Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

IM | Dick Matena

Over voortleven in de herinnering
© Serge Ligtenberg

Na een succesvolle première van onze nieuwe reeks IM (In Memoriam) met Jan Hoet en Stef Van Bellingen, vragen we in de eerste aflevering van 2011 aan striptekenaar Dick Matena hoe hij herdacht wil worden na zijn dood.


Patrick Van Gompel (VTM-journalist) spreekt een In Memoriam uit dat, naar eigen zeggen, 'stof zal doen opwaaien'.

Hierna gaat Matena met Anna Luyten in gesprek over nalatenschap en voortleven in de herinnering. Daarna eten we taart en proosten we op het leven!

Nadat hij al een rijke loopbaan in de Nederlandse stripcultuur achter de rug had, onder andere bij de Toonder Studio's, begon Dick Matena met een ambitieus project:  het verstrippen van literaire meesterwerken. Op weergaloze wijze zette hij klassiekers als De avonden (Gerard Reve), Kaas en Het dwaallicht (Willem Elsschot) en Kort Amerikaans (Jan Wolkers) om in tekeningen. In 2005 won Matena de Bronzen Adhemar.

Patrick van Gompel werkt al meer dan twintig jaar als journalist op de VTM-nieuwsredactie en is liefhebber en verzamelaar van strips. Tussen 1983 en 2003 was hij mede-organisator van het stripfestival in Turnhout en in 1995 publiceerde hij samen met Ad Hendrickx het boek Strips Aha, de wereld van het beeldverhaal. Hij figureerde in verschillende strips, waaronder Nero en Suske en Wiske.

 

IM is een meerjarige reeks van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Vrijstaat O.  Herbeleef alle afleveringen via deburen.eu/nl/im.

IM
Politiek & samenleving
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op zondag 30 januari 2011

Vrijstaat O. | Zeedijk 10, 8400 Oostende

Vertel het verder: