoe de Britse cultuur, geschiedenis en Brexit met elkaar samenhangen.

Marco in 't Veld

Marco in ’t Veld studeerde rechten en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveert aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderzoek richt zich op het handelsrecht in het Amsterdam en Lyon van de achttiende eeuw. Daarnaast denkt hij graag na over politiek-filosofische thema’s en de invloed daarvan op het recht en politiek.

Anouk Ouarar

Anouk Ouarar is een eerstejaarsstudent rechten aan de Vrije Universiteit Brussel.

In haar vrije tijd is ze ambassadeur bij theaterhuis Bronks. Haar liefde voor drama en woordkunst heeft haar doorheen de jaren al naar verschillende uithoeken van Brussel gebracht. Toch blijft ze verrast worden door het ruime culturele aanbod van de stad. Anouk zal op deze debatavond een korte inleiding geven.

Ticketprijzen (inclusief drankje nadien):

  • €5,-    Basisprijs voorverkoop 
  • €3,-    Reductie voorverkoop (-26/65+/ werkzoekenden)
  • €7,-    Basisprijs aan de deur
  • €5,-    Reductie aan de deur (-26/65+/ werkzoekenden)
  • Studenten gratis (mail hiervoor naar roos@deburen.eu)
Organisatie: deBuren en VUB (De Debatten)
De wortels van Europa
Politiek & samenleving

Geannuleerd

Vertel het verder:
Uitverkocht donderdag 26 april 2018 19:30 - 21:00