Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Speech Battle VI | Gelijke kansen nu!

Met Sylvana Simons, Heleen Debeuckelaere, Soe Nsuki, Nathan de Groot, Renée Broekmeulen & Nathalie Milio

deBuren richt zich dit voorjaar op de erfenis van de jaren zestig. Naar aanleiding daarvan organiseren we samen met Black Speaks Back en Beursschouwburg een zesde Speech Battle in het teken van de burgerrechtenbeweging toen en nu.

 

De opdracht:

 

Precies vijftig jaar geleden werd Martin Luther King vermoord. In Brussel vindt een demonstratie plaats om dit te herdenken, maar ook om duidelijk te maken dat het werk van burgerrechtenactivisten als King en Malcolm X nog lang niet voltooid is. De leider van het protest spreekt de menigte toe en en schetst de toekomst van de burgerrechtenbeweging terwijl zij verwijst naar grote voorbeelden uit het verleden. Schrijf haar speech.

 

Info over schrijfopdracht, tips & spelregels
Deadline uitgesteld tot 6 april!

 

De drie beste inzendingen worden door een professionele jury (activist en auteur Heleen Debeuckelaere en speechschrijvers Renée Broekmeulen Nathalie Milio) geselecteerd en in het Beurskafee in de Brusselse Beursschouwburg voorgedragen door Soe Nsuki, die de rol van burgerrechtenactivist op zich neemt. Het publiek kiest de beste toespraak. De winnaar ontvangt €250 van deBuren. Daarnaast krijgen de drie finalisten feedback van de jury.

 

Programma van de avond

 

• De presentator en moderator van de avond is Nathan de Groot. We beginnen met een gesprek over het thema van de schrijfopdracht: over de burgerrechtenbeweging en de strijd om gelijke kansen toen en nu. Sprekers: activist en Nederlands politicus (Bij1) Sylvana Simons en auteur en activist Heleen Debeuckelaere.

 

• Speechschrijver en jurylid Renée Broekmeulen geeft enkele tips & tricks over het schrijven van een goede speech. Wat is de essentie van de ideale activistische speech? Welke valkuilen moet je als speechschrijver of spreker zeker zien te vermijden? Wat is de juiste balans tussen emotie en ratio?

 

• Het derde deel van de avond bestaat uit de eigenlijke wedstrijd: wie wint de Speech Battle? Komiek en breakdancer Soe Nsuki – die voor de gelegenheid in de huid van protestleider kruipt – leest de drie geselecteerde speeches voor. Uiteindelijke bepaalt het publiek wie van de drie finalisten de geschiedenis ingaat als de winnaar van de zesde Speech Battle.

 

Juryleden & sprekers:

Sylvana Simons (spreker)

Sylvana Simons geniet in Nederland grote bekendheid als activist tegen racisme en voor gelijke kansen. In december 2016 richtte ze de politieke partij Artikel 1 op; ze was lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017. De partij heet sinds oktober 2017 BIJ1. In maart 2018 werd zij voor Bij1 gekozen tot lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Sylvana had voordat ze politiek actief werd een lange en succesvolle carrière als danseres, vj bij TMF en presentatrice van televisie- en radioprogramma's bij SBS, RTL en de NPS.

Heleen Debeuckelaere (jurylid en spreker)

Heleen Debeuckelaere is een historicus van opleiding en een activist van overtuiging. Ze woont en werkt in Brussel, waar ze schrijft over het leven en lijden van de afro-diaspora in België en Europa. Ze publiceerde tot op heden in verschillende Nederlandstalige media en was een van de bijdragers voor het boek ZWART. In 2016 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren.

Nathan de Groot (moderator)

Nathan de Groot was ooit beroepstwijfelaar: dagvoorzitter, redacteur of toch (speech)trainer? Hij besloot het ten langen leste te combineren. Ooit was hij campusdichter van Tilburg University, nu is hij redacteur bij De Speld. Sinds 2010 heeft Nathan veel politici, wetenschappers, ondernemers en TEDx-sprekers getraind om inspirerende speeches te geven. In 2012 nam hij deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. 

Soe Nsuki (voordracht)

Soe Nsuki is een Belgische B-girl, dj en Stand-up comedian. In 2011 werd ze bekroond als beste B-girl (breakdancer) van de Benelux. In 2013 bereikte ze de finale van de Culture Comedy Award, de belangrijkste stand-upcomedyprijs voor jong talent in België en Nederland. Ze werkte mee aan het programma Geubels en de Belgen en verzorgde het voorprogramma van stand-up comedian Thomas Smith. Verder trad ze op met Jens Dendoncker met het dubbelprogramma Jong Bloed. Binnenkort gaat haar eerste eigen theaterprogramma in première: Soetopia.

© Sean Gardiner

Renée Broekmeulen (jurylid en spreker)

Renée Broekmeulen schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder andere Wouter Bos, Roger van Boxtel) en staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO’s van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties, en geeft in binnen- en buitenland trainingen en lezingen over het vak.

Nathalie Milio (jurylid)

Nathalie Milio werkt als speechwriter en adviseur voor gouverneur Cathy Berx van de provincie Antwerpen. Ze is romaniste van opleiding en vulde die studie aan met een GAS Communicatiewetenschappen en een VAO Journalistiek. In 2015 startte ze in bijberoep haar kleine speechwriting bedrijfje: Nathalie Milio- Teksten-Toespraken-Vertalingen waarvoor ze regelmatig Nederlandse en Franse speeches schrijft, een workshop organiseert en ook tekstadvies verleent . Ze is één van de drijvende krachten achter en tevens medeoprichtster van Speech!- Belgian Speechwriter’s Network dat de uitwisseling van kennis en expertise over professioneel speechschrijven in België bevordert. 

 

Organisatie: deBuren, Black speaks Back en Beursschouwburg.
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op donderdag 19 april 2018

Beurskafee, Auguste Ortsstraat 20-28, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

De erfenis van de jaren zestig

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Gratis! Reserveer hier en wees zeker van een plekje donderdag 19 april 2018 19:30 - 21:30