Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Peter van Dongen en Adriaan van Dis over verstripping ´Familieziek´

Literaire Lunch: boekpresentatie & gesprek

In 2008 klopt Adriaan van Dis aan bij Peter van Dongen met de vraag of de klare-lijn-tekenaar zijn autobiografische novelle Familieziek wil verstrippen. Na 9 jaar intensieve samenwerking ligt de beeldroman (Scratch Books) eind november in de winkels. Als kroon op het werk worden originele tekeningen uit de verstripping vanaf 21 november tentoongesteld in het Belgisch stripmuseum in Brussel. Reden genoeg om Van Dongen en Van Dis uit te nodigen voor een gesprek onder leiding van Dirk Bosmans.

 

Organisatie: deBuren, Belgisch Stripmuseum en Scratch Books. Presentatie tijdens een lunch met broodjes en drinken. Passa Porta zorgt voor de boekverkoop van zowel de verstripping als de roman. Peter van Dongen en Adriaan van Dis signeren na afloop.

 
De tentoonstelling rond Familieziek in de Gallery van het Belgisch stripmuseum loopt van 21 november tot 7 januari. Meer informatie via www.stripmuseum.be.

© Peter van Dongen

Familieziek


Onder de dreiging van de Koude Oorlog, bereidt een vader zijn zoon voor op een grimmige toekomst. De vader, beschadigd door een vorige oorlog, trekt de jongen steeds meer mee in zijn fantasiewereld. De jongen is een stille getuige van almaar vreemdere scènes. Waanzin vult het huis – moeder en dochters kijken toe en geven commentaar op de gebeurtenissen, als een Grieks koor. Een verhaal over een familie die verscheurd wordt door oorlogstrauma’s.


Familieziek is de stripbewerking door Peter van Dongen van de klassieke roman door Adriaan van Dis. Het vertelt het verhaal van een gezin uit Nederlands-Indië dat probeert te aarden in Nederland, hun nieuwe thuisland. Het is ook een portret van een vader-zoonrelatie die gekleurd wordt door trauma’s en angst, en een portret van een zoon die te midden van dit alles langzaam zijn eigen weg zoekt.

 

Peter van Dongen (1966) is een Nederlandse striptekenaar en illustrator. Als stripauteur debuteerde hij op zestienjarige leeftijd in het tijdschrift De Balloen, daarna volgde een aantal losse opdrachten voor het stripmaandblad Wordt Vervolgd. In 1990 verscheen bij Casterman de striproman Muizentheater en in 1998 en 2004 verschenen respectievelijk Rampokan: Java en Rampokan: Celebes; een tweeluik dat zich afspeelt aan de vooravond van de Politionele Acties in Indonesië. Het eerste deel werd voorgepubliceerd in Het Parool. Inmiddels is er een Franse-, Duitse- en Indonesische vertaling van Rampokan.

 

Van Dongen levert al jaren geregeld illustratiewerk aan uiteenlopende opdrachtgevers zoals CPNB (Kinderboekenweekgeschenk 2005), Vrij Nederland, VPRO Gids, Gemeentemuseum Den Haag, Scheepvaartmuseum Amsterdam, Centraalmuseum Utrecht, Capgemini, Martinair en Zorgverzekeraar DSW.

 

In het kader van Europalia Indonesia worden orginele tekeningen uit de strip Rampokan tentoongesteld in het Museum Bibliotheca Wittockiana in Sint-Pieteres-Woluwe. De tekeningen zijn samen met werk van Indonesische striptekenaars opgenomen in een tentoonstelling. De tentoonstelling is vanaf 21 november te bezichtigen. Meer info is binnenkort beschikbaar via wittockiana.org.

© Peter van Dongen

Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, bekroond met het Gouden Ezelsoor. Van Dis is bekend van het beste Nederlandstalige boekenprogramma ooit (Hier is... Adriaan van Dis) maar is bovenal schrijver. Met succesromans als Indische duinen (1994) en Familieziek (2002) bereikte hij een breed publiek en met Stadsliefde (2011) schreef hij dé literaire Parijsgids.

Voor deBuren schreef hij een kortverhaal, dat te beluisteren is op de website van Radioboeken

Organisatie: deBuren, Belgisch Stripmuseum en Scratch Books
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op dinsdag 21 november 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Gratis, reserveer hier je ticket dinsdag 21 november 2017 12:30 - 13:30