Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Presentatie tijdschrift Terras #09: 'Brussel'

Schrijvers en dichters over Brussel en stadsleven

Wat is een stad anders dan een misverstand, architectonisch, intercultureel en demografisch? Wat er nu zo bijzonder is aan Brussel en waarom de stad zo sterk afwijkt van alle andere steden in de Benelux komt aan bod in Terras #09, het negende nummer van het tijdschrift voor internationale literatuur. Via stadsverhalen, reportages, kunst en poëzie wordt de grootstad tegen het licht gehouden.


De stad als een misverstand

Brussel is complexer, niet alleen door zijn meertaligheid, ook door de stad zelf, de structuur ervan. Hoe komt dat? Waarom zijn er zoveel zones, randen, overgangsgebieden? We vroegen het aan kenners, bewoners en oud-bewoners, habitués, immigranten en emigranten. Opvallend vaak bleven ze ons het antwoord schuldig. We raakten verzeild in de ondergrondse, op straat, in de huizen en kelders.

Brussel op de planken 

We puren enkele bijdragen uit het Brusselnummer en brengen ze op de planken. De avodn wordt gepresenteerd door dichter en criticus Erik Lindner, tevens redacteur van Terras. Op het programma:

  • Literatuurwetenschapper Daan Wesselman (UvA) spreekt over stadsliteratuur
  • Cinematografisch dichter Jan Baeke tekent een fictief Brussels metrolijnenstelsel uit in gedichten.
  • Rokus Hofstede spreekt over Joseph Conrads legendarische Heart of darkness als Brusselse roman
  • De Brusselse dichter Els Moors draagt voor
  • Schrijver, journalist en documentairemaker Pascal Verbeken (Arm Wallonië, Grand Central Belge) neemt het woord namens de engel die de stad beschermt. 
  • We vertonen unieke foto's van Julien Coulommier met teksten van Marcel Broodthaers (Standbeelden van Brussel).

Op 19 februari 2016 wordt het Brusselnummer van Terras ook in samenwerking met deBuren in de Brakke Grond (Amsterdam) gepresenteerd. Zelfde thema, andere namen.

Organisatie: deBuren i.s.m. Terras en de Brakke Grond

Wedstrijd

De eerste vijf mensen die zich aanmelden met codewoord BRUISEND BRUSSEL krijgen gratis het Brusselnummer van Terras.

Een voorsmaakje:


Terras #9

In het negende nummer van Terras verandert Brussel gaandeweg in ‘Brussel’, het fenomeen stad an sich en wat het allemaal teweegbrengt. Via stadsverhalen, reportages, kunst en poëzie verdwaal je in de stad en kom je waar je helemaal niet op bedacht was. Brussel gaat over in Johannesburg, Johannesburg in Berlijn, Berlijn in Parijs en Parijs weer in Brussel.

Met bijdragen van Anniek Kool, Nigel Peake, Kees ’t Hart, Eva Wissenburg, Françoise Sagan, Els Moors, Charl-Pierre Naudé, Gwendolyn Lootens, Anne Vegter, Harry Kalmer, Zhao Si, Felicitas Hoppe, Barry Schwabsky, Tonnus Oosterhoff, Durs Grünbein, Fabiënne Rachmadiëv, Martin Reints, Cathérine Lommée, Tomas Lieske, Rokus Hofstede, Jan Baeke, Jurriaan Benschop, Philippe Vandenberg, Marcel Broodthaers & Julien Coulommier, Wim Brands, Oliver Kerkdijk, Marion Poschmann, Pascal Verbeken, Marieke Rijneveld, Emiliano Battista, Ton Naaijkens, Gawan Fagard en Geert van Istendael.

Meer info en het nummer bestellen

Dit evenement vond plaats op dinsdag 19 januari 2016

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: