Nieuw Geluid

Een talentontwikkelingstraject voor spraakmakende stemmen die hun plaats zoeken in het publieke debat

Waarom is Nieuw Geluid nodig?

Op de radio, op televisie en in de krant komen vaak dezelfde mensen en meningen aan bod. Niet iedereen voelt zich daardoor vertegenwoordigd in het publieke debat. Toch is er aan talent geen gebrek. Maar omdat beginnende sprekers en schrijvers niet altijd de juiste begeleiding of mediatraining krijgen, haken ze af. Bovendien zijn niet alle mediaplatformen een veilige plek om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan.

Met dit talentontwikkelingstraject wil deBuren daarom investeren in de ondersteuning van toonaangevende stemmen: beginnende schrijvers, sprekers en denkers met inzichten die nodig zijn om de wereld van morgen te begrijpen. Een standpunt helder kunnen verwoorden en verspreiden vraagt bepaalde vaardigheden. Nieuw Geluid helpt beginnende sprekers, schrijvers en mediamakers deze vaardigheden ontwikkelen, zodat ze met meer zelfvertrouwen in het debat staan.

Bovendien opent Nieuw Geluid de deuren naar andere publicatiekanalen en podia, waarnaar de toegang moeilijk blijft voor wie nieuw is in de sector. Op deze manier wilt deBuren een injectie geven aan ontluikend talent en het publieke debat opentrekken. Tenslotte stimuleert Nieuw Geluid ook de uitwisseling tussen Vlaamse en Nederlandse spraakmakers.

Wat is Nieuw Geluid?

Elk jaar organiseert deBuren een intensief traject van 2 weken, met een groep van 12 deelnemers, met masterclasses, gegeven door mediaprofessionals en redactiebezoeken begeleid door inspirerende mediafiguren en redacteurs. Het traject resulteert in een reeks individuele publicaties in geschreven of gesproken woord. Tenslotte tonen de deelnemers tijdens het live event Te Woord! hun talent en visie aan het publiek én aan mediamakers die altijd op zoek zijn naar nieuwe stemmen en gezichten.

Hoe gaan we te werk?

Het publieke debat wordt vandaag niet enkel gevoerd via opiniestukken in de krant, maar krijgt ook vorm en inhoud via videoformats, podcasts, sociale media en zelfs memes. In ons talentontwikkelingstraject schenken we aandacht aan het multidisciplinaire aspect van het vormgeven en verspreiden van ideeën. Je leert dus niet enkel opiniërende teksten schrijven, maar ook publiek spreken en debatteren. Je krijgt een basis mediatraining en gesprekstechnieken, overwint je cameraschuwheid en leert online media gebruiken op een goede manier. Hoe creëer je impact? Wat doe je als je opeens viraal gaat? Hoe ga je om met kritiek? Welk platform en welke taal passen bij jouw persoonlijkheid? Hoe spreek je met overtuiging? Dit zijn maar enkele van de vragen die in Nieuw Geluid aan bod komen.

Voor wie is dit traject?

Iedereen vanaf 18 jaar oud kan zich kandidaat stellen. Er wordt geen vooropleiding verwacht. Groeipotentieel is voor ons belangrijker dan een indrukwekkende cv. We richten ons breed naar studenten en ondernemers, beginnende schrijvers en mediamakers, onderzoekers en opiniemakers enz. Ben je een student Media of Journalistiek die het publiek debat wil aanwakkeren? Een onderzoeker of expert die wil leren hoe je kennis op een toegankelijke manier kan verspreiden? Ben je een extraverte flapuit die beter wil worden in argumenteren en verdiepen? Of net een introvert die wil werken aan meer podiumpresence? In dit traject is er ruimte om te groeien voor mensen met verschillende achtergronden en persoonlijkheden.

Praktisch

Je kandidaat stellen voor Nieuw Geluid is kosteloos. Als je geselecteerd wordt, vergoedt deBuren logies, catering en reiskosten van en naar Brussel en Amsterdam, je ontvangt bovendien een honorarium voor het maken van de opdracht.

Een nieuwe lente, een nieuw geluid!

Wil jij meedoen aan de tweede editie van Nieuw Geluid? Op dinsdag 21 maart 2023 lanceren we hier de oproep voor Nieuw Geluid 2023.

Criteria

  • Wie? De kandidaat schrijft en spreekt in het Nederlands en is op 1 september 2023 minstens 18 jaar.

  • Wat? Naast het volgen van masterclasses en redactiebezoeken werk je aan eigen materiaal, in de vorm van een geschreven of gesproken opinie. Je neemt ook deel aan een afsluitend podiumevent.

  • Waar? Brussel en Amsterdam.

  • Wanneer? Twee keer drie dagen in september 2023. Toonmoment in oktober 2023. Exacte data nog te bepalen.

Nieuw Geluid 2022

Twaalf namen om te onthouden: Daaf Borren, Martha Claeys, Kelia Kaniki Masengo, Anouk Torbeyns, Senne Misplon, Mariska van Dam, Nina Poels, Tuly Salumu, Britt Buseyne, Sharvin Ramjan, Louise Souvagie en Naomi Izabela Kimuena. Zij werden geselecteerd om in 2022 deel te nemen aan de eerste editie van Nieuw Geluid. Kom hier meer over hen te weten!

Masterclasses en redactiebezoeken 2022

De deelnemers van 2022 hadden masterclasses van journalist Ruben Mersch, schrijver en columnist Mohamed Ouaamari, journalist, schrijver, theatermaker en podcasthost Dalilla Hermans en journaliste en radio- en televisiepresentatrice Clairy Polak.

Tijdens hun redactiebezoeken spraken ze met radio- en televisiepresentator Xavier Taveirne (Radio 1), Programmamakers Rokhaya Seck en Lola 't Hart (De Balie) en redacteur Lotfi El Hamidi (NRC).

Masterclasses en redactiebezoeken 2023

Het programma wordt in de loop van 2023 bekendgemaakt.

resultaten