Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Boekpresentatie 'De onvervangbare' van Simone Lenaerts

Met Dirk Verhofstadt, Roel Dieltiens, Anneke de Keersmaeker en Peter Van den Eede

Simone Lenaerts, die voor citybooks naar de Oostenrijkse stad Graz ging, stelt in Villanella / DE Studio haar nieuwe roman De onvervangbare (De Geus) voor, waarin ze toont wat er gebeurt als gewone mensen uit hun beschermde omgeving worden gerukt en middenin de oorlog belanden.

Met een laudatio door Dirk Verhofstadt, muziek (Britten, Gubaidulina en Ligeti) van cellist Roel Dieltiens en voordrachten door Anneke de Keersmaeker en Peter Van den Eede.

Na de boekpresentatie bieden de organisatoren een drankje aan.

Win De onvervangbare van Simone Lenaerts!
Win nu een exemplaar van De onvervangbare, de nieuwe roman van Simone Lenaerts (De Geus). Kom het boek ophalen tijdens de boekpresentatie op 27 september in Villanella / DE Studio en laat het signeren door de auteur zelf! Uit de correcte inzendingen worden 5 winnaars getrokken. Inzenden kan t/m donderdagmiddag 27 september.


De onvervangbare

Nadat het theatergezelschap van de acteur Robbie Raveschot beslist om het ambigue personage van SS-er Kurt Gerstein op het toneel te brengen, uit diens leven zal een monoloog gefilterd worden, wordt Robbie Raveschot plots geconfronteerd met de levensgeschiedenis van zijn grootmoeder, een schipperin.  Ze was in het verzet, werd verklikt, en kwam via omzwervingen terecht in een kamp.  Robbie had er geen weet van: schuld van zijn neurotische moeder, die zichzelf het epitheton tweede generatie slachtoffer opspelt. Bij de geboorte van haar zoon, eiste ze dat haar moeder voorgoed haar mond over het verleden hield. Ze wilde niet dat haar kinderen ermee opgezadeld werden. Robbie is danig overstuur, zowel door het verhaal als door zijn onwetendheid hierover. Zijn collega’s stellen voor dat hij de monoloog schrijft,  kwestie zijn ontzetting meester te worden. De grootmoeder doet in het geheim gedetailleerd relaas van haar wedervaren, terwijl Robbie aan de monoloog werkt.

Lenaerts: 'Ik laat zien wat er gebeurt met mensen als ze van de ene op de andere dag uit een gewoon, kleinburgerlijk beschermd milieu worden gerukt en in de maalstroom van de ergste verschrikkingen terechtkomen’.


Simone Lenaerts (°1947) groeide op in een communistisch ‘nest’ in Antwerpen. Naast haar baan als onderwijzeres in het lager onderwijs was zij nauw betrokken bij de activiteiten en tentoonstellingen van haar man, de kunstenaar/dichter Jan Vanriet. Voor de BBL-galerie te Antwerpen organiseerde zij markante exposities van onder anderen Breyten Breytenbach, E.L.T. Mesens, René Magritte, Marcel Broodthaers, Peter Klasen, Osvaldo Romberg en Denis de Rudder.
Lenaerts vertaalde het toneelstuk Teibele en haar demon van Isaac Bashevi Singer. Zeewater is zout, zeggen ze is haar romandebuut en is genomineerd voor de Academica Debutanten Prijs 2009. Spinnenverdriet is haar tweede roman.
Zie ook: www.simonelenaerts.be.Organisatie: deBuren en De Geus i.s.m. DE Studio

Kunstencentrum Villanella dat zich richt op een jong publiek en jonge makers, kreeg het gebouw van Studio Herman Teirlinck in erfpacht en liet het omdopen tot DE Studio. DE Studio is een gloednieuwe theaterzaal in centrum Antwerpen en is absoluut een bezoekje waard! www.destudio.com

 

Foto's

Vertel het verder: