Oude werken, jonge schrijvers 2020

wat onze grootouders zeiden en wij wel/niet zullen zeggen tegen onze kleinkinderen

door Marie Borremans

Datum 15 februari 2021

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten artefacten uit de Rijksmuseumtentoonstelling Slavernij spreken. Marie Borremans schreef een gedicht geïnspireerd door een brief van Pieter Mortamer, directeur te Luanda, aan Johan Maurits, geschreven op 31 oktober 1642, met daarin advies over onderhandelingen op het hoogste diplomatieke niveau met de Congolese koning.

Brief van Pieter Mortamer, directeur te Luanda aan Johan Maurits, met advies over onderhandelingen op het hoogste diplomatieke niveau met de Congolese koning, 31 oktober 1642. Onderdeel van Convoluut van stukken betreffende het gouvernement van Johan Maur

wat onze grootouders zeiden en wij wel/niet zullen zeggen tegen onze kleinkinderen

© Marianne Hommersom

Marie Borremans (1994) studeert Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en werkt als onderzoeksjournalist. Het liefst maakt ze verhalen die grenzen opzoeken: tussen realiteit en fictie, tussen proza en poëzie, tussen tekst en geluid. Ze publiceerde in de Sampler  van Das Mag in 2019 en werd tweede in schrijfwedstrijd Write Now!. Tijdens de schrijfresidentie in Parijs maakte ze het multimediale project 1 km waarin ze het thema vrijheid onderzoekt in woord, beeld en audio. 

 

De tekst waarmee ze zich kandidaat stelde voor de Schrijfresidentie, over Multatuli en waarheid, wordt gepubliceerd in het Jaarboek Multatuli. 

In samenwerking met de lage landen verschenen de teksten in het Frans op les plats pays (vertaling Noëlle Michel) en in het Engels op the low countries (vertaling Laura Vroomen).

Meer over deze reeks

In de reeks ‘Oude werken, jonge schrijvers’ laten achttien Vlaamse en Nederlandse auteurs zich sinds 2018 inspireren door eeuwenoude artefacten uit het Amsterdamse Rijksmuseum.

Alles bekijken