Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

MO*Lezing: Écht nieuws kost geld en tijd

Met Joris Luyendijk en Francesca Borri
© Ruth Govaerts

Krijgen journalisten nog de tijd, de middelen en de steun die nodig is om zaken tot op het bot uit te spitten?

Sinds de verkiezingscampagne van Donald Trump is de term ‘fake nieuws’ niet meer uit de dagelijkse actualiteit verdwenen. De term wordt vandaag niet alleen door Trump en zijn achterban gebruikt, maar door steeds meer krachten die kritiek hebben op de media en hun berichtgeving. Dit leidt ertoe dat de zoektocht naar écht nieuws opnieuw tot de kern van de journalistiek en de opdracht van media komt te staan.

 

Terwijl media meestal hun unieke bijdrage in de zoektocht naar kennis, inzicht en duiding onderstrepen, wordt er zelden gediscussieerd over wat media echt moeten doen om betrouwbare informatiebronnen  te zijn. Krijgen journalisten nog de tijd, de middelen en de steun die nodig is om zaken tot op het bot uit te spitten?

 

Omdat deze vraag tot de kern van de diepgravende onderzoeksjournalistiek hoort, nodigde MO* op het Festival van de Gelijkheid twee internationaal gerenommeerde onderzoeksjournalisten uit: Nederlander Joris Luyendijk (The Guardian en auteur van o.a. Dit kan niet waar zijn over de wantoestanden bij de grootbanken) en Francesca Borri (freelance oorlogsjournaliste voor o.a. Il Fatto Quotidiano, La Stampa, The Guardian en The Columbia Journalism Review en auteur van ‘Onze vrouw in Aleppo. Berichten van het front’). 

 

MO*journalisten John Vandaele en Pieter Stockmans lezen een persoonlijke column voor. De avond wordt in goede banen geleid door MO*hoofdredacteur Gie Goris.

 

Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in het belang van onderzoeksjournalistiek.

 

Inschrijven via www.festivalgelijkheid.be (klik op de knop ‘Schrijf je in’).

 

Taal: Engels

Inkom: gratis

 

Partners: MO*, Festival van de Gelijkheid en Vlaams-Nederlands Huis deBuren

Politiek & samenleving
Media

Friday 15 December 2017

18:30 - 00:00

Theaterzaal Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Vertel het verder:
Schrijf je hier in Friday 15 December 2017 18:30 - 00:00