Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Vrij maar niet vrijblijvend: de toekomst van de freelance-economie

Wat kunnen Vlaanderen en Nederland van elkaar leren?

De groei van het aantal zelfstandig ondernemers en freelancers lijkt een onomkeerbare trend, in Nederland én in Vlaanderen. Het past bij behoeften van veel werkgevers en werknemers, maar er is ook een keerzijde aan de medaille.

 

Debat met o.a. Andries Gryffroy (N-VA), Sonja Teughels (VOKA), Wendy Smits (CBS, Universiteit Maastricht), Mei Li Vos (AVV, PvdA) en Willy Van Eeckhoutte (UGent).  

Waar liggen de grenzen van individuele zelfredzaamheid? Waar moeten overheden wel en geen kaders stellen? Vlaanderen en Nederland hebben de freelance-economie heel anders gereguleerd, maar aan beide zijden van de grens is er op dit moment veel discussie over. De regering-Rutte komt nu met nieuwe maatregelen: een minimumtarief voor freelancers en regels rond goed opdrachtgeverschap. In Vlaanderen pleit VOKA voor een apart statuut voor freelancers. Wat kunnen we van elkaar opsteken?

Organisatie: deBuren en NextConomy, online kennisplatform in België voor en over freelancers en hun opdrachtgevers.

 

Over de sprekers:

Andries Gryffroy

Andries Gryffroy is Vlaams Parlementslid en deelstaatsenator voor de N-VA. Hij studeerde af als industrieel ingenieur en marketing in Leuven. Vervolgens was hij actief als consultant in de energiesector, vanaf 1994 met zijn eigen bedrijf. Bij de oprichting van het Vlaams Energiebedrijf begin 2012 werd hij benoemd als voorzitter van de raad van bestuur. Hij nam daar ontslag toen hij in 2014 verkozen werd als Vlaams Parlementslid. Gryffory zet zich sinds jaar en dag in voor UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Hij was onder meer plaatselijk voorzitter voor de regio Land van Rhode.

Wendy Smits

Prof. dr. Wendy Smits is senior onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland en bijzonder hoogleraar Flexibiliteit van de Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Maastricht. Ze studeerde Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde een doctoraat in de Economie aan de Universiteit van Maastricht. Eerder werkte ze als onderzoeker bij het Onderzoekscentrum voor Onderwijs en de Arbeidsmarkt aan diezelfde universiteit. Haar onderzoeksgebied omvat de dynamiek van de arbeidsmarkt, arbeidsmarktpolarisatie en de economie van onderwijs en opleiding.

Sonja Teughels

Sonja Teughels is Senior Adviseur Arbeidsmarkt van Voka, de Vlaamse werkgeversvereniging. Ze is master in de sociologie (arbeidssociologie) en deed een aanvullende studie bedrijfseconomie. Ze begon haar loopbaan aan de universiteiten van Brussel en Antwerpen, als onderzoeker in de arbeidssociologie en over voorzieningen van de welvaartsstaat zoals de Vlaamse zorgverzekering. Teughels is zeer actief in het Vlaams sociaal overleg, de arbeidsmarkt en de kansengroepen.

Mei Li Vos

Mei Li Vos is vice-voorzitter van de Nederlandse vakbond AVV. Van 2007 tot 2017 was ze Tweede Kamerlid voor de PvdA. In het parlement waren haar specialismes zzp’ers, bedrijvenbeleid, wetenschapsbeleid en kansspelen. In 2005 richtte ze het Alternatief Voor Vakbond op (AVV), een vakbond voor freelancers en flexwerkers. Van 2000 tot 2002 werkte ze als onderzoeker voor de denktank Infodrome, en adviseerde over de gevolgen van ICT voor de overheid. Van 1992 tot 2002 werkte ze als docent en onderzoeker op de UvA, afdeling politicologie. In 2001 promoveerde ze op een proefschrift over de betrekkingen tussen Nederland en Indonesië.

Willy Van Eeckhoutte

Prof. dr. Willy van Eeckhoutte is buitengewoon hoogleraar arbeids- en socialezekerheidsrecht aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde vele artikelen en boeken over sociaal recht. Van Eeckhoutte werkt mee aan het actualiseren van SocialEye, een online databank voor specialisten in het sociaal recht en HR-professionals. Hij is verder editor van de International Encyclopaedia of Social Security Law, die een overzicht geeft van het socialezekerheidsrecht van de verschillende landen ter wereld. Van Eeckhoutte blogt over sociaal recht op www.wikisoc.be.

 

Timothy Vermeir (moderator)

Timothy Vermeir heeft een achtergrond in filosofie en informatica, maar is bovenal journalist en redacteur. Hij schreef en schrijft voor vakbladen, de algemene pers, bedrijfsbladen en websites. Daarnaast presenteert hij workshops, schrijft hij zo nu en dan speeches en modereert hij debatten. Timothy heeft zich gespecialiseerd in de onderwerpen management, business, HR, personeelsbeleid, arbeidsmarkt, transport, logistiek, marketing, mobiliteit en retail.

It's the economy stupid!
Economie

Dit evenement vond plaats op maandag 19 februari 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Volgeboekt! maandag 19 februari 2018 19:30 - 21:00