Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Waar is het joodse feest?

Ilay den Boer, een Nederlands-Israëlische theatermaker, praat over politiek, theater en de wereld.

De Nederlands-Israëlische theatermaker Ilay den Boer werkt sinds 2008 aan de zesdelige reeks Het Beloofde Feest. Hij gaat via persoonlijke en intieme familieportretten op zoek naar de betekenis van zijn geboorteland Israël. De theatermaker vertelt over zijn ervaringen bij het maken van deze reeks, en over wat het vandaag nog betekent om joods te zijn.

Na de lezing geven deBuren en HETPALEIS twee tickets weg voor de voorstelling Waar is het feest? Iedereen die naar de lezing van Ilay den Boer komt, maakt kans om te winnen!

 

Ilay den Boer werd in 1986 geboren in Jeruzalem, maar woont sinds zijn kindertijd in Nederland. Hij studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In zijn zesdelige theaterreeks Het Beloofde Feest neemt hij zichzelf, zijn familie, de staat Israël en de joodse geschiedenis onder de loep. Zijn voorstellingen trachten het onbenoembare van een oorlog te benoemen, de ongelofelijke complexiteit van de joodse geschiedenis te vatten, en de joodse identiteit bloot te leggen en te ontrafelen.

In het alom geprezen eerste deel van de reeks Eet Smakelijk nodigt den Boer het publiek uit op een niet zo koosjere bar mitswa maaltijd. Samen met zijn moeder, de gasten en een gigantische geschiedenis gaat hij op zoek naar de betekenis van het joods zijn in het hier en nu. In deel twee Janken en Schieten poogt de theatermaker iets te zeggen over Israëls onzinnige oorlog. In Dit is mijn vader, het derde deel van de reeks, confronteert Ilay den Boer zijn Nederlandse vader met de keuzes in zijn leven die hij nooit begrepen heeft. Ilay poogt, samen met de bezoekers, door de ogen van zijn vader te kijken naar hoe wij omgaan met complexe zaken die we liever van ons af schuiven.

Deze lezing wordt georganiseerd naar aanleiding van de theatervoorstelling Waar is het feest? (HETPALEIS). Trompettist Sam Vloemans laat zich inspireren door de cirkel van het leven. Waar is het feest? start bij de geboorte en eindigt bij het afscheid van het leven. Er wordt uitbundig en vrolijk gefeest, maar soms ook intimistisch en stil. Want feesten hebben vele vormen. En feesten klinken anders in Antwerpen dan in Zimbabwe.

www.hetbeloofdefeest.nl

Video's

Foto's

Vertel het verder: