Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Avond van de verontwaardiging

Naar nieuwe vormen van activisme en engagement

Overal ter wereld, van het Midden-Oosten tot de Verenigde Staten, zijn mensen verontwaardigd. De betogers van Occupy Wall Street en de rondtrekkende Indignados bezetten pleinen en straten.

Kunnen deze bewegingen het traditionele partijensysteem echt uitdagen? Kunnen zij een structureel alternatief vormen voor de in crisis verkerende partijen van vandaag? Partijen varen stuurloos mee op de woeste golven van onze systeemcrisis en de antwoorden zijn onderweg verloren: het klassiek-linkse noch het traditioneel-rechtse politieke discours lijkt antwoorden te kunnen bieden. De compromisoefening tussen de klassieke ideologieën leidt vandaag tot ongeziene politieke stilstand.

Blijven we gevangen zitten in dit gevoel van verontwaardiging of staat er een beweging of partij op die dit gevoel met zoveel mogelijk mensen kan delen en omzetten in structurele actie? Of is de stap van verontwaardiging naar effectieve transformatie groter dan we durven vermoeden? Wat kan de geschiedenis van gelijkaardige bewegingen, zoals de andersglobalisten, ons leren?

  • Jeroen Olyslaegers, auteur van onder andere Wij, deelt in een speech zijn verontwaardiging met het publiek. Lees zijn bijdrage hier.
  • Prof. Dr. Jeroen Van Laer (UA) kadert het fenomeen van sociale bewegingen wetenschappelijk. Kunnen we verwachten van deze bewegingen dat ze revolutionaire veranderingen teweegbrengen of sterft alles straks een stille dood? Lees zijn bijdrage hier.
  • Dirk Barrez, hoofdredacteur van DeWereldMorgen, stelt alternatieven voor. Betogers en activisten kunnen zich verenigd voelen in verontwaardiging en de strijd ergens tegen, maar kunnen zij het ook eens worden over waar we naartoe moeten, en hoe we daar geraken? Barrez schetst een praktische utopie. Lees de tekst hier.

    Deze voortrekkers geven telkens een lezing van 15 à 20 minuten. Felix De Clerck, initiatiefnemer van de SHAME-betoging in januari 2011, is commentator van dienst. Hij reflecteert over wat hij heeft gehoord tijdens de lezingen. Daarna geven we het woord aan u, het publiek. Waarover bent u verontwaardigd en hoe kijkt u naar onze toekomst? Moderator: Dirk Barrez.

Na afloop krijgt iedereen een exemplaar mee van de publicatie Van verontwaardiging naar verandering van Dirk Barrez.

Organisatie: deBuren i.s.m. de Beursschouwburg


Meer in de reeks Thinking Europe

Video's

Foto's

Vertel het verder: