Geen kleine man

Datum 24 november 2021

70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter? In de podcast 'Geen kleine man' nemen AudioCollectief SCHIK en journalist Sofie Peeters deze problematiek onder de loep.

Vanaf haar zeventiende wordt Sofie (35) geteisterd door angstaanvallen. Eerst eentje. Vreemd. Dan nog één. Wat is dit? Tot ze dagelijks naar adem snakt in de aula, de trein, de concertzaal... Sofie zoekt hulp: bij haar huisarts, de fysiotherapeut, de psychotherapeut. Maar ze staan voor een raadsel. Tien jaar lang probeert Sofie te leven met de angst. Tot die zo plots verdwijnt als hij gekomen is… wanneer ze stopt met haar anticonceptiepil. Waarom heeft tien jaar lang geen enkele medisch geschoolde professional de link gelegd tussen haar hormonale anticonceptiemiddel en de angst? Waarom heeft zijzelf, noch iemand uit haar omgeving hieraan gedacht?

Over de afleveringen

 

Geen kleine man bestaat uit een verhalende audiodocumentaire en vijf bonusafleveringen, die elk dieper ingaan op een onderwerp dat even aan bod kwam in de documentaire: 

 

Gynaecoloog Wim Decleer en osteopaat Colette Peeters over endometriose. Androloog-endocrynoloog Guy T’Sjoen over onderbelichte problemen bij mannen. Onderzoeker, verloskundige en docent Bahareh Goodarzi over racisme en discriminatie in de geboortezorg. Psychiater Sandra Kooij en klinisch psycholoog Els Blijd-Hoogewys over ADHD en autisme bij vrouwen. Hoogleraar Hester den Ruijter over hart- en vaataandoeningen bij vrouwen.

AudioCollectief SCHIK bestaat uit Mirke Kist, Siona Houthuys en Nele Eeckhout. Hun eerdere podcastserie Bob ging in première op het IDFA, won De Tegel publieksprijs en de Dutch Podcast Award. Hun podcast El Tarangu is door de Stichting Verhalende Journalistiek verkozen tot een van de beste verhalende projecten van 2019 en was genomineerd voor een Tegel. SCHIK maakte ook de serie Laura H. voor uitgeverij Das Mag. 

© Flore Clarisse

Sofie Peeters is een storyteller en journalist, met haar documentaire Femme de la rue deed ze in 2012 internationaal stof opwaaien. Gendergerelateerde thema’s vormen de rode draad door Sofie’s werk. Zo maakte ze reportages en opiniestukken over onder meer obstetrisch geweld, vrouwelijke genitale verminking en vaderschapsdiscriminatie. Eind 2017 ontving ze een prijs voor haar werk van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Geen kleine man is een podcast van productiehuis Slowpony in coproductie met VPRO/NPO Radio 1. De serie is tot stand gekomen met steun van deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat, VRT en Fonds Pascal Decroos.