Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Europalia Indonesia: Jakarta Jive

Met: Ayu Utami, Laksmi Pamuntjak, David Van Reybrouck & Gie Goris
v.l.n.r.: Laksmi Pamuntjak, Ayu Utami & David Van Reybrouck

Indonesië is meer dan een bestemming voor spirituele rugzaktoeristen. Zeventig  jaar na de onafhankelijkheid en twintig jaar na de val van de dictatuur is het land ambitieuzer dan ooit. Het grootste moslimland ter wereld bevindt zich vandaag op het kruispunt van traditie en moderniteit. Een ideale voedingsbodem voor schrijvers die het heden omarmen, maar ook greep op het verleden proberen te krijgen. De Indonesische schrijfsters Ayu Utami en Laksmi Pamuntjak gaan in gesprek met de Vlaamse auteur David Van Reybrouck onder leiding van MO*-hoofdredacteur Gie Goris.

Organisatie: dit programma is een coproductie van deBuren, Bozar, Mo* Mondiaal Magazine & EUROPALIA INDONESIA

 

Over de auteurs

Ayu Utami

Ayu Utami werkt als journaliste voor het kunsttijdschrift Kalam. De onverholen politieke boodschap van haar roman 'Samans missie' veroorzaakte veel opschudding aan de vooravond van de val van president Soeharto. Het boek beleefde verschillende herdrukken en werd uitgeroepen tot beste roman van Indonesië. In 2000 won Utami de Prins Claus Award.

Laksmi Pamuntjak

Laksmi Pamuntjak is een van de belangrijkste dichters en romanschrijfsters in Indonesië. Haar roman 'Amba, of de kleur van rood' gaat over de gewelddadige staatsgreep van 1965-1966 en over de lange nasleep van repressie en dictatuur - maar het is in wezen een liefdesverhaal geënt op de oude mythes uit Ramayana en Mahabharata. Deze zomer gaf ze in Oxford een opgemerkte keynote op de EuroSEAS conferentie over 'Between Hope and Despair: On Living with Difference in Indonesia'.

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Hij is één van de meest veelzijdige auteurs van zijn generatie. Hij debuteerde in 2001 met 'De plaag', dat veelvuldig werd bekroond en vertaald. Zijn grootste succes behaalde hij met 'Congo'. Momenteel is hij een boek aan het voorbereiden over Indonesië, in dezelfde geest van zijn gelauwerde 'Congo'.

Gie Goris

Gie Goris (moderator) is sinds december 1990 voltijds actief in de mondiale journalistiek, eerst als hoofdredacteur van Wereldwijd (1990-2002), daarna als hoofdredacteur van MO* (2003 — vandaag). Hij interviewde Ayu Utami vroeger al en schreef in het jongste nummer van MO*magazine een analyse over de politieke islam in Indonesië.
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op dinsdag 14 november 2017

Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel

Vertel het verder:
Reserveer hier via Bozar! Tickets € 8/6 dinsdag 14 november 2017 20:00 - 21:30