Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Pas de deux

Een literaire lunch met Astrid Haerens en Persis Bekkering
Astrid Haerens © Koen Broos / Persis Bekkering © Sacha de Boer / Roderik Six © Studio Edelweiss

deBuren nodigt twee schrijvers uit voor een blind date, waarbij ze aan elkaar en aan het publiek hun meest recente werk voorstellen. Resultaat? Een inspirerend gesprek over literatuur, motieven en thema’s, en gelijkenissen ondanks de verschillen (of omgekeerd).

 

Astrid Haerens en Persis Bekkering gooiden recent nog hoge ogen met hun debuutromans. Hoewel Stadspanters (Astrid Haerens) en Een heldenleven (Persis Bekkering) van elkaar verschillen, is het wellicht de eenzaamheid in een grootstad wat beide boeken met elkaar verbindt.

 

Literair journalist en schrijver Roderik Six destilleert de thema's in beide boeken en stelt hen prangende vragen. Goed voor een diepgaand gesprek bij een dik belegd broodje!

 

 

Het oordeel van de pers

 

'Het romandebuut van Persis Bekkering is knap gecomponeerd en in welgevormde taal gegoten. Centraal staat de kwestie of een kunstenaar compleet op zichzelf en zijn kunst betrokken moet zijn. [...] Schrijven kan ze, Persis Bekkering.' (De Volkskrant)

 

'Verwant aan de stijl van generatiegenoten Joost de Vries en Niña Weijers (ook in intellectualistische onderwerpkeuze trouwens) laat Bekkering weinig kansen onbenut om haar zinnen te laten opkrullen of te doen glanzen van de beeldspraak.' (NRC.nl)

 

Persis Bekkering sprak over haar debuut in de studio van NPO Radio (Kunststof). Herbeluister het gesprek!

 

Schrijfresidentie werpt vruchten af

 

Persis Bekkering en Astrid Haerens zijn voor deBuren geen onbekenden: in 2014 nam Astrid deel aan onze Parijsresidentie en in 2016 deed Persis hetzelfde. Benieuwd naar de resultaten? Lees La Goutte d'Or: de blik van een ander.

 

 

Koop een ticket!

Ticketprijzen (inclusief broodje):

  • €8,-    Basisprijs voorverkoop

  • €6,-    Reductie voorverkoop (-26/65+/ werkzoekenden)

  • €10,-  Basisprijs aan de deur

  • €8,-    Reductie aan de deur (-26/65+/ werkzoekenden)

'Schrijven kan ze, Persis Bekkering.' (De Volkskrant)

 

Over Stadspanters (Astrid Haerens)

 

Amar Moussaoui is overleden. Zijn plotse dood brengt zijn dochter Rim, zijn zoon Aadam en hun jeugdvriend Eloïc na jaren opnieuw samen in een appartement van het Brusselse woonblok Sans Soucis. Rim is een rijzende ster in de media. Aadam werkt als ontwikkelingssamenwerker in Kigali. Eloïc probeert als alleenstaande vader van drie kinderen vooral het hoofd boven water te houden.

 

De drie twintigers, die samen opgroeiden in de rand van Brussel, worden geconfronteerd met de onverteerde stukken uit hun verleden en hun uiteenlopende werelden, waarin ze zich voortbewegen als panters: snel maar behoedzaam, soepel maar solitair. Stadspanters is een intens portret van mensen die worstelen met identiteit, dromen en dwaalwegen.

 

 

Over Een heldenleven (Persis Bekkering)

 

Igor, of igor zoals hij zelf beweert, is een held. Hij kan alles, en wat hij nog niet kan leert hij sneller dan iedereen. Een uitzondering, die zichzelf niettemin genereus met de wereld deelt. Iedereen wil in de buurt zijn van deze levende legende.

 

Hij is, onder pseudoniem, een beroemde straatfotograaf. Kookt op sterrenniveau in zijn tot aan het plafond volgebouwde appartement, waar hij ook 's werelds grootste dirigenten van advies voorziet. Want Igor is een verbluffend virtuoos violist, zijn spel is foutloos en perfect. Zo perfect dat het een probleem is geworden. Zijn nieuwe muziekvriend Adrian, die hij op een Europese tournee ontmoet, confronteert hem ermee: levert perfecte beheersing van zijn instrument wel echte muziek op? Als igor op een dag wakker wordt in het bed van de jonge, veel te serieuze beeldend kunstenares Kiriko, wordt hij andermaal geconfronteerd met de uiterste consequenties van zijn heldendom.


In haar debuutroman Een heldenleven onderzoekt Persis Bekkering wat de prijs is van perfectie, en wat kunst nog kan betekenen in onze prestatiemaatschappij. 

© Koen Broos

Astrid Haerens

Astrid Haerens (1989) studeerde Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Ze schrijft proza en poëzie. In september 2017 verscheen haar debuutroman Stadspanters bij uitgeverij Polis. Diezelfde maand lanceerde ze ook de online poëzieplattegrond Stadsklanken.be.

 

Daarnaast treedt ze op als performer, geeft lezingen en werkt ze als freelance theater- en schrijfdocent voor o.a. Jeugd & Poëzie. In 2014 nam Haerens deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

© Sacha de Boer

Persis Bekkering

Persis Bekkering (1987) recenseert literatuur en schrijft over klassieke muziek voor onder meer de Volkskrant. Ze interviewt nationale en internationale schrijvers voor festivals en talkshows. Een heldenleven is haar debuutroman. In 2016 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren.

Organisatie: deBuren
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op vrijdag 2 februari 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Bestel hier je ticket! vrijdag 2 februari 2018 12:30 - 13:30