Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

citybooks Charleroi in volle gang

De Nederlandse dichter en poëziecriticus Erik Lindner vertrok afgelopen weekend naar Charleroi voor zijn citybooks-residentie.
Door deBuren op 11 okt 2011
Nieuws
Literatuur & taal
citybooks

Twee weken lang leert hij het leven in deze hem onbekende stad van binnenuit kennen. De indrukken die hij er opdoet vormen de basis voor zijn bijdrage aan citybooks.

Talig zal hij zich in Charleroi vast thuis voelen; Lindner woonde enige tijd in Frankrijk en zijn bundel Terrain (2007) werd in het Frans gepubliceerd en ging vooraf aan zijn jongste Nederlandstalige bundel Terrein (2010). Ook was hij medesamensteller van een bloemlezing van Nederlandse dichters in Franse vertaling, Le verre est un liquide lent; 33 poètes néerlandais (2003). Nog tot 22 oktober verblijft hij in het residentieappartement van het Musée de la Photographie, partner van citybooks Charleroi.


Naast Lindner gaat de Vlaamse schrijver en journalist Pascal Verbeken in november voor citybooks naar Charleroi, en eerder dit jaar verbleven de Franstalig-Belgische auteurs Caroline Lamarche en Thomas Gunzig, en de Italiaanse auteur Davide Longo in deze stad. David Longo schreef eerder in Utrecht het citybook Il Maestro Utrecht dat in vier talen als webtekst, podcast en e-book beschikbaar is op www.city-books.eu. Daar verschijnen de komende maanden ook alle citybooks uit Charleroi in het Nederlands, Frans en Engels. De foto’s voor deze editie komen van de jonge Belgische fotograaf Sander Buyck.

 

Niet alleen Lindner vertrok op residentie, ook de Italiaans-Brusselse cineaste Maria Tarantino is momenteel volop bezig. Zij werkt in Chartres aan een videoproject in het kader van City One Minutes. Elk filmpje vertegenwoordigt één minuut van elk uur in de stad. Tarantino werkt voor dit project samen met Franck Perrot, filmmaker en docent op een lyceum in Chartres. De leerlingen worden bij het project betrokken en nemen een deel van de City One Minutes voor hun rekening als eindexamenproject. In het voorjaar van 2012 keert Tarantino terug naar Chartres om de City One Minutes samen met de leerlingen af te ronden.

 

 

Volg de verdere ontwikkelingen van citybooks in Charleroi, Charters en de andere steden op de voet via Facebook en Twitter!

Vertel het verder: