Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Albert Camus: De moed om verder te denken - Jeroen Theunissen

Over de mogelijkheden van een kunstzinnig denken en zoeken
Jeroen Theunissen © Koen Broos

>> Klik hier om de podcast van deze lezing te (her)beluisteren.

Bij de honderdste geboortedag van de Frans-Algerijnse schrijver en denker Albert Camus (1913-1960) organiseren Het zoekend hert en deBuren een speciale lezingencyclus: De moed om verder te denken – Mythes en mogelijkheden in het werk van Albert Camus. Op het programma staan drie internationale Camus-specialisten, zoals Prof. Maurice Weyembergh, Dr. Ruud Welten en Prof. Hans Achterhuis, en ook Jeroen Theunissen, een jonge en groeiende romancier die sterk door het werk van Albert Camus is beïnvloed.

In de nacht van 4 op 5 januari 1960 komt de Franse schrijver en denker Albert Camus totaal onverwacht om bij een tragisch auto-ongeval. Hij is dan nog maar 46 jaar en op het toppunt van zijn roem. Meer dan een halve eeuw later geldt Albert Camus nog altijd als een van de opmerkelijkste en invloedrijkste intellectuelen van de twintigste eeuw. Hij schreef geen filosofische dissertaties in klassieke zin, maar originele romans, pakkende lezingen en theaterstukken, alsook scherpzinnige essays waarmee hij wilde inspireren én beïnvloeden. Tot zijn voornaamste werken behoren het essay De mythe van Sysiphus (1942), de novelle L'Étranger - De Vreemdeling (1942), de roman La Peste - De Pest (1947), het drama Les Justes - De rechtvaardigen (1949) en de roman La Chute - De val (1956). In De mens in opstand - L'homme révolté (1951) werkt hij filosofische en politieke gedachten uit. Zijn onvoltooide roman De eerste mens - Le premier homme werd in 1994 postuum gepubliceerd.

‘Uit het werk van Camus heb ik als jongeman twee zaken geleerd die ik nooit vergeten ben en nooit hoop te vergeten, namelijk dat de absurditeit van het bestaan geen eindpunt maar een vertrekpunt is, en dat de opstandige impuls pas volledig en waardevol is wanneer die gepaard gaat met een diepe menselijke solidariteit,' zegt Jeroen Theunissen. In zijn syntheselezing in de Camusreeks kijkt deze jonge romancier en dichter naar de toekomstmogelijkheden van de opstandige mens.

 

In deze reeks:

Zondag 15 september 2013 - 11:00
Albert Camus: De moed om verder te denken #1
De blijvende waarde van een dode schrijver - Maurice Weyembergh

Zondag 13 oktober 2013 - 11:00
Albert Camus: De moed om verder te denken #2
De mythe van Sysiphus en de ervaring van het absurde - Ruud Welten

Zondag 17 november 2013 - 11:00
Albert Camus: De moed om verder te denken #3
De mythe van Prometheus en de hoop op een beter bestaan - Hans Achterhuis

Zondag 08 december 2013 - 11:00
Albert Camus: De moed om verder te denken #4
Over de mogelijkheden van een kunstzinnig denken en zoeken - Jeroen Theunissen

Organisatie: Het zoekend hert en deBuren

Vertel het verder: