Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

IM: J. Bernlef

Over voortleven in de herinnering
© Chris van Houts

IM staat voor In Memoriam, de reeks van Vrijstaat O. in samenwerking met het Vlaams-Nederlands huis deBuren. Gastvrouw Anna Luyten polst bij een centrale gast hoe hij of zij herdacht wil worden tijdens een intiem, zij het publiek gesprek. Wie zijn je naasten? Wat is echt belangrijk in je leven? In november vorig jaar beet kunstpaus Jan Hoet de spits af, in januari  was het de beurt aan Dick Matena.

Derde gast in deze reeks is de Nederlandse schrijver J. Bernlef. Zijn bibliografie omvat gedichten, romans, verhalen, toneelstukken en essays. Met de roman Hersenschimmen (1984) brak Bernlef door naar het grote publiek (meer dan een half miljoen verkochte exemplaren). Voor de roman Publiek geheim (1987) kreeg hij de AKO Literatuurprijs en in 1994 werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend voor zijn poëzië. Begin dit jaar verscheen zijn meest recente roman De één zijn dood. Voor deBuren schreef hij het Radioboek La promesse dat u nergens kunt lezen maar altijd en overal kunt beluisteren via www.radioboeken.eu.

Het belooft een bijzondere middag te worden: op zijn verzoek spreekt Bernlef – evenals de vijfendertig schrijvers in de nieuwe Tirade – zélf zijn eigen In Memoriam uit, waarna hij met Anna Luyten in gesprek gaat over nalatenschap en voortleven in de herinnering.

PRIJSVRAAG: SCHRIJF UW EIGEN IN MEMORIAM
De nieuwste aflevering van het Nederlandse literaire tijdschrift Tirade staat bomvol met teksten van auteurs die hun eigen In Memoriam schreven. Het bevat teksten van vijfendertig Nederlandstalige schrijvers, waaronder David Van Reybrouck en Arnon Grunberg. Omdat het thema zo goed aansluit bij de vaste reeks IM van Vrijstaat O. en deBuren, geven wij in samenwerking met Tirade vijf exemplaren van deze bijzondere bundel weg. De opdracht is even simpel als hartverscheurend: schrijf via de reactieknop hieronder in maximaal tien regels uw eigen In Memoriam. Hoe wilt u herdacht worden? Met wie wilt u postuum vergeleken worden? In welke eregalerij hoort u thuis? Keiharde deadline: 5 juni 2011.

En wilt u al een voorproefje van enkele schrijvers in dit nummer van Tirade? Op www.radioboeken.eu vindt u luisterverhalen van P.F. Thomése, Herman Koch en Peter Terrin die zij zelf voor u inspraken en die u nergens anders kunt lezen. Ook Bernlefs La promesse is aldaar geheel gratis beschikbaar!

 

IM is een meerjarige reeks van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Vrijstaat O.  Herbeleef alle afleveringen via deburen.eu/nl/im.

Video's

Foto's

Vertel het verder: