Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Beste Multatuli, ...

Multatuli-jaar 2010

150 jaar na Max Havelaar

Naar aanleiding van de honderdvijftigste verjaardag van de Max Havelaar organiseert deBuren in samenwerking met het Multatuli Genootschap het Multatuli-jaar 2010 onder de titel 'Beste Multatuli, ...'. Gedurende het gehele jaar zullen verschillende gasten de pen opnemen en de meester van het brievengenre om advies vragen over interculturaliteit en (post-)kolonialiteit.

Hun brieven dragen zij eerst als lezing voor in Brussel, Antwerpen, Den Haag, Oostende, Leuven en Amsterdam en deze brieven krijgen uiteindelijk een mooie plaats in de bundel Beste Multatuli, ... die in het voorjaar van 2011 zal verschijnt.

In deze bundel is ook plaats voor de brief en het reisverslag van Judith van der Wel. Zij won met haar brief aan Multatuli de essaywedstrijd 'Beste Multatuli, ...' en zal eind 2010 afreizen naar Indonesië om, op uitnodiging van Max Havelaar België, Fair Trade-plantages te bezoeken. Zij zal ook een voordracht houden op 30 september, tijdens een colloquium in het kader van de Week van de Fair Trade.

We sluiten het jaar af met een bijzondere Multatuli-editie van onze klassieker 'Belezen en Goedgekeurd'. Winnie Sorgdrager, voorzitter van het Multatuli Genootschap gaat op 12 december 2010 in gesprek met Jan Siebelink en Tjeerd Bijman (Buitenhof).


Lezingen-in-briefvorm


In het voorjaar was het woord aan Multatulibiograaf Dik van der Meulen , de Zuid-Afrikaanse schrijfster Brink Scholtz en de Nederlandse auteur Christiaan Weijts.

In het najaar komen de winnares van de essaywedstrijd Judith van der Wel, Congo-expert David Van Reybrouck en de eminente Surinaamse schrijfster Ellen Ombre aan bod.

deBuren vroeg hen om Multatuli te consulteren over problemen en mogelijkheden van (post-)kolonialiteit en interculturaliteit. Omdat de grootmeester van het brievengenre niet in staat is om te antwoorden, nodigen wij onze gasten van harte uit om ten overstaan van een publiek hardop te reflecteren op de antwoorden die hij zou kunnen geven en daar hun eigen visie aan toe te voegen.

Nadat zij hun lezing-in-briefvorm hebben voorgedragen worden zij geïnterviewd door Greet Op de Beeck (VRT) of Tjeerd Bijman (Buitenhof) en is er ruimte voor vragen uit de zaal.

Meer Multatuli

Kijk voor meer activiteiten in het Multatuli-jaar 2010 zeker ook eens op www.multatuli.nu.

Beste Multatuli
Literatuur & taal
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats van vrijdag 1 januari 2010 t/m vrijdag 31 december 2010

Brussel (Kaaitheater), Antwerpen (AMVC Letterenhuis), Den Haag (Centrale bibliotheek), Oostende (De Droge Coo, Vrijstaat O.), Leuven (Museum M), Amsterdam (Bijlmer Parktheater)

Vertel het verder: